Egale dwergspanner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Egale dwergspanner
Egale dwergspanner (Eupithecia absinthiata)
Egale dwergspanner (Eupithecia absinthiata)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Geometridae (Spanners)
Onderfamilie:Larentiinae
Geslacht:Eupithecia
Soort
Eupithecia absinthiata
(Clerck, 1759)
Forma goossensiata
Forma goossensiata
Afbeeldingen Egale dwergspanner op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De egale dwergspanner (Eupithecia absinthiata) is een nachtvlinder uit de familie van de spanners (Geometridae). De forma goossensiata werd tot voor kort als aparte soort, de struikheidwergspanner, gezien. Vast is komen te staan dat het dezelfde soort betreft.

Kenmerken[bewerken]

De voorvleugellengte bedraagt tussen de 11 en 13 mm. De voorvleugel is vrij egaal roodbruin. De soort is niet makkelijk op naam te brengen. Exemplaren van de forma goossensiata is iets kleiner en iets grijzer van kleur. De soort is moeilijk op naam te brengen.

Levenscyclus[bewerken]

De egale dwergspanner gebruikt allerlei kruidachtige planten als waardplanten. Onder hen duizendblad, bijvoet, koninginnenkruid, jacobskruiskruid, guldenroede. en struikhei (forma goossensiata). De rups is te vinden van eind juli tot oktober. De soort overwintert als pop in de strooisellaag. Er is jaarlijks een generatie die vliegt van halverwege april tot halverwege september.

Voorkomen[bewerken]

De soort komt verspreid over een groot deel van het Palearctisch gebied voor. Ook in Noord-Amerika. De egale dwergspanner is in Nederland en België een gewone soort.

Externe links[bewerken]