Eladio Dieste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eladio Dieste
Eladio Dieste
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Uruguay Uruguay
Geboortedatum 10 december 1917
Geboorteplaats Artigas
Overlijdensdatum 29 juli 2000
Overlijdensplaats Montevideo
Beroep architect, civiel ingenieur, academisch docent
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De Cristo Obrero-kerk te Atlántida
Gebruik van gewapende keramiek

Eladio Dieste (Artigas, 10 december 1917Montevideo, 29 juli 2000) was een Uruguayaans ingenieur en architect. In 2021 werd de Iglesia de Cristo Obrero y Nuestra Señora de Lourdes te Atlántida, een kerkgebouw van zijn hand erkend als UNESCO werelderfgoed, de inschrijving op de werelderfgoedlijst refereert naar "Het werk van ingenieur Eladio Dieste: Kerk van Atlántida".

Dieste studeerde in 1943 als ingenieur af aan de Universidad de la República in Montevideo. Hij verwierf in de loop van zijn carrière internationale reputatie en erkenning door een reeks constructies te bouwen van graansilo's, fabrieksloodsen, markten en kerken, de meeste in Uruguay en allemaal van uitzonderlijke elegantie. Hij gebruikte daarbij naar eigen zeggen "gewapende keramiek", cerámica armada, een geheel van baksteen, stalen pantsers en een minimale hoeveelheid beton, als bouwelement.

Dieste werd eredoctor van zijn alma mater in 1993 en doctor honoris causa van Universidad de Montevideo in 1999. "Het werk van ingenieur Eladio Dieste: Kerk van Atlántida" werd erkend als cultureel werelderfgoed in juli 2021 tijdens de 44e sessie van de UNESCO Commissie voor het Werelderfgoed. Andere gekende werken zijn onder meer de Iglesia de San Pedro te Durazno en het Montevideo Shopping complex.

Zie de categorie Eladio Dieste van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.