Douwe Breimer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Douwe Breimer
D.D. Breimer (Collectie Universiteit Leiden)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Douwe Durk Breimer
Geboortedatum 24 november 1943
Geboorteplaats Oudemirdum
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Farmacologie
Universiteit Universiteit Leiden
Proefschrift Pharmacokinetics of hypnotic drugs (1974)
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Beroep Rector magnificus Universiteit Leiden (2001–2007)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Douwe Durk Breimer (Oudemirdum, 24 november 1943) was van 1 februari 2001 tot 8 februari 2007 rector magnificus van de Universiteit Leiden en vanaf 1 september 2005 tot 8 februari 2007 tevens voorzitter van het college van bestuur van deze universiteit.

Breimer is hoogleraar in de farmacologie aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Faculteit der Geneeskunde. Hij studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde op 1 januari 1974 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op het proefschrift Pharmacokinetics of hypnotic drugs. Op 29 oktober 1976 hield Breimer in Leiden zijn oratie, getiteld Farmacotherapie op maat, motto: sizzen is neat, mar dwaen is in ding (= Fries voor 'geen woorden maar daden'). Breimer heeft meer dan 500 boeken en artikelen op zijn naam staan.

In 1983 vormde Breimer de toenmalige subfaculteit Farmacie aan de Rijksuniversiteit Leiden om tot het Centrum voor Bio-Farmaceutische Wetenschappen. Van 1992 tot 2001 was hij wetenschappelijk directeur van de onderzoeksschool Leiden Academic Center for Drug Research (LACDR). Sinds 1987 is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Tot eind 2000 was Breimer vicevoorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Breimer ontving eredoctoraten van de Universiteit van Gent, de Universiteit van Uppsala, de Semmelweiss Universiteit te Boedapest, de Universiteit van Navarra in Pamplona, de Hoshi Universiteit in Tokio, de Universiteit van Londen en de Universiteit van Montréal.

Op 8 februari 2005 trad Breimer op als erepromotor bij de verlening van het eredoctoraat aan H.M. Koningin Beatrix.

Op 2 oktober 2006 ontving Breimer uit handen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink de erepenning in zilver van de gemeente Leiden voor zijn inspanningen om de kloof tussen de gemeente Leiden en de universiteit te verkleinen en voor zijn bijdrage in de totstandkoming van het Leidse Bio Science Park.

Breimer werd op 8 februari 2007 als rector magnificus en collegevoorzitter opgevolgd door Paul van der Heijden, die daarvoor sinds 2002 rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam was.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Willem Albert Wagenaar
Rector magnificus van de Universiteit Leiden
2001-2007
Opvolger:
Paul van der Heijden
Voorganger:
A.W. Kist
Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden
2005–2007
Opvolger:
Paul van der Heijden