Dominomus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De dominomus was een mus die op 14 november 2005 werd doodgeschoten in het Frisian Expo Centre in Leeuwarden toen daar de voorbereidingen bezig waren voor Domino Day 2005. De dood van de huismus zorgde voor veel onbegrip en media-aandacht in Nederland en Vlaanderen.

Op 14 november 2005 vloog de mus het centrum binnen, waar op dat moment ongeveer al 3,5 miljoen dominosteentjes stonden voor de recordpoging op 18 november. Daarbij vloog de vogel 23.000 steentjes omver. Omdat er speciale tussenschotten waren geplaatst, kon de mus niet door het hele centrum vliegen, maar er bleef gevaar voor vele andere opgestelde steentjes. De organisatie besloot het bedrijf Duke Faunabeheer de opdracht te geven de vogel te vangen. Nadat een medewerker had geprobeerd het beestje met stokken en netten te vangen, is er overgegaan tot een schot met een luchtbuks. Enkele nieuwsprogramma's en -websites brachten het nieuws later naar buiten.

Het zorgde voor veel weerstand onder een deel van de bevolking en verschillende dierenrechtenorganisaties. Zij zagen het belang niet in om een beschermde diersoort te doden voor slechts een recordpoging. De website GeenStijl.nl en deejay Ruud de Wild van Radio 538 loofden bij elkaar 5.000 euro uit voor degene die de dominosteentjes alsnog voortijdig om kon gooien, en zo de recordpoging niet door kon laten gaan. Mensen uit de omgeving van Leeuwarden meldden zich al met onder andere bladblazers en muizen, maar uitzendgemachtigde SBS 6 en producent Endemol hadden het pand al voorzien van extra 24-uursbeveiliging. De gemeente gaf aan geen extra politie in te willen zetten voor de uit de hand gelopen situatie. Op deze manier werd voorkomen dat de steentjes al voor de uitzending van Domino Day werden omgegooid.

De medewerker van Duke Faunabeheer die de mus doodde, werd vele malen per dag met de dood bedreigd, en heeft aangifte gedaan. Tegen Endemol en Duke Faunabeheer werden juridische stappen ondernomen door onder andere de Dierenbescherming.

Er zijn door een Friese lokale omroep twee liedjes geschreven over de kwestie en de dominomus heeft inmiddels ook zijn eigen website en condoleanceregister.

De mus kreeg ook internationaal aandacht in nieuwsprogramma's en op websites. Het Britse satirische televisieprogramma Have I got news for you vond het bijvoorbeeld grappig genoeg om er even bij stil te staan. De mus belandde in die uitzending in dezelfde categorie als de Amerikaanse president George W. Bush, die diezelfde week in China tegen een deur aan was gelopen. Ook het BBC-quizprogramma QI besteedde aandacht aan de mus.[1]

Bij de live-uitzending van Domino Day werd ook door SBS 6 stilgestaan bij de dood van de dominomus.

Het ministerie van Landbouw heeft in een brief aan de stichting Faunabescherming laten weten dat de mus illegaal is doodgeschoten. Het OM heeft de schutter die de mus afschoot een boete opgelegd van 200 euro.

Justitie besloot het vogeltje aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam te schenken. De inmiddels opgezette mus stond centraal tijdens De Grote Huismus Tentoonstelling (14 november 2006 tot en met 13 mei 2007). Op 14 november werd de tentoonstelling geopend door Margreet Dolman (Paul Haenen), een boek werd aangeboden aan de oudste mussendeskundige ter wereld, Denis Summers Smith en werden twee 'mussenmuziekstukken' van de jonge Nederlandse componist Niels Berentsen uitgevoerd.

Van 16 juni t/m 16 december 2007 was de dominomus te zien in de huismussententoonstelling 'Blij met een dode mus', in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden.

Inmiddels is het beest weer terug in Rotterdam, waar het het in de vaste tentoonstelling Dode dieren met een verhaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is opgenomen.

Externe links[bewerken]