Elmer Fudd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elmer Fudd
Personage uit Looney Tunes/Merrie Melodies
Elmer Fudd in Any Bonds Today
Debuut Egghead Rides Again (1937, als Egghead)
Bedacht door Tex Avery
Chuck Jones
Stemacteur(s) Arthur Q. Bryan, Mel Blanc, Hal Smith, Jeff Bergman, Greg Burson, Billy West, Quinton Flynn, Noel Blanc, Chris Edgerly
Persoonsinformatie
Volledige naam Elmer J. Fudd
Alias Egghead
Soort Mens
Geslacht Man
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Jager
Portaal  Portaalicoon   Media

Elmer J. Fudd is een personage uit de filmpjes en strips van de Looney Tunes. Hij is een van de weinige niet-antropomorfe personages.

Personage[bewerken | brontekst bewerken]

Elmer is een korte, kale man met een bolle neus. In veel filmpjes is hij een jager die het voorzien heeft op Bugs Bunny of Daffy Duck, maar altijd zelf het slachtoffer wordt. Hij heeft een spraakstoornis waardoor hij vaak de “R” vervangt door een “W”. Zijn vaste kleding bestaat uit een bruin-rood jagersuniform. Zijn vaste wapen als jager is een dubbelloops jachtgeweer.

Elmer heeft meestal een slank postuur, maar in een aantal filmpjes gemaakt in 1941 en 1942 was hij juist enorm gezet.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

In 1937 bedacht Tex Avery reeds een personage genaamd Egghead, dat al veel leek op de latere Elmer Fudd. Egghead was het eerste regelmatig terugkerende personage in de Looney Tunes/Merrie Melodies-filmpjes.

In 1940 werd het Egghead personage wat aangepast naar een personage dat al grotendeels leek op de huidige Elmer Fudd. Dit personage verscheen voor het eerst in het filmpje “Elmer's Candid Camera”. Veel fans zien dit filmpje als Elmers debuutfilmpje. In het filmpje “A Wild Hare” was Elmer voor het eerst te zien zoals men hem vandaag de dag kent. In dit filmpje ontmoette hij ook voor het eerst Bugs Bunny