The Resistance Tour

Etalagester
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Resistance Tour
Exogenesis: Symphony Part 1 (Overture), hier tijdens een concert in 2009, werd vaak als toegift gespeeld.
Promotietournee van Muse
Locaties Azië
Europa
Noord-Amerika
Oceanië
Zuid-Amerika
Ter promotie van The Resistance
Begindatum 22 oktober 2009
Beginplaats Vlag van Finland Helsinki, Finland
Einddatum 28 augustus 2011
Eindplaats Vlag van Engeland Reading, Engeland
Concertreeksen 7
Aantal concerten 139
Vorige tournee A Seaside Rendezvous
(2009)
Volgende tournee The 2nd Law Tour
(2012 – heden)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Resistance Tour was een wereldwijde tournee van de Britse rockband Muse ter promotie van hun vijfde studioalbum The Resistance. De tournee begon op 22 oktober 2009 in de Finse hoofdstad Helsinki en eindigde op 28 augustus 2011 in het Britse Reading. Er werden 139 concerten gegeven, verdeeld over zeven concertreeksen. Per optreden speelde de band 19 tot 23 nummers. Dat er een concerttournee zou komen werd voor het eerst bevestigd in maart 2008.[1] Een jaar later, in juni 2009, werden de eerste concertdata bekendgemaakt.[2]

Concertkaarten in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Frankrijk gingen op 5 juni 2009 in de verkoop. De voorverkoop voor het concert in Rotterdam, die alleen was voor leden van de website van Muse, begon op 11 juni.[3] Een soortgelijke voorverkoop werd ook gehouden voor concerten in Spanje.[4] In het Verenigd Koninkrijk waren de concertkaarten binnen enkele minuten uitverkocht.[5] Voor de Europese concerten gingen vanaf 24 september 2009 extra kaarten in de verkoop.[6]

De eerste concertreeks duurde van 22 oktober tot 4 december 2009. De band bezocht een deel van Europa en ging langs bij diverse Amerikaanse muziekfestivals. Er werden 30 concerten gegeven. Daarna volgde een serie van 13 concerten. Deze duurde van 7 januari tot 6 februari 2010; zeven optredens waren onderdeel van het muziekfestival Big Day Out in Australië. De derde concertreeks vond plaats in Noord-Amerika, begon in Duluth op 27 februari 2010 en eindigde op 20 april in Mexico-Stad.

Daarna volgden weer enkele concerten in Europa, waaronder een concert op 19 juni in het Goffertpark van Nijmegen en op 1 juli 2010 tijdens Rock Werchter in België. Deze vierde reeks duurde van 25 mei tot 11 september 2010. De band keerde daarna terug naar Noord-Amerika voor nieuwe concerten. Deze vijfde serie duurde van 22 september tot 29 oktober 2010. De zesde reeks begon op 5 december in Brisbane en eindigde in Perth op 19 december 2010. De zevende en laatste ronde begon op 20 mei in Sint-Petersburg en eindigde in Reading, waar op 28 augustus 2011 een concert gegeven werd als onderdeel van de Reading en Leeds Festivals. Het stond in het teken van het 10-jarige bestaan van het studioalbum Origin of Symmetry.

Voorbereidingsconcerten[bewerken | brontekst bewerken]

Muse in het voorprogramma van U2 tijdens een concert in het Cowboys Stadium.
Zie A Seaside Rendezvous voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 17 augustus 2009 werden twee concerten met de naam "A Seaside Rendezvous" bevestigd voor 4 en 5 september.[7] Het waren de eerste in tien jaar in de plaats Teignmouth waar de bandleden opgroeiden. De laatste keer dat de band een concert gaf was in 2008 tijdens het V Festival. Sindsdien hadden de bandleden geen concerten meer gegeven vanwege het opnemen van hun vijfde studioalbum.

Tijdens de optredens werden vijf nummers van het aankomende album voor het eerst ten gehore gebracht, onder andere Uprising, Undisclosed Desires en Resistance werden gespeeld.

Naast deze twee werden drie andere voorbereidingsconcerten gegeven. Op 7 september 2009 gaf de band een optreden in de Admiralspalast, Berlijn. Een dag later werd in Parijs in het Théâtre du Châtelet opgetreden. Daarna was de band op 13 september 2009 te zien in het Walter Kerr Theatre in New York.

Hierna was Muse te zien als voorprogramma van U2, 16 optredens als onderdeel van de U2 360° Tour werden geven.[1]

Podiumontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Na de aankondiging van de tournee kwam het muziekblad NME met nieuws over het podiumontwerp.[8]

De bandleden zeiden daarin het volgende:

We zijn bezig met een compleet ander en verrassend podiumontwerp in een productie die al onze fans zal aanspreken.

