Eerste Nederlandse Tentoonstelling op Scheepvaartgebied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Eerste Nederlandse Tentoonstelling op Scheepvaartgebied (ENTOS) was een tentoonstelling die in de zomer van 1913 werd gehouden op een terrein nabij het Tolhuis aan de noordzijde van het IJ in Amsterdam-Noord.

In zekere zin was de tentoonstelling een voorloper van het latere Sail, een evenement dat vanaf 1975 om de vijf jaar in Amsterdam plaatsvindt.

Naast de te bezichtigen schepen waren er ook 18 exposities. Er werden modellen van de meest moderne boten getoond. Ook waren er schilderijen en tekeningen van historische schepen. Daarnaast kon men kennis maken met de nieuwste snufjes op het gebied van scheepsmotoren. Tot slot waren er concerten en werden er roeiwedstrijden georganiseerd.

Er werd ook een ENTOS-lied gemaakt: Entos, Entos, wat zijn wij blij, scheepjes kijken aan de overkant van het IJ!

De tentoonstelling werd afgesloten met een groot vuurwerk, net als bij het latere Sail het geval was.

Speciaal voor de bezoekers voer een veerdienst vanaf een punt ten noorden van de Droogbak rechtstreeks naar het festivalterrein. Ook werden op het westelijke deel van het Stationsplein (ten westen van de Westelijke toegangsbrug) bij het Centraal Station extra tramsporen aangelegd ten behoeve van de bezoekers waar extra trams konden worden opgesteld in aansluiting op de veerdienst. Het restant van deze sporen werd, tot zij werden opgebroken in de loop van de jaren tachtig, aangeduid als het Entos-spoor en was in gebruik als busstandplaats. Tegenwoordig staat hier de Fietsflat.

Externe link[bewerken]