Naar inhoud springen

Ellen Gerrits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ellen Gerrits
Ellen Gerrits in 2024
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Ellen Gerrits
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Logopedie(wetenschap)
Onderzoek Taalstoornissen
Bekend van Eerste lector logopedie van Nederland
Opleiding Logopedie en Foniatrie, Taal- en Spraakpathologie
Alma mater Universiteit Utrecht
Instituten Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht
Profiel HU
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Ellen Gerrits is een Nederlandse lector en hoogleraar in de logopedie(wetenschap) verbonden aan de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op taalstoornissen, communicatieve participatie en innovatie van logopedische interventies. In 2010 werd Gerrits aangesteld tot bijzonder lector Logopedie aan de Hogeschool Utrecht, als eerste in het vakgebied. Ook is ze sinds 2014 de eerste logopedist die de leerstoel Logopediewetenschap bekleedt.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Gerrits behaalde in 1990 haar bachelordiploma Logopedie en Foniatrie aan de Fontys Hogeschool. Vervolgens behaalde ze in 1996 haar masterdiploma Taal- en Spraakpathologie aan de Radboud Universiteit. In 2001 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar categorische spraakperceptie en akoestische cue-weging. Als postdoc deed ze onderzoek naar de vroege taalverwerving van kinderen met een genetisch risico op dyslexie.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Gerrits liep haar bachelorstage bij Kentalis, waar ze de revalidatie begeleidde van de eerste twee dove kleuters die in Nederland een cochleair implantaat kregen. Tijdens haar master werkte ze als student-assistent bij het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen. Ook was ze logopedist op de neurologieafdeling van een ziekenhuis. Na een jaar als klinisch linguïst bij het AMC in Amsterdam, startte Gerrits als spraak-taalpatholoog bij het Maastricht UMC+. Hier werkte ze van 2002 tot 2010. Ook was ze van 2003 tot 2010 werkzaam bij Adelante als manager van de Unit Taal.

Daarna startte ze als docent en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht, waar ze op 1 juni 2010 werd benoemd tot de eerste lector Logopedie.[1] Op 1 september 2014 werd Gerrits benoemd tot bijzonder hoogleraar logopediewetenschap.[2] Ze betrad een leerstoel ingesteld door beroepsvereniging NVLF. In haar oratie pleitte ze voor een beter wetenschappelijk fundament voor logopedische interventies.[3][4] Ze is sindsdien tevens programmaleider van de master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals van het UMC Utrecht.

Onderzoeksgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Gerrits zet zich in om ongelijkheid in taalvaardigheid en communicatieve participatie te verminderen. Ze leidt diverse onderzoeksprojecten die zich richten op:

  • De relatie tussen taalstoornissen en gedragsverandering.
  • Innovatieve interventies in de logopedie.
  • Communicatieve participatie van verschillende doelgroepen.

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Gerrits heeft verschillende artikelen gepubliceerd over taalstoornissen, interventies en communicatieve participatie. Haar werk wordt regelmatig geciteerd in wetenschappelijke tijdschriften en tijdens conferenties.

  • Gerrits, E. (2001). Categorical speech perception and auditory cue weighting in adults and children, LOT Dissertation Series. (proefschrift)
  • Gerrits, E., & de Bree, E. (2008). Early language development of children at familial risk of dyslexia: speech perception and production. Journal of Communication Disorders.
  • Gerrits, E. (2010). Acquisition of /s/-clusters in Dutch-speaking children with phonological disorders. Clinical Linguistics and Phonetics.
  • Gerrits, E., Beers, M., Bruinsma, G., and Singer, I. (2017). Handboek taalontwikkelingsstoornissen. Coutinho.
  • Gerrits, E., de Jong, J., Zwitserlood, R., & Klatte, I. (2019). Managing children with developmental language disorder: The Netherlands (National Vignettes). Routledge.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2019 - NVLF - Branco van Dantzigprijs voor gesprekstool ENGAGE (Singer e.a.)
  • 2020 - NWO/SIA - RAAK Award voor beste praktijkgericht onderzoek ZINnig (Zwitserlood e.a.)
  • 2022 - NVLF - Branco van Dantzigprijs voor tools en proefschrift CommuniCare (Van Rijssen, Van Ewijk e.a.)[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]