— Muse in een interview met NME[8]

Er deden geruchten de ronde over een podium in het midden van elke arena met het publiek eromheen. Een dergelijke opbouw werd voor het eerst gebruikt in 1978 door de progressieve rockband Yes. Op 22 juli 2009 plaatsten de bandleden een foto op Twitter, waarbij ze lieten weten dat ze bezig waren met een podiumontwerp waarbij gedacht moest worden aan 8 "stone'enge".[9] In september 2009 citeerde de BBC drummer Dominic Howard die liet weten dat de band op drie bewegende pilaren zal optreden.[10]

Een interview met de muziekwebsite Drowned In Sound bevatte meer informatie over het podiumontwerp:

Er wordt veel gebruikgemaakt van videobeelden. We staan op bewegende LED-objecten, we gaan dus naar boven en naar beneden op diverse niveaus. En we gaan dus letterlijk de hoogte in, dit is iets wat we nog nooit hebben gedaan. Ik denk dat wij een paar concerten gaan doen, waarbij we fans om ons heen hebben. Niet in het midden van een kamer, maar we hebben het podium zo ontworpen dat het publiek om ons heen kan staan. Iedereen krijgt dus een even goede beleving, ook als je achter ons staat. De meeste ideeën van ons worden helaas niet uitgevoerd wegens gezondheids- en veiligheidszorgen.

Dominic Howard in een interview met Drowned In Sound[11]

Stadionconcerten[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de stadionconcerten kwam de band met een nieuw podiumontwerp, dat net als het vorige geïnspireerd was op het boek 1984 van George Orwell. Het podium had een driehoekige piramideachtige vorm en werd ontworpen en gebouwd door het Belgische bedrijf StageCo, dat tevens verantwoordelijk was voor het podiumontwerp van de U2 360° Tour.[12]

Boven op het podium bevond zich een bal die het All Seeing Eye uit het boek van Orwell moest voorstellen. De piramide was verdeeld in beweegbare blokken, waarop videobeelden te zien waren. Ook een catwalk was aanwezig. Een lift voor drie personen die 10 meter de lucht in kon en 15 meter vooruit kreeg de naam Elephant Lift en werd gebruikt bij het brengen van Undisclosed Desires en Take a Bow. Bij het nummer Exogenesis: Symphony Part 1 (Overture) werd een denkbeeldige ufo met een acrobaat eronder gebruikt, deze zweefden boven het publiek.

Muziekfestivals[bewerken | brontekst bewerken]

Bij optredens op muziekfestivals werd een ander podium gebruikt. Bij concerten in Oceanië begin 2010 waren drie videoschermen achter de band te zien die dezelfde visuals toonden als bij de arenaconcerten. Voor de muziekfestivals in 2010 in Europa werd een opstelling gebruikt met drie groepen van zeshoekige schermen. Ook de ufo van de stadionconcerten kwam soms aan bod.

Ontvangst door de pers[bewerken | brontekst bewerken]

Recensente Ester Meerman van NU.nl schreef een recensie over het concert in Ahoy op 14 november 2009.[13] Ze gaf aan dat Muse bewees dat de band een meer dan volwaardige stadionact is, echter zat er volgens haar weinig hitpotentie in de nieuwe nummers van de band. Tom Springveld van het muziektijdschrift OOR was aanwezig bij hetzelfde concert. Hij was zeer te spreken over de samenwerking tussen de leden van de band.[14] Hij noemde het nummer Hysteria een van de hoogtepunten van de avond.

Bart Steenhaut, recensent bij De Morgen, was bij het concert in het Sportpaleis op 2 november 2009.[15] Hij was van mening dat het nummer Guiding Light een krampachtige indruk achterliet. Tevens vond hij het eerste nummer van de toegift, Exogenesis: Symphony, Part 1: Overture, ronduit vervelend om aan te horen. Steenhaut was wel positief over de special effects. Dorien Desmedt van Cutting Edge gaf het concert vijf sterren.[16] Ze beschreef de opening als een sterke start met nummers als Uprising en Map of the Problematique.

Mediaoptredens[bewerken | brontekst bewerken]

De band gaf op 9 september 2009 een optreden in het Franse televisieprogramma Taratata.[17] Ze speelde Uprising, Popcorn, United States of Eurasia en Feeling Good. Bij de laatste twee nummers werd ze ondersteund door violisten. De uitzending werd op 21 oktober 2009 uitgezonden. In het radioprogramma Kevin and Bean van KROQ gaf de band op 14 september 2009 een optreden, gevolgd door een interview.[18] Hierbij waren ongeveer 15 gasten aanwezig. De nummers Hysteria, Resistance, Starlight, Uprising en Knights of Cydonia werden gespeeld. Op 15 september 2009 was de band te gast in het Britse televisieprogramma Later with Jools Holland.[19] De violisten uit Taratata waren weer aanwezig, samen met een cellist. Uprising, United States of Eurasia en Undisclosed Desires werden gespeeld.

