Dunnevezelneuropathie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Dunnevezelneuropathie
Coderingen
ICD-10 G63.3 G60.8 G62.8
MeSH D010523
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Dunnevezelneuropathie is een vorm van polyneuropathie. Dunne zenuwvezels zijn de zenuwvezels vlak onder de huid, een beschadiging van deze vezels zorgt voor een afwijkende gevoelswaarneming. De symptomen beginnen vaak in de voeten en onderbenen en breiden zich uit naar andere delen van het lichaam, met name naar de handen en armen.

Symptomen[bewerken]

De volgende symptomen van dunnevezelneuropathie kunnen voorkomen: ongevoeligheid voor warmte en/of kou, tintelingen, doof of koud gevoel, brandend gevoel, prikkelingen (bijvoorbeeld het 'prikkeldraadgevoel' dat kinderen elkaar nog weleens geven), spierzwakte, krampen, schietende of stekende pijn, allodynie (verschijnsel waarbij niet-pijnlijke prikkels als pijnlijk worden ervaren) en intolerantie voor dekens op de benen.

Ook kunnen voorkomen: autonome symptomen zoals een veranderd transpiratiepatroon, facial flushing (bloedstuwing naar het hoofd), droge ogen of mond, erectiestoornissen, orthostatische hypotensie (plotselinge bloeddrukdaling) of maag- en darmklachten. Soms wordt de pijn omschreven als een ijspriem die in de botten prikt, als een elektrische schok, of als lopen op glasscherven. Er zijn zeker ook patiënten die weinig van de hier genoemde pijnklachten hebben.

In het algemeen is de gevoelswaarneming verstoord, waardoor prikkels of gebeurtenissen worden ervaren die er niet zijn, zoals een steek van een insect, een snee in de huid, een blauwe plek of het gevoel dat er een injectie wordt gegeven. Soms verliest iemand juist het vermogen om pijn te voelen, waardoor een verwonding in de huid of een bloeding niet wordt opmerkt.

Ook het autonome zenuwgestel kan aangetast zijn. Dit kan zich uiten in onder meer vergeetachtigheid, concentratieproblemen, grijze mist, duizelingen en problemen met de motoriek. Ten slotte kan de stoornis invloed hebben op de bloedvaten en kunnen hartritmestoornissen ontstaan.

Diagnose[bewerken]

De diagnose dunnevezelneuropathie kan gesteld worden op basis van het klinisch beeld (de klachten), gecombineerd met een niet-afwijkend EMG (Elektromyografie) en een afwijkend huidbiopt. In het huidbiopt wordt dan een verminderd aantal dunne zenuwvezels aangetroffen. Soms wordt ook een temperatuurdrempelonderzoek of een autonoom functieonderzoek gedaan.

Oorzaak en behandeling[bewerken]

De oorzaak van dunnevezelneuropathie kan heel divers zijn. Het komt vaak voor als complicatie bij diabetes mellitus, alcoholisme, een gebrek of juist overschot aan bepaalde vitaminen (met name een vitamine B12-tekort, en zoals pernicieuze anemie)[1] en een aantal bloedziekten (bijvoorbeeld vasculitis) en autoimmuunziekten (bijvoorbeeld sarcoïdose en syndroom van Sjögren). De behandeling zal in deze gevallen bestaan uit het wegnemen of verminderen van de oorzaak. Bij ongeveer dertig procent van de patiënten wordt echter geen oorzaak gevonden, de aandoening is dan in medische termen idiopathisch. Reguliere behandeling zal uitsluitend bestaan uit pijnbestrijding (voor zover dat mogelijk is).

Een paar jaar geleden is bij een deel van de patiënten waarbij geen onderliggende oorzaak voor de dunnevezelneuropathie werd gevonden, een afwijking in het SCN9A-gen aangetoond. Dit leidt tot een afwijkend natriumkanaal, met als gevolg een verhoogde prikkelbaarheid van de zenuwen. Hiernaar loopt een onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Dit academisch ziekenhuis is gespecialiseerd in onderzoek naar dunnevezelneuropathie en behandeling ervan.