Meijendel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meijendel
Natuurgebied
Meijendel (Zuid-Holland)
Meijendel
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Wassenaar (gemeente)
Coördinaten 52° 8′ NB, 4° 20′ OL
Informatie
Oppervlakte 20 km²
Beheer Dunea
Foto's
Meijendel, januari 2012

Meijendel is een uitgestrekt waterrijk duin- en natuurgebied ten westen van zuidelijk Wassenaar en ten noorden van Den Haag (Scheveningen). Het is tevens waterwingebied en wordt beheerd door waterbedrijf Dunea. Meijendel maakt met Berkheide deel uit van het Natura-2000-gebied Meijendel & Berkheide en het toekomstige Nationaal Park Hollandse Duinen.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Meijendel heeft een omvang van ca 2000 ha en vormt met het naastgelegen Hollands Duin het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Meijendel was oorspronkelijk de naam van een in een del gelegen boerderij die werd omringd door meidoorns. Achter de met helmgras begroeide zeereep, liggen verschillende duinzones. Direct achter de meest westelijke eerste duinstrook is een zone met paraboolduinen en duinvalleien met struwelen, vochtige graslanden en moeras. De zone daarna is rijk aan struwelen en bosschages maar draagt ook de sporen van vroeger landbouwgebruik. De meest oostelijke duinzone bestaat uit hoge kalkarme duinen. Het is een open gebied met af en toe een aangeplant dennen- of populierenbos. De meeste infiltratieplassen voor de waterwinning liggen vlak achter de meest westelijke duinstrook. Aan de rand van Meijendel staat een monumentale watertoren. In het gebied liggen verder verscheidene bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In het gebied komen verschillende bijzondere planten- en diersoorten voor. Opvallende plantensoorten zijn kruisbladgentiaan, nachtsilene, bitterkruidbremraap en bleek schildzaad. Mossen zijn onder meer etagemos, geplooid sikkelmos en rozetmos. Enkele hier voorkomende korstmossoorten zijn saucijsbaardmos, duindaalder en eikenmos. Plaatselijk dominant zijn kruipwilg en eikvaren, terwijl in de voormalige landbouwgebieden duindoorn en meidoorn veel voorkomen, naast wilde liguster en hondsroos. Te noemen diersoorten zijn de nauwe korfslak, geoorde fuut, blauwborst, roerdomp en woudaap. In de bunkers overwinteren vleermuizen, zoals de meervleermuis, die jaagt boven de vennetjes.

Gebruik en beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Pannenkoekenhuis Meijendel

Ten behoeve van de waterwinning zijn bepaalde delen van Meijendel afgesloten voor het publiek. Deze rust komt de vogelstand ten goede. In Meijendel is de oudste vogelwerkgroep van Nederland actief. 'Vogelwerkgroep Meijendel' inventariseert sinds het midden van de twintigste eeuw de ontwikkeling van de vogelstand.

Er lopen veel wandel- en fietspaden door het gebied. Centraal ligt boerderij Meijendel met een pannenkoekenhuis en bezoekerscentrum De Tapuit.

Oorlogsmonument[bewerken | brontekst bewerken]

In het zuiden van Meijendel ligt de Waalsdorpervlakte waar in de Tweede Wereldoorlog tussen de 250 en 280 Nederlanders door de Duitse bezetters zijn geëxecuteerd. Tijdens Dodenherdenking wordt er een stille tocht gelopen naar het monument dat is opgericht ter herdenking van de oorlogsslachtoffers. Het bestaat uit een steen met daarachter vier bronzen kruisen; op de achtergrond staat een klokkenstoel.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]