Een van de opvallendste optredens was die in het programma Quelli che... il Calcio op 20 september 2009.[20] Hierin speelden de bandleden het nummer Uprising; ze verwisselden van plek omdat ze het niet eens waren met de regels van het programma. Hierin stond dat de band niet live mocht spelen en verplicht moest playbacken. Hierdoor zat Bellamy achter de drums, speelde Howard basgitaar en was Wolstenholme verantwoordelijk voor de gitaar. Later in het jaar op 12 november 2009 nam de band deel aan Children in Need, een inzamelingsactie op televisie die uitgezonden werd op 19 november 2009.[21][22] Het kwartet speelde de nummers Undisclosed Desires en United States of Eurasia. Op 19 december 2009 was de band uitgenodigd door Daniel Craig om op te treden in Saturday Night Live.[23] Ze speelden de nummers Uprising en Starlight.

Op 26 november 2009 gaf de band in het programma Friday Night with Jonathan Ross een optreden wat de volgende dag op televisie werd uitgezonden.[24] De nummers Undisclosed Desires en Uprising werden gespeeld, van beide de radioversie. Undisclosed Desires werd op een elektrisch drumstel gespeeld. Aan het eind van het jaar, op 25 december 2009, was de band te zien in de Britse Top of the Pops.[25] Hierin werd Uprising gespeeld. Howard, de drummer van de band, was verkleed als kerstman. In 2010 gaf de band optredens in de programma's Le Grand Journal op 22 februari en in Autoball Weltmeisterschaft op 4 juni 2010. In beide programma's werd het nummer Undisclosed Desires geplaybackt.

Setlist[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste concerten werden geopend met het nummer Uprising. 116 keer was dit nummer te horen aan het begin van het concert. Bij 9 concerten werd Exogenesis: Symphony Part 1 (Overture) als eerste gespeeld, MK Ultra bij 6 concerten. Plug In Baby, New Born en Resistance werden 2 keer aan het begin gespeeld. America (een cover van Leonard Bernstein) en Unnatural Selection stonden maar één keer op de eerste plek van de setlist.[26]

Het concert werd bij 67 concerten afgesloten met Unnatural Selection. Bij 41 concerten was toen Plug In Baby te horen. Stockholm Syndrome kwam 20 keer voor als afsluiter van het concert. Knights of Cydonia stond zes keer op de laatste plek van de setlist, Time Is Running Out vier keer. Het concert in het Brisbane Entertainment Centre op 6 december 2010 werd afgesloten met Bliss.

Een toegift werd bij 119 concerten gegeven, bij 10 concerten kwam de band nog een keer terug voor een tweede toegift. Ook werd er bij 10 concerten geen toegift gegeven. 131 keer werd de toegift afgesloten met Knights of Cydonia. Take a Bow werd vier keer, Time is Running Out werd drie keer en Plug In Baby werd één keer gespeeld als laatste nummer van de toegift.

Voorbereidingsconcerten

 1. Uprising
 2. Map of the Problematique
 3. Supermassive Black Hole
 4. Resistance
 5. Interlude
 6. Hysteria
 7. New Born
 8. Feeling Good
 9. United States of Eurasia
 10. Cave
 11. Popcorn
 12. Starlight
 13. Undisclosed Desires
 14. Time Is Running Out
 15. Unnatural Selection
Toegift:
 1. Stockholm Syndrome
 2. Plug In Baby
 3. Knights of Cydonia

Deze gemiddelde setlist is gebaseerd op de drie voorbereidingsconcerten die de band gaf.

Voorprogramma van U2

 1. Uprising
 2. Supermassive Black Hole
 3. Interlude
 4. Hysteria
 5. United States of Eurasia
 6. Plug In Baby
 7. Time Is Running Out
 8. Knights of Cydonia
 9. Starlight

Deze (gemiddelde) setlist is gebaseerd op alle 16 concerten die de band gaf als voorprogramma van U2 tijdens de U2 360° Tour.[27]

Concerten in arena's

 1. Uprising
 2. Resistance
 3. New Born
 4. Map of the Problematique
 5. Supermassive Black Hole
 6. Willekeurig nummer, mogelijkheden:
 1. Interlude
 2. Hysteria
 3. Nishe
 4. United States of Eurasia
 5. Willekeurig nummer, mogelijkheden:
 1. Willekeurig nummer, mogelijkheden:
 1. Undisclosed Desires
 2. Starlight
 3. Plug In Baby
 4. Time Is Running Out
 5. Unnatural Selection
Toegift:
 1. Exogenesis: Symphony Part 1 (Overture)
 2. Stockholm Syndrome
 3. Knights of Cydonia

Deze setlist is gebaseerd op de concerten in Europese en Amerikaanse arena's en in Azië.

