Elektroakoestiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De elektroakoestiek is een gedeeltelijke overlap van de vakgebieden akoestiek en elektronica dat zich bezighoudt met de verbetering of verandering van het geluid in een ruimte met behulp van elektrische geluidsbronnen, maar ook met de akoestische eigenschappen van elektrische geluidsbronnen.

Zaalakoestiek[bewerken]

De elektroakoestiek houdt zich bijvoorbeeld bezig met de akoestische aspecten van de in een ruimte op te stellen elektrische geluidsinstallaties. Die installaties kunnen bedoeld zijn voor het weergaven of de versterking van spraak of muziek. Denk bijvoorbeeld aan een omroepsysteem, of aan een gewone audio-installatie in een kerk of collegezaal of aan het dolby surround systeem in vele woonkamers. Daarbij vormt elektroakoestiek een onderdeel van de zaalakoestiek.

Een andere toepassing is het op elektronische wijze manipuleren van de akoestiek, zoals de nagalmtijd. Dit wordt variabele akoestiek genoemd en wordt toegepast in moderne theaters en concertzalen. Een symfonieorkest vereist een andere akoestiek dan een kamerorkest, onder andere vanwege het volumeverschil. Met variabele akoestiek komen beide orkesten in dezelfde zaal tot hun recht.

Gehoorapparaten[bewerken]

Ook het ontwerp en de toepassing van gehoorapparaten wordt wel tot de elektroakoestiek gerekend.

Muzikale toepassing[bewerken]

Ook voor muzikanten is elektroakoestiek een onderdeel van hun activiteit en interesse.

Voor muziekinstrumentenmakers van elektrische muziekinstrumenten is de elektroakoestiek een belangrijk onderdeel in hun keuze van de onderdelen en hoe deze in de constructie gepositioneerd worden.

Elektroakoestische muziek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie elektroakoestische muziek voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Muziek (en de bijkomende muziekwetenschap) die zich toelegt op het onderzoek naar en experiment met klankspecifieke kenmerken van elektrische apparatuur noemt men elektroakoestische muziek. Men maakt in deze muziekvorm dus muziek met elektroakoestische verschijnselen als een vorm van extended techniek.

Zie ook[bewerken]