Dracula Untold

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dracula Untold
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Every Bloodline Has a Beginning; The Legend is Born
Alternatieve titel(s) Dracula Year Zero (werktitel), Dracula Zero
Regie Gary Shore
Producent Michael De Luca
Scenario Matt Sazama
Burk Sharpless
Bram Stoker (personages)
Hoofdrollen Luke Evans
Dominic Cooper
Sarah Gadon
Muziek Ramin Djawadi
Cinematografie John Schwartzman
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van België 1 oktober 2014
Vlag van Nederland 9 oktober 2014
Genre Actie, Horror, Fantasy, Historie, Oorlog
Speelduur 92 minuten
Taal Engels, Turks
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Japan Japan
Budget US$ 70 miljoen
Opnamelocaties Noord-Ierland
Opbrengst US$ 217 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dracula Untold is een Amerikaanse actie-horrorfilm uit 2014. De film werd geregisseerd door Gary Shore en uitgebracht in 2D en IMAX 3D. Het verhaal gaat over het hoofdpersonage uit de roman Dracula van Bram Stoker. De film speelt zich af voor het boek en creëert een ontstaansgeschiedenis waarin het titelpersonage voortkomt uit de persoon waarop Stoker hem baseerde, Vlad Dracula. De opnames vonden plaats van augustus 2013 tot november 2013 in Noord-Ierland.

Dracula Untold won onder meer Saturn Awards voor beste horrorfilm en beste kostuums.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Proloog[bewerken | brontekst bewerken]

Vlad Drăculea was in de vijftiende eeuw een van duizend jongetjes uit zijn land die werden opgeëist door de sultan van het Ottomaanse Rijk om opgeleid te worden tot janitsaar. Hij groeide uit tot de meest angstaanjagende krijger in hun rangen en doodde duizenden vijanden. Zijn daden vervulden na verloop van tijd ook hemzelf met afschuw. Hij keerde daarom terug naar zijn geboortegrond om daar eer- en vreedzaam te regeren als prins van Walachije en Transsylvanië. Hij woont hier met zijn vrouw Mirena en hun zoon Ingeras.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Vlad en een paar van zijn mannen treffen de helm van een Ottomaanse soldaat aan in een stroompje op zijn grondgebied. Ze volgen het water tot Broken Tooth Mountain. Hierin bevindt zich een grot gevuld met vermorzelde menselijke botten. Binnen worden zijn mannen vermoord door een bovennatuurlijk snel en sterk wezen. Hijzelf ontkomt net. Een monnik vertelt Vlad dat het wezen een vampier is. Dit was ooit een Romeinse man die zijn vermogens kreeg van een demon. Als gevolg hiervan kwam hij gevangen te zitten in de grot.

Sultan Mehmet II eist 1000 jongetjes van Vlad om net als hem destijds te worden opgeleid tot Ottomaans soldaat. Wanneer hij Mehmet II zichzelf aanbiedt in plaats van de kinderen, verhoogt die zijn eis tot 1000 jongetjes plus Vlads zoon Ingeras. Hij weigert. Vlad beseft dat Mehmet II hem de oorlog gaat verklaren en een veel groter leger heeft. Daarom bezoekt hij opnieuw de grot. Hij sluit een akkoord met het wezen en krijgt drie dagen de vermogens van een vampier. Als hij in die tijd de drang om bloed te drinken weerstaat, wordt hij weer mens. Zo niet, dan blijft hij voor altijd vampier. Het wezen zal dan vrij zijn om de grot te verlaten.

Na zijn transformatie is Vlad bovennatuurlijk snel en sterk en beschikt hij over een veel beter zicht en gehoor. Daarnaast kan hij zichzelf veranderen in een kolonie vleermuizen. Zodra de troepen van Mehmet aanvallen, slaat hij ze in zijn eentje neer. Mehmet keert terug met meer mensen. Zijn leger doodt een groot deel van Vlads volk. Ze nemen Ingeras mee en duwen Mirena van een kloostermuur. Vlads 72 uur zijn bijna voorbij. Voor ze sterft vraagt Mirena hem daarom om haar bloed te drinken zodat hij hun zoon kan bevrijden. Vlad stemt in. De oude vampier is vrij om de grot te verlaten en drijft met een handgebaar de wolken voor de zon. Vlad verandert de overlevers onder zijn volk ook in vampiers. Samen met hen verscheurt hij Mehmets troepen. Hoewel Mehmet zijn vermogens intoomt in een omgeving vol zilver, doodt Vlad ook hem. Hij geeft Ingeras mee aan monnik Lucian, voor de andere vampiers ook de jongen vermoorden. Daarna drijft hij de wolken voor de zon weg, waardoor de vampiers en hij verbranden. Een man genaamd Shkelgim laat Vlad van zijn bloed drinken. Hierdoor overleeft hij.

Epiloog[bewerken | brontekst bewerken]

Vlad loopt in de negentiende eeuw een vrouw tegen het lijf die sprekend op Mirena lijkt. Hij raakt met haar aan de praat, waarna ze zich voorstelt als Mina. De oude vampier volgt de twee op een afstand.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Luke Evans Prins Vlad Tepes III / Dracula
Dominic Cooper Mehmed II
Sarah Gadon Mirena / Mina
Zach McGowan Shkelgim
Art Parkinson Ingeras
Charles Dance Meestervampier
Paul Kaye Broeder Lucian
Joseph Long Generaal Omer
Noah Huntley Kapitein Petru
Ronan Vibert Simion
Diarmaid Murtagh Dumitru
Ferdinand Kingsley Hamza Bey
Thor Kristjansson Bright Eyes
Jakub Gierszal Acemi
Dilan Gwyn Gouvernante
William Houston Cazan
Ruth Baxter Mirena's dienstmeid
Rachel Kennedy Mirena's dienstmeid
Louise Parker Mirena's dienstmeid
Samantha Barks Baba Jaga (onvermeld, scènes verwijderd)

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Dracula Untold werd ontvangen met gemengde reacties. Op filmsite Rotten Tomatoes had hij na 134 recensies van critici een score van 24% en na 49.536 beoordelingen van het publiek een score van 58%.[2] De filmde scoorde op IMDb na 171.007 beoordelingen een gemiddelde van 6,3.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]