Europese stadions

 1. Uprising
 2. Supermassive Black Hole
 3. New Born
 4. Willekeurig nummer, mogelijkheden:
 1. Willekeurig nummer, mogelijkheden:
 1. Guiding Light
 2. Interlude
 3. Hysteria
 4. Nishe
 5. United States of Eurasia
 6. Willekeurig nummer, mogelijkheden:
 1. Feeling Good
 2. Undisclosed Desires
 3. Resistance
 4. Starlight
 5. Time Is Running Out
 6. Unnatural Selection
Eerste toegift:
 1. Willekeurig nummer, mogelijkheden:
 1. Exogenesis: Symphony Part 1 (Overture)
 2. Stockholm Syndrome
Tweede toegift:
 1. Take a Bow
 2. Plug In Baby
 3. Knights of Cydonia

Gespeelde nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Plug In Baby tijdens een concert in Sydney op 9 december 2010.
United States of Eurasia tijdens een concert in Melbourne, Australië.
Exogenesis: Symphony, Part 1: Overture tijdens stadionconcerten, zoals in het Wembley Stadium.
Matthew Bellamy tijdens Undisclosed Desires in het Patriot Center.

U2 360° Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Een overzicht van de nummers die gespeeld werden tijdens de concerten als voorprogramma van U2. Uprising en Starlight werden op elk concert gespeeld, Bliss maar op een.[28]

Album Nummer Aantal keer gespeeld
Origin of Symmetry (2001) Bliss 1
Plug In Baby 9
Citizen Erased 2
Feeling Good 2
Absolution (2003) Time Is Running Out 14
Stockholm Syndrome 5
Interlude 9
Hysteria 11
Black Holes and Revelations (2006) Starlight 16
Supermassive Black Hole 12
Map of the Problematique 5
Knights of Cydonia 11
The Resistance (2009) Uprising 16
Resistance 6
Undisclosed Desires 7
United States of Eurasia 8
Unnatural Selection 4
Geen America (cover van Leonard Bernstein) 1

The Resistance Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Meegenomen in deze lijst zijn A Seaside Rendezvous, de voorbereidingsconcerten en alle andere concerten van The Resistance Tour.[29][30] Het nummer Cave werd voor het eerst in 8 jaar weer gespeeld, alleen werd in plaats van de gitaar nu de piano gebruikt.

Album Nummer Aantal keer gespeeld
Showbiz (1999) Sunburn 6
Cave 18
Unintended 10
Origin of Symmetry (2001) New Born 110
Bliss 12
Space Dementia 2
Hyper Music 2
Plug In Baby 143
Citizen Erased 23
Micro Cuts 2
Screenager 2
Darkshines 2
Feeling Good 72
Megalomania 5
Hullabaloo Soundtrack (2002) Dead Star 2
Absolution (2003) Time Is Running Out 143
Stockholm Syndrome 130
Interlude 142
Hysteria 144
Butterflies and Hurricanes 12
Ruled by Secrecy 9
Black Holes and Revelations (2006) Take a Bow 16
Starlight 144
Supermassive Black Hole 144
Map of the Problematique 102
Soldier's Poem 5
Knights of Cydonia 144
The Resistance (2009) Uprising 144
Resistance 141
Undisclosed Desires 139
United States of Eurasia 141
Guiding Light 63
Unnatural Selection 102
MK Ultra 46
I Belong to You / Mon cœur s'ouvre à ta voix 5
Exogenesis: Symphony, Part 1: Overture 99
Geen Nishe 125
Neutron Star Collision (Love Is Forever) 9
Back in Black (cover van AC/DC) 6
Can't Take My Eyes Off You (cover van Andy Williams) 1
Popcorn (cover van Gershon Kingsley) 4
Where the Streets Have No Name (cover van U2) 1

Lijst van concerten[bewerken | brontekst bewerken]

