Naar inhoud springen

Nederlands Caribisch Soortenregister

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Nederlands Caribisch Soortenregister voor het laatst bewerkt door Hannolans (overleg | bijdragen) op 8 jan 2022 13:17. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Dutch Caribbean Species Register
Taal Engels
Eigenaar Naturalis Biodiversity Center
Opgericht 2017
Oprichters Naturalis Biodiversity Center
Portaal  Portaalicoon   Media
Gebied dat het Caribisch Soortenregister beslaat

Het Nederlands Caribisch Soortenregister ofwel het Dutch Caribbean Species Register is een online overzicht van de biodiversiteit op de Nederlandse Caraïben van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. De website is in november 2017 geopend. De website richt zich op wetenschappers, beleidsmakers, adviesbureaus, journalisten, natuurbeheerders en geïnteresseerde leken.

Het Caribische Soortenregister is een samenwerkingsverband van meerdere organisaties, waaronder:

Aan het Caribische Soortenregister zijn verschillende wetenschappers en fotografen verbonden, waaronder entomoloog, politicus, dichter en schrijver Carel de Haseth, botanicus André van Proosdij, marien bioloog Bert Hoeksema, eilandbioloog Gerard van Buurt en botanicus Tinde van Andel.

Er worden over soorten en ondersoorten die op een of meerdere eilanden van de Nederlandse Antillen voorkomen diverse gegevens verstrekt. De geaccepteerde wetenschappelijke naam (met de auteur) en waar bekend ook de Engelse, Nederlandse en Papiamento namen worden gegeven. Eventueel worden er ook synoniemen gegeven.

Van de soort wordt aangegeven op welk van de eilanden hij voorkomt: Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Sint Maarten en/of Saba. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen soorten die van nature op de Nederlandse Antillen voorkomen en soorten die geïntroduceerd zijn. Eventueel wordt de internationale beschermingsstatus opgegeven. Per eiland kan een overzicht gemaakt worden met de daar voorkomende soorten, en ook worden eventueel beschikbare afbeeldingen en het voorkomen op de eilanden middels verspreidingskaarten getoond.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]