Eerste stadsomwalling van Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een stuk van de muur, gezien vanuit de binnenkant, aan de Villersstraat.

De eerste stadsomwalling van Brussel was de eerste stenen stadswal rond Brussel. De bouw werd vermoedelijk aangevat in de vroege 13de eeuw tijdens de regeerperiode van Hendrik I van Brabant, Graaf van Leuven en Hertog van Brabant, en nam meerdere decennia in beslag.[1][2] De muur had een omtrek van ongeveer 4 kilometer en omsloot een gebied van om en bij de 80 hectare,[2] dat zowel het Sint-Gorikseiland in de Zenne — waarrond de stad was ontstaan — als de Treurenberg met de Collegiale kerk van Sint-Michiel en Sint-Goedele en de Koudenberg met het Hertogelijk Paleis omvatte.[3]

Na de eerste omwalling bleef de stad echter verder groeien. Vanaf 1357 werd een tweede stadsmuur gebouwd.[2] Beide wallen zijn tot de 16de eeuw blijven staan waarna met de sloop van de eerste omwalling werd begonnen. Vandaag blijven er maar een paar restanten van de twee stenen omwallingen over.

Overblijfselen[bewerken]

Ondanks het afbreken van de Brusselse omwallingen zijn er nog een aantal significante bovengrondse overblijfselen, de ene al wat meer zichtbaar dan de andere. Een vrij volledige beschrijving kan je vinden in de wandelroute opgesteld door de cel erfgoed van de stad Brussel [4] en in de wandelgids "De eerste stadsomwalling van Brussel"[2] uitgegeven in 2008 door de Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Referenties[bewerken]