U2 360° Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Datum Plaats Land Locatie
1 24 september 2009 East Rutherford Verenigde Staten Giants Stadium
2 25 september 2009
3 29 september 2009 Landover FedEx Field
4 1 oktober 2009 Charlottesville Scott Stadium
5 3 oktober 2009 Raleigh Carter-Finley Stadium
6 6 oktober 2009 Atlanta Georgia Dome
7 9 oktober 2009 Tampa Raymond James Stadium
8 12 oktober 2009 Arlington Cowboys Stadium
9 14 oktober 2009 Houston Reliant Stadium
10 25 maart 2011 Santiago Chili Estadio Nacional de Chile
11 30 maart 2011 La Plata Argentinië Estadio Ciudad de La Plata
12 2 april 2011
13 3 april 2011
14 9 april 2011 São Paulo Brazilië Estádio do Morumbi
15 10 april 2011
16 13 april 2011

Eerste reeks - eerste deel van Europa en Amerikaanse muziekfestivals[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Datum Plaats Land Locatie Voorprogramma
1 22 oktober 2009 Helsinki Finland Hartwall Areena Geen
2 24 oktober 2009 Stockholm Zweden Hovet The Horrors[31]
3 25 oktober 2009 Oslo Noorwegen Oslo Spektrum
4 26 oktober 2009 Kopenhagen Denemarken Parken
5 28 oktober 2009 Hamburg Duitsland Color Line Arena
6 29 oktober 2009 Berlijn O2 World Berlin
7 31 oktober 2009 Liévin Frankrijk Arena Stade Couvert
8 1 november 2009 Amnéville Galaxie
9 2 november 2009 Antwerpen België Sportpaleis
10 4 november 2009 Sheffield Verenigd Koninkrijk Sheffield Arena The Big Pink[32]
11 5 november 2009 Liverpool Echo Arena
12 6 november 2009 Dublin Ierland The O2 Geen
13 9 november 2009 Glasgow Schotland SECC The Big Pink[32]
14 10 november 2009 Birmingham Verenigd Koninkrijk National Indoor Arena
15 12 november 2009 Londen The O2 Arena
16 13 november 2009
17 14 november 2009 Rotterdam Nederland Ahoy Rotterdam Biffy Clyro[32]
18 16 november 2009 Keulen Duitsland Lanxess Arena
19 17 november 2009 Parijs Frankrijk Palais Omnisports de Paris-Bercy
20 18 november 2009 Zürich Zwitserland Hallenstadion
21 20 november 2009 München Duitsland Olympiahalle
22 21 november 2009 Bologna Italië Futurshow Station
23 22 november 2009 Lyon Frankrijk Halle Tony Garnier
24 24 november 2009 Barcelona Spanje Palau Sant Jordi
25 25 november 2009 Toulouse Frankrijk Le Zénith de Toulouse
26 28 november 2009 Madrid Spanje Palacio de Deportes
27 29 november 2009 Lissabon Portugal Pavilhão Atlântico
28 1 december 2009 Limoges Frankrijk Zénith de Limoges
29 2 december 2009 Dijon Zénith de Dijon
30 4 december 2009 Turijn Italië Palasport Olimpico
31 11 december 2009 Oakland Verenigde Staten Oracle Arena Verschillende artiesten
32 12 december 2009 Paradise The Joint
33 13 december 2009 Los Angeles Gibson Amphitheatre
34 15 december 2009 Seattle WaMu Theater

Tweede reeks - Azië en eerste deel van Oceanië[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Datum Plaats Land Locatie Voorprogramma
35 7 januari 2010 Seoel Zuid-Korea Olympic Park Geen
36 9 januari 2010 Osaka Japan Osaka-jo Hall
37 11 januari 2010 Nagoya Aichi Prefectural Gymnasium
38 12 januari 2010 Tokio Nippon Budokan
39 15 januari 2010 Auckland Nieuw-Zeeland Big Day Out Verschillende artiesten
40 17 januari 2010 Gold Coast Australië
41 22 januari 2010 Sydney
42 23 januari 2010
43 26 januari 2010 Melbourne
44 29 januari 2010 Adelaide
45 31 januari 2010 Perth
46 3 februari 2010 Singapore Singapore Singapore Indoor Stadium Saosin, Rise Against
47 6 februari 2010 Lantau Hongkong AsiaWorld-Expo Geen

