Dunea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vrouwenfiguur met waterkruik Duneagebouw Bergambacht

Dunea, voorheen Duinwaterbedrijf Zuid-Holland (DZH), levert in het westen en zuiden van Zuid-Holland drinkwater aan ruim 600.000 huishoudens, zo'n 1,25 miljoen mensen in 18 gemeenten. Er wordt jaarlijks ongeveer 73 miljoen kubieke meter water verkocht. Het bedrijf is gevestigd in Zoetermeer.

Geschiedenis en organisatie[bewerken]

Duinwaterbedrijf Zuid-Holland is in 1990 ontstaan uit een fusie tussen drie bedrijven: De Vlietstreek, De Tien Gemeenten en DWL en beschouwt Den Haag als de oorsprong van het bedrijf.[1] In 1996 heeft het bedrijf het waterdeel van de Energie- en Watervoorziening Rijnland overgenomen. Het hoofdkantoor staat sinds 2013 in Zoetermeer aan het Plein van de Verenigde Naties. De gemeenten in het leveringsgebied zijn de aandeelhouders, en er is een raad van commissarissen die toezicht houdt op de directie. De naam van het bedrijf werd per ingang van 1 juli 2009 veranderd in Dunea. Plannen om met het Noord-Hollandse PWN en Oasen uit het oostelijk deel van Zuid-Holland tot één bedrijf te fuseren, werden in 2007 afgeblazen omdat de provincie Noord-Holland, de aandeelhouder van PWN, er geen heil in zag.[2]

Voorzieningsgebied[bewerken]

Het voorzieningsgebied omvat 18 gemeenten die elk aandelen bezitten. In 2012 had Den Haag 1,57 miljoen aandelen; Leiden, de tweede aandeelhouder had er bijna 400.000 waarmee deze twee net niet de helft van de 4 miljoen stukken beheerden. Rijnwoude had met ruim 11.000 ruimschoots de kleinste deelneming. De volledige lijst:


Waterbehandeling[bewerken]

Gestileerde figuur met waterkruik - Duneagebouw Bergambacht
Reliëf DWL (Duin Water Leiding)

Dunea gebruikt de duinen tussen Monster en Katwijk als natuurlijk filter en beheert die duinen. Omdat de zoetwaterbel onder de duinen sinds de vijftiger jaren te klein werd, wordt sindsdien rivierwater van elders aangevoerd, namelijk via een transportleiding uit de Afgedamde Maas, die de grens vormt tussen Gelderland en Noord-Brabant. Daar staat tussen Poederoijensehoek en de Andelse Sluis (die de Maas afsluit) een pompstation. Het water wordt dwars door Zuid-Holland naar een pompstation in Bergambacht gepompt, waar het een eerste zuivering ondergaat m.b.v. 24 dubbel laags snelfilters. Dit pompstation is op dinsdag 29 november 1955 door koningin Juliana officieel in bedrijf gesteld. Vandaar gaat het voorgezuiverde rivierwater naar het kustgebied tussen Katwijk en Monster, waar het in de duinen wordt geïnfiltreerd. De bodem werkt dan als waterzuiverend filter en als opslag, voldoende voor enkele maanden. Dunea duidt het dan aan als duinwater en stelt dat zijn proces, waarbij de duinen als filter gebruikt worden, uniek is in de wereld. Winning in de duinen voor collectieve watervoorziening vindt overigens al plaats sinds DWL (DuinWaterLeiding, de waterleidingmaatschappij van Den Haag) daar in 1874 mee begon, en het infiltreren van zoet water wordt sinds 1940 gedaan door de Leidsche Duinwatermaatschappij die boezemwater in de Katwijker duinen liet stromen.[1]

Duingebieden[bewerken]

Dunea beheert drie duingebieden tussen Monster en Katwijk, de duinen van Solleveld, Meijendel en Berkheide. Deze waterwin- en natuurgebieden herbergen veel dieren en planten waarvan een aantal bedreigd zijn. Bijzondere vogels zijn onder andere geoorde fuut, klein waterhoen, nachtzwaluw, roodborsttapuit en krooneend. In Meijendel komen zeldzame vlindersoorten als kleine parelmoervlinder, bruin blauwtje en heivlinder voor. De graslanden herbergen velerlei planten waaronder de voornaamste populatie van de kruisbladgentiaan in Nederland, terwijl de duinvalleien een voorname vindplaats zijn van de nauwe korfslak.

Externe link[bewerken]