Duivelswereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Duivelswereld
Oorspronkelijke titel Satan’s world
Auteur(s) Poul Anderson
Vertaler Hendrik-Jan Oolbekkink
Kaftontwerper Alex Jagtenberg
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Born SF
Genre sciencefiction
Uitgever Born
Uitgegeven 1973
Oorspronkelijk uitgegeven 1969
Medium pocket
Pagina's 190
ISBN 90-283-0362-1
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Sciencefiction

Duivelswereld (Engelse titel: Satan's world) is een roman van de Amerikaanse schrijver Poul Anderson. Het boek valt in de categorieën sciencefiction, spionage- en avonturenroman. Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst.

Synopsis[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Duivelswereld was een zwerfplaneet die (in astronomisch perspectief) onlangs is gevangen door een ster. De ster straalt tig keer heviger dan de zon. De planeet bevond zich eerst in het stadium van een cryosfeer, maar onder invloed van de zon warmt ze snel op. Op de grond is de temperatuur -200 C terwijl er hete stormen woeden. In zowel begin- als eindstadium is de planeet ongeschikt voor bewoning door wie/wat dan ook. Echter ze is voor alle inwoners van het heelal van groot economische belang. Door de snelle opwarming kan er voor relatief korte termijn elementvervorming toegepast worden. De Aarde heeft ook dan een gebrek aan bepaalde elementen en zelfs elementvervorming kan niet zorgen voor voldoende materie van sommige elementen.

Ten minste twee rassen willen de planeet exploiteren. Allereerst de bewoners van het Aardse Gemenebest. Namens hun reist ruimtevaarder en ontdekkingsreiziger David Falkayn naar de verre planeet. Hij is ondergeschikte van de handelaar Nicholas van Rijn van de Solitaire Specerijen & Dranken Maatschappij, onderdeel van de Polesotechnische Liga. Het andere ras is minotaurusachtig en afkomstig van de planeet Dathyna. De bewoners daarvan, de Shenna, blijken al jaren op aarde geïnfiltreerd te zijn via Paradijs NV. Paradijs NV is een bedrijf dat al dan niet clandestien handelt in informatie. Voor elke vraag om informatie moet ook een stuk informatie prijsgegeven worden. Het wordt een steekspel waarbij Van Rijn al zijn manipulatieve krachten moet gebruiken.

Voorganger:
SF 50
Piers Anthony/Robert E. Margroff
In de macht van de ring
Born SF
SF 51
Poul Anderson
Duivelswereld
Opvolger:
SF 52
Edmund Cooper
Dagen van gekken en dwazen