Derde reeks - eerste deel van Noord-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Datum Plaats Land Locatie Voorprogramma
48 27 februari 2010 Duluth Verenigde Staten Gwinnett Center Silversun Pickups[33]
49 1 maart 2010 Fairfax Patriot Center
50 2 maart 2010 Philadelphia Wachovia Center
51 3 maart 2010 Baltimore 1st Mariner Arena
52 5 maart 2010 New York Madison Square Garden
53 6 maart 2010 Boston TD Garden
54 8 maart 2010 Toronto Canada Air Canada Centre
55 10 maart 2010 Montreal Bell Centre
56 12 maart 2010 Chicago Verenigde Staten United Center
57 13 maart 2010 Auburn Hills The Palace of Auburn Hills
58 15 maart 2010 Nashville Bridgestone Arena
59 17 maart 2010 Fort Worth Fort Worth Convention Center
60 18 maart 2010 Houston Toyota Center
61 19 maart 2010 Austin South by Southwest Metric[34]
62 29 maart 2010 Edmonton Canada Rexall Place Silversun Pickups
63 30 maart 2010 Calgary Pengrowth Saddledome
64 1 april 2010 Vancouver Pacific Coliseum
65 2 april 2010 Seattle Verenigde Staten KeyArena
66 3 april 2010 Portland Rose Garden
67 5 april 2010 West Valley City E Center
68 9 april 2010 Phoenix US Airways Center
69 10 april 2010 Paradise Mandalay Bay Events Center
70 11 april 2010 Tucson KFMA Day Verschillende artiesten
71 14 april 2010 Oakland Oracle Arena Silversun Pickups
72 17 april 2010 Indio Coachella Verschillende artiesten
73 20 april 2010 Mexico-Stad Mexico Foro Sol Rey Pila[35]

Vierde reeks - muziekfestivals en stadions[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Datum Plaats Land Locatie Voorprogramma
74 25 mei 2010 Parijs Frankrijk Casino de Paris Geen
75 27 mei 2010 Lissabon Portugal Rock in Rio Verschillende artiesten
76 2 juni 2010 Bern Zwitserland Stade de Suisse Editors, The Big Pink[36][37]
77 5 juni 2010 Nürburg Duitsland Rock am Ring Verschillende artiesten
78 6 juni 2010 Nuremberg Rock im Park
79 8 juni 2010 Milaan Italië San Siro Kasabian, Friendly Fires, Calibro 35[36][37]
80 11 juni 2010 Parijs Frankrijk Stade de France Editors, The Big Pink , I Am Arrows[36][37]
81 12 juni 2010 Kasabian, White Lies, DeVotchKa[36][37]
82 16 juni 2010 Madrid Spanje Estadio Vicente Calderón Editors,The Big Pink[36][37]
83 19 juni 2010 Nijmegen Nederland Goffertpark Editors, Ghinzu[36][37]
84 26 juni 2010 Pilton Verenigd Koninkrijk Glastonbury Festival Verschillende artiesten
85 29 juni 2010 Arendal Noorwegen Hovefestivalen
86 1 juli 2010 Werchter België Rock Werchter
87 3 juli 2010 Roskilde Denemarken Roskilde Festival
88 5 juli 2010 Hradec Králové Tsjechië Rock for People
89 9 juli 2010 Kinross Schotland T in the Park
90 10 juli 2010 Naas Ierland Oxegen
91 15 juli 2010 Carhaix-Plouguer Frankrijk Festival des Vieilles Charrues
92 17 juli 2010 Salacgrīva Litouwen Positivus Festival
93 19 juli 2010 Helsinki Finland Kaisaniemi Park White Lies, Manna[38]
94 23 juli 2010 Bergen Noorwegen Bergenhus Fortress White Lies, Magnet[38]
95 30 juli 2010 Niigata Japan Fuji Rock Festival Verschillende artiesten
96 1 augustus 2010 Icheon Zuid-Korea Valley Rock Festival
97 15 augustus 2010 Boedapest Hongarije Sziget-festival Verschillende artiesten
98 19 augustus 2010 Sankt Pölten Oostenrijk Frequency Festival
99 21 augustus 2010 Krakau Polen Coke Live Music Festival
100 27 augustus 2010 Santiago de Compostella Spanje Festival Xacobeo
101 4 september 2010 Manchester England Old Trafford Editors, Band of Skulls, Pulled Apart by Horses[39]
102 10 september 2010 Londen Wembley Stadium Lily Allen, The Big Pink, White Rabbits[39]
103 11 september 2010 Biffy Clyro, White Lies, I Am Arrows[39]

