Dumpert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dumpert
Type Media-website
Taal Nederlands
Eigenaar TMG
Opgericht Januari 2007
Status Actief
Link www.dumpert.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

Dumpert is de mediawebsite van Telegraaf Media Groep (TMG).[1] De website is een spin-off van GeenStijl.

Gebruikers (reaguurders) kunnen hier filmpjes, foto's en geluidsfragmenten uploaden en hier een waardering aan geven met 'kudos'. Aan de hand van de hoeveelheid kudos wordt dagelijks een top vijf samengesteld met populairste filmpjes. Gebruikers kunnen ook reacties (reaguursels) plaatsen. Ook wordt er materiaal geplaatst waarop deelnemers zichzelf laten zien (of een persiflage op de zogenaamde "reaguurders"). Het komt regelmatig voor dat een filmpje opnieuw wordt geplaatst. Vaak gaat dit gepaard met het nodige commentaar.

Volgens Alexa Internet was Dumpert in november 2014 de 27ste website qua bezoekersaantallen in Nederland.[2]

Het eerste filmpje op Dumpert werd geüpload op 20 maart 2006 en gaat over happy slapping.[3] In die tijd werd de website vooral gebruikt als bijlage voor blogposts voor GeenStijl.[4]

Dumpertreeten[bewerken]

Dumpertreeten is een wekelijkse rubriek waarin filmpjes die eerder op Dumpert zijn verschenen worden becommentarieerd door medewerkers René van Leeuwen, Sylvana IJsselmuiden, Nick Toet en een wekelijkse gast. Matthijs van den Beukel alias Johnny Quid verscheen voor het eerst in aflevering 10, ter vervanging van Maxim Hartman. Na aflevering 100 nam hij afscheid van de show. Hierbij kennen zij 0 tot 5 reeten toe aan het filmpje. Ook zit er een vaste reaguurdersronde in het filmpje. Hierbij geven zij commentaar op reaguursels. Soms wordt gebruik gemaakt van gastpresentatoren. Op 19 april 2017 kwam de 100ste aflevering online en werd de show lange tijd niet meer uitgezonden. In oktober kwam de show terug met een 101ste aflevering. Sindsdien doen Sylvana en Nick mee. De afleveringen van DumpertReeten worden gemiddeld zo'n 500.000 keer bekeken.

Auteursrechten en werkwijze[bewerken]

Dumpert bevatte op 20 februari 2019 ruim 165.000 filmpjes en afbeeldingen[5], waarvan ongeveer 350 filmpjes zelfgeproduceerde content is.[6]. Een deel van de content van Dumpert is gemaakt door derden en wordt met toestemming van de uploader[7] in een te modereren CMS gezet. Slechts een klein deel hiervan wordt daadwerkelijk op Dumpert geplaatst. Bij klachten wordt de content doorgaans direct verwijderd.

Dumpert Filmt Je Werkplek[bewerken]

Dumpert Filmt Je Werkplek is een infomercial[8] waarbij overheidsorganisaties en bedrijven de twee presentatoren René van Leeuwen en Sylvana IJsselmuiden inhuren om ze een dagje mee te laten lopen met mensen die aan het werk zijn. Zo waren onder andere Tata Steel, de politie, de brandweer, een luchtverkeersleider en een vuilnisdienst al te zien in deze serie.

Externe link[bewerken]