Dukan-dieet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Het Dukan-dieet (ook wel proteïnedieet is een door dr. Pierre Dukan uitgedacht op gewichtsvermindering gericht dieet. Het principe van het dieet is om veel proteïne tot zich te nemen, ten koste van de inname van koolhydraten en lipiden. De zeer sterke vermindering van inname van koolhydraten en lipiden zou het lichaam er toe moeten zetten gebruik te maken van de eigen vetreserves (de adipocyten) teneinde de spieren te kunnen voeden. Daarnaast stelt Dukan dat proteïnen minder calorieën bevatten dan lipiden.

Het Dukan Dieet heeft in Frankrijk zo'n 5 miljoen volgers. Het Dukan Dieet boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Fasering[bewerken]

Aanvalsfase[bewerken]

De eerste dagen van het dieet zijn de enig toegestane voedingstoffen de volgende:

 • "Mager" vlees (rundvlees (geen entrecotes noch andere vet bevattende delen), kalfsvlees, paardenvlees)
 • bepaalde andere vleesvarianten: lever, en kalfs-en rundertong, eenmaal per week als men een hoog cholesterol heeft;
 • Verse of gerookte vis, Surimi;
 • Zeevruchten zoals oesters etc.;
 • gevogelte, (uitgezonderd eend en gans), zonder het vel;
 • eieren;
 • melkproducten waaronder magere melk met een 0% vetgehalte

Al deze producten moeten zonder vet bereid worden, maar men kan er zoveel van eten als men maar wil (mits men uitkijkt met eigeel, te veel daarvan geeft cholesterol problemen).

Men moet ook gedurende deze fase minstens anderhalve liter water per dag drinken; "light"-drankjes zoals cola-light zijn ook toegestaan.

Varkensvlees en lamsvlees zijn niet toegestaan.

Duur[bewerken]

Deze fase duurt tussen de 1 en 10 dagen, naargelang het gewicht en bepalende zaken als zwangerschappen, eerdere dieetpogingen, etc.

In het algemeen duurt deze fase 3 dagen als er minder dan 10 kilo te verliezen is en 5 dagen als het om meer dan 10 kilo gaat. Het beste is voor de duur en een realistisch streefgewicht de berekening voor het juiste gewicht op de officiële Dukan website in te vullen.

Doorloopfase[bewerken]

Toegestane voedingsmiddelen[bewerken]

In deze fase zijn dezelfde voedingsmiddelen toegestaan als die van de aanvalsfase, en daarnaast ook:

 • Groenten, uitgezonderd groenten die veel zetmeel bevatten, zoals aardappels, rijst, erwten, pasta, etc. Daarnaast zijn maïs en avocado ook taboe.
 • Sojasteaks en tofu

De consumptie van wortelen en bietjes moeten worden beperkt tot eenmaal per week.

Al deze voedingsmiddelen moet nog steeds vetarm (dus waar mogelijk zonder of met zo min mogelijk olie) bereid worden. Men moet daarnaast de consumptie van vlees en vis niet verwaarlozen, en ook is het nog steeds zeer aangeraden anderhalve liter water tot zich te nemen.

Salades mogen vergezeld worden van vetarme sauzen.

Afwisseling[bewerken]

De doorloopfase wordt gekenmerkt door een afwisseling van "Groente-Proteïne" dagen waar ook groenten op het menu staan met "Pure Proteïne" dagen waarin alleen de voedingsmiddelen van de aanvalsfase toegestaan zijn. Dukan raadt aan om de dag te wisselen.

Duur[bewerken]

Deze fase duurt tot het gewenste gewicht bereikt is.

Consolidatiefase[bewerken]

Teneinde een "jojo-effect" tegen te gaan waarbij de verloren gegane kilos er binnen de kortste keren bijgegeten worden volgt er dan een consolidatie fase.

Toegestane voedingsmiddelen[bewerken]

Men kan tijdens de consolidatiefase dezelfde voedingsmiddelen eten als tijdens de doorloopfase, en daarnaast ook:

 • 2 sneetjes brood per dag;
 • 1 portie kaas per dag 40 gram per dag, ongeacht het vetpercentage.
 • 1 stuk fruit per dag of een kopje van kleiner fruit zoals aardbeien.
 • 2 porties zetmeel bevattende maaltijden (dus volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappels (geen frites of gebakken aardappels) per week van een gelimiteerd gewicht (200 - 220 gram afhankelijk van de soort), en daarnaast
 • 2 "feestmaaltijden" per week dus geen feestdagen, waarbij nagenoeg alle tot dusver verboden voedingsmiddelen toegestaan zijn, mits men niet meer dan één bordvol van ieder maaltijd onderdeel neemt, en men niet én kaas én een pudding neemt. Ook mogen er niet twee feestmaaltijden op dezelfde dag plaatsvinden.
 • Per week een dag met alleen zuivere eiwitten, bij voorkeur de donderdag, maar tijdens deze hele fase altijd een vaste dag. Op deze dag ook geen vette vis zoals, makreel, zalm etc. eten.

Duur[bewerken]

De voorgestelde consolidatieduur is 10 dagen per kilo lichaamsgewicht die in de eerste twee fases verloren is, dus bijvoorbeeld 150 dagen voor iemand die 15 kilo kwijtgeraakt is.

Stabilisatiefase / permanent dieet[bewerken]

Na het dieet raadt Dukan aan één dag in de week zich aan een puur-proteïne regime te houden, om toekomstige gewichtstoename tegen te gaan.

Dr. Pierre Dukan[bewerken]

Dr. Pierre Dukan is een Franse voedingsdeskundige die al sinds 1973 onderzoek doet naar gezonde voeding. Zijn boek is inmiddels in 9 talen vertaald.

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]