Eleonora van Engeland (1318-1355)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eleonora
1318-1355
Eleanora in de familie-boom
Eleanora in de familie-boom
Gravin gemalin van Gelre
Periode -1344
Voorganger Sophia van Berthout
Vader Eduard II van Engeland
Moeder Isabella van Frankrijk
Dynastie huis Plantagenet
Eleanor van Woodstock

Eleonora van Engeland (18 juni 1318 – 22 april 1355) ook bekend als Eleanor van Woodstock, was een dochter van koning Eduard II van Engeland en Isabella van Frankrijk. Ze was een jongere zus van Eduard III van Engeland en was de tweede vrouw van graaf, later hertog, Reinoud II van Gelre. Door huwelijksproblemen werd ze van het hof verbannen naar een klooster. Als weduwe was ze regentes voor haar minderjarige zoon Reinoud III van Gelre.

Levensloop[bewerken]

Ze werd geboren op Paleis Woodstock in Oxfordshire en de prinses werd vernoemd naar haar grootmoeder, Eleanora van Castilië. Voor haar doop werd 333 pond uitgegeven door haar vader. In 1324 werd ze onder voogdij gebracht bij haar nicht Eleanor de Clare en daarna onder voogdij van Ralph de Mothermer en Isabella Hastings, samen met haar zus Joan van de Toren in Pleshey. In 1325 waren er onderhandelingen tussen Engeland en Castilië om Eleanora uit te huwelijken aan Alfons XI van Castilië; het huwelijk ging niet door vanwege het oneens worden over de bruidsschat.

Eleanora werd toen weer herenigd met haar moeder in 1330 en er werden plannen gemaakt om zowel Eleanora als haar broer Jan van Eltham te laten trouwen met verwanten van Filips VI van Frankrijk; ook dit vond geen doorgang.

Op 24 oktober 1331 (voor Engeland mei 1332)[noot 1] huwde Eleanora in Nijmegen met Graaf Reinoud II van Gelre, bijgenaamd de rode of de zwarte, uit het huis Wassenberg,[1][2]. Van de huwelijksvoltrekking werd op 24 oktober 1331 een notariële verklaring opgemaakt is.[3]. Dit huwelijk was geregeld door haar moeders nicht Johanna van Valois. De bruidegom, bekend om zijn donkere kleding en karakter (vandaar de bijnaam de zwarte), was een weduwnaar met vier dochters en stond erom bekend dat hij zijn vader had opgesloten voor meer dan zes jaar.

Toen ze vanaf Sandwich de overtocht maakte naar de Lage landen, bestond haar bruidsschat uit een trouwjurk van Spaanse makelij, met daarbij handschoenen, schoenen, hoofdtooi, een bed en diverse dure goederen. Ze werd goed ontvangen in Gelre en ze schonk Reinoud twee jongens:

Trivia[bewerken]

Er is een naamgenoot: Eleonora van Engeland (1162-1214), dochter van koning Hendrik II van Engeland, getrouwd met koning Alfons VII van León en Castilië.

Externe link[bewerken]