Dumpert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dumpert
Type Mediawebsite en mobiele applicatie
Taal Nederlands
Eigenaar Mediahuis Nederland
Opgericht Januari 2007
Status Actief
Link www.dumpert.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

Dumpert is de mediawebsite en mobiele app van Mediahuis Nederland.[1] Het portaal is een spin-off van GeenStijl. Gebruikers (reaguurders) kunnen hier filmpjes, foto's en geluidsfragmenten uploaden en hier een waardering aan geven met 'kudos'. Aan de hand van de hoeveelheid kudos wordt dagelijks een top vijf samengesteld met populairste filmpjes. Gebruikers kunnen ook reacties (reaguursels) plaatsen. Ook wordt er materiaal geplaatst waarop deelnemers zichzelf laten zien (of een persiflage op de zogenaamde "reaguurders"). Het komt regelmatig voor dat een filmpje opnieuw wordt geplaatst. Vaak gaat dit gepaard met het nodige commentaar.

Volgens Alexa Internet was Dumpert in november 2014 de 27ste website qua bezoekersaantallen in Nederland.[2]

Het eerste filmpje op Dumpert werd geüpload op 20 maart 2006 en gaat over happy slapping.[3] In die tijd werd de website vooral gebruikt als bijlage voor blogposts voor GeenStijl.[4]

DumpertReeten[bewerken]

DumpertReeten is een wekelijkse internetserie waarin filmpjes die eerder op Dumpert zijn verschenen worden becommentarieerd door medewerkers René van Leeuwen, Sylvana IJsselmuiden, Nick Toet en een wekelijkse gast. Matthijs van den Beukel alias Johnny Quid verscheen voor het eerst in aflevering 10, ter vervanging van Maxim Hartman. Na aflevering 100 nam hij afscheid van de show. Hierbij kennen zij 0 tot 5 reeten toe aan het filmpje. Ook zit er een vaste reaguurdersronde in het filmpje. Hierbij geven zij commentaar op reaguursels. Soms wordt gebruik gemaakt van gastpresentatoren. Op 11 april 2014 kwam de eerste aflevering online met Maxim Hartman en René van Leeuwen waarin ze het concept toelichten en, vanzelfsprekend, video's reeten. Op 19 april 2017 kwam de 100ste aflevering online en werd de show lange tijd niet meer uitgezonden. In oktober kwam de show terug met een 101ste aflevering. Sindsdien doen Sylvana en Nick mee. De afleveringen van DumpertReeten worden gemiddeld zo'n 500.000 keer bekeken. Op 13 november verscheen de 200ste aflevering met de huidige presentatoren René, Nick, en Sylvana en de voormalige presentatoren Maxim en Quid. Ook Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout, bekend van het tv-programma Rundfunk, waren te gast in de show.

Auteursrechten en werkwijze[bewerken]

Dumpert bevatte op 20 februari 2019 ruim 165.000 filmpjes en afbeeldingen[5], waarvan ongeveer 350 filmpjes zelfgeproduceerde content is.[6] Vrijwel alle overige content is gemaakt door derden en is zonder toestemming van de contenteigenaren of bronvermelding op de website geplaatst. De website plaatst een kenmerkend groen logo over alle gepubliceerde content. Uitgever en eigenaar TMG is met Dumpert een van de grootste auteursrechtenschenders ter wereld.[bron?] Dumpert doet niet mee aan de internationale richtlijnen van marketingorganisaties als DDMA en IAB en socialmediaplatforms als Facebook, Youtube en Instagram, waarbij kijkers duidelijk wordt gemaakt wanneer een reportage of filmpje reclame bevat dan wel een commercial is.

Dumpert heeft een kleine kernredactie die door middel van 'riptools' video's downloadt en herpubliceert. Een ander deel van de video's, de zogenaamde user generated content, wordt door bezoekers geüpload.

Dumpert Filmt Je Werkplek[bewerken]

Dumpert Filmt Je Werkplek is een serie waarbij bedrijven en instellingen de twee presentatoren René van Leeuwen en Sylvana IJsselmuiden een dagje laten meelopen met mensen die aan het werk zijn. Zo waren onder andere Tata Steel, de politie, de brandweer, een luchtverkeersleider en een vuilnisdienst al te zien in deze serie.

Publicaties over Dumpert[bewerken]

  • Lectuur voor Reaguurders, René van Leeuwen, 2019. Jalapeño Books.

Externe link[bewerken]