Vijfde reeks - tweede deel van Noord-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Datum Plaats Land Locatie Voorprogramma
104 22 september 2010 San Diego Verenigde Staten Viejas Arena Passion Pit[40]
105 23 september 2010 Anaheim Honda Center
106 25 september 2010 Los Angeles Staples Center
107 26 september 2010
108 28 september 2010 Sacramento ARCO Arena
109 1 oktober 2010 Rio Rancho Santa Ana Star Center
110 2 oktober 2010 Denver Pepsi Center
111 5 oktober 2010 Minneapolis Target Center
112 6 oktober 2010 Milwaukee BMO Harris Bradley Center
113 8 oktober 2010 Oklahoma City Ford Center
114 9 oktober 2010 Austin Austin City Limits Verschillende artiesten
115 11 oktober 2010 Cincinnati U.S. Bank Arena Metric[41]
116 12 oktober 2010 Columbus Value City Arena
117 21 oktober 2010 Quebec Canada Colisée Pepsi
118 23 oktober 2010 Uniondale Verenigde Staten Nassau Coliseum
119 24 oktober 2010 Newark Prudential Center
120 26 oktober 2010 Raleigh RBC Center
121 27 oktober 2010 Charlottesville John Paul Jones Arena
122 29 oktober 2010 New Orleans Voodoo Experience Verschillende artiesten

Zesde reeks - tweede deel van Oceanië[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Datum Plaats Land Locatie Voorprogramma
123 5 december 2010 Brisbane Australië Brisbane Entertainment Centre Dead Letter Circus[42]
124 6 december 2010
125 9 december 2010 Sydney Acer Arena Biffy Clyro[42]
126 10 december 2010
127 14 december 2010 Melbourne Rod Laver Arena
128 15 december 2010
129 19 december 2010 Perth Bassendean Oval

Zevende reeks - 2011[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Datum Plaats Land Locatie Voorprogramma
130 20 mei 2011 Sint-Petersburg Rusland SKK Peterburgsky We Are Scientists[43]
131 22 mei 2011 Moskou Olympisch Stadion
132 24 mei 2011 Kiev Oekraïne Sportpaleis
133 30 juli 2011 Los Angeles Verenigde Staten L.A. Rising Verschillende artiesten
134 3 augustus 2011 Noblesville Verizon Wireless Music Center Cage the Elephant, Middle Class Rut[44]
136 5 augustus 2011 Chicago Lollapalooza Verschillende artiesten
135 6 augustus 2011 Kansas City Kanrocksas
137 13 augustus 2011 San Francisco Outside Lands
138 26 augustus 2011 Leeds Verenigd Koninkrijk Reading en Leeds Festivals
139 28 augustus 2011 Reading

Geannuleerde concerten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Op 6 april 2010 zou de band optreden in in de Amerikaanse plaats Broomfield. Door hevige sneeuwval was de weg naar het 1stBank Center geblokkeerd en werd het concert geannuleerd. Op 2 oktober 2010 gaf de band een vervangend optreden in het Pepsi Center van Denver.[45]
 • Een concert in het Zweedse Stockholm op 21 juli 2010 werd geannuleerd wegens "onvoorziene omstandigheden".[46]
 • Wegens de geboorte van het vijfde kind van bassist Christopher Wolstenholme werden de concerten op 2 en 3 november in Kansas City en St. Louis geannuleerd. Concerten in Columbus en Cincinnati op 5 en 6 november werden vervroegd naar 11 en 12 oktober 2010.[47]

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. a b (en) Autumn Tour News. Muse.mu (23 maart 2009). Gearchiveerd op 12 december 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 2. (en) The Resistance Tour. Muse.mu (4 juni 2009). Gearchiveerd op 3 april 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 3. (en) Rotterdam Pre-Sale. Muse.mu (10 juni 2009). Gearchiveerd op 12 december 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 4. (en) Spanish Pre-Sale. Muse.mu (10 juni 2009). Gearchiveerd op 23 augustus 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 5. (en) Muse sell out UK Tour. MusicWeek (5 juni 2009). Gearchiveerd op 14 december 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 6. (en) Extra European tour tickets released!. Muse.mu (22 september 2009). Gearchiveerd op 3 april 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 7. (en) A Seaside Rendezvous. Muse.mu (17 augustus 2009). Gearchiveerd op 3 april 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 8. a b (en) Muse announce new UK and Irish arena dates. NME (2 juni 2009). Geraadpleegd op 3 juli 2013.
 9. (en) Twitter-bericht van Muse. Twitter (22 juli 2009). Geraadpleegd op 3 juli 2013. "Working on set design. Expect an 8" stone 'enge."
 10. (en) Tim Masters, Muse venture beyond the black hole. BBC (17 september 2009). Geraadpleegd op 3 juli 2013.
 11. (en) Sean Adams, Muse reveal "floating cube" stage show details. Drowned In Sound (27 augustus 2009). Gearchiveerd op 31 augustus 2009. Geraadpleegd op 3 juli 2013.
 12. (en) The Resistance Tour. StageCo. Geraadpleegd op 3 juli 2013.
 13. Ester Meerman, Ahoy zit Muse als gegoten. Nu.nl (15 november 2009).
 14. Tom Springveld, Muse geeft rockles. Oor (15 november 2009). Geraadpleegd op 10 december 2013.
 15. Bart Steenhaut, Muse in uitverkocht Sportpaleis: Iedere tik een donderslag. De Morgen (4 november 2009). Geraadpleegd op 11 december 2013.
 16. Dorien Desmedt, Muse, Sportpaleis Antwerpen. Cutting Edge (3 november 2009). Geraadpleegd op 11 december 2013.
 17. (en) Paris Air Productions studios 2009. MuseWiki. Geraadpleegd op 26 juni 2013.
 18. (en) New York City Breakfast with Muse 2009. MuseWiki. Geraadpleegd op 26 juni 2013.
 19. (en) London BBC Television Centre 2009-09. MuseWiki. Geraadpleegd op 26 juni 2013.
 20. (en) Italy Quelli che... il Calcio 2009. MuseWiki. Geraadpleegd op 26 juni 2013.
 21. (en) Muse on BBC1 Tonight. Muselive (19 november 2009). Gearchiveerd op 5 juni 2011. Geraadpleegd op 3 juli 2013.
 22. (en) London Royal Albert Hall 2009. MuseWiki. Geraadpleegd op 26 juni 2013.
 23. (en) New York City GE Building 2009. MuseWiki. Geraadpleegd op 26 juni 2013.
 24. (en) London BBC Television Centre 2009-11. MuseWiki. Geraadpleegd op 26 juni 2013.
 25. London BBC Television Centre 2009-12. MuseWiki. Geraadpleegd op 26 juni 2013.
 26. Average setlist for tour: The Resistance. Setlist.fm. Geraadpleegd op 13 december 2013.
 27. (en) Average setlist for tour: Supporting U2 360° Tour. Setlist.fm. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 28. (en) Songs played by tour: Supporting U2 360° Tour. Setlist.fm. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 29. (en) Songs played by tour: The Resistance. Setlist.fm. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 30. (en) Songs played by tour: 2011 Summer Tour. Setlist.fm. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 31. (en) The Horrors to support Muse in Europe. Muse.mu (13 oktober 2009). Gearchiveerd op 4 april 2013. Geraadpleegd op 23 juni 2013.
 32. a b c (en) Biffy Clyro and The Big Pink to support Muse!. Muse.mu (14 september 2009). Gearchiveerd op 4 april 2013. Geraadpleegd op 23 juni 2013.
 33. (en) 6 US Shows Announced for 2010. Muse.mu (7 december 2009). Gearchiveerd op 1 februari 2014. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 34. (en) Austin Stubb's Bar-B-Q 2010. MuseWiki. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 35. (en) Foro Sol, Mexico City, Mexico. Muse.mu (20 april). Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 36. a b c d e f (en) Kasabian and Editors to support Muse this summer!. Muse.mu (13 april 2010). Gearchiveerd op 28 augustus 2012. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 37. a b c d e f (en) European Line-Ups Announced. Muse.mu (7 mei 2010). Gearchiveerd op 3 april 2013. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 38. a b (en) Openers Announced for Scandinavia. Muse.mu (23 juni 2010). Gearchiveerd op 11 maart 2015. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 39. a b c (en) UK Shows Coming Up // Download Support MP3s Now. Muse.mu (2 september 2010). Gearchiveerd op 20 augustus 2013. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 40. (en) Ryan Dombal, Passion Pit to Open for Muse. Pitchfork (23 april 2010). Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 41. (en) Muse and Metric to Tour Together this Fall. Sheena Beaston (29 april 2010). Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 42. a b (en) Australian Supports Announced. Muse.mu (25 augustus 2010). Gearchiveerd op 11 maart 2015. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 43. (en) We Are Scientists - Supporting Muse. Setlist.fm. Gearchiveerd op 27 juni 2013. Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 44. (en) Cage and Muse at Verizon Wireless Music Center. Cage the Elephant (12 mei 2011). Geraadpleegd op 25 juni 2013.
 45. (en) Denver Show Postponed. Muse.mu (7 april 2010). Gearchiveerd op 12 december 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 46. (en) Swedish Tour Date Cancelled. Muse.mu (25 mei 2010). Gearchiveerd op 12 december 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
 47. (en) Changes to US Tour Dates. Muse.mu (20 mei 2010). Gearchiveerd op 12 december 2013. Geraadpleegd op 22 juni 2013.
Zie de categorie The Resistance Tour van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Etalagester Dit artikel is op 9 januari 2014 in deze versie opgenomen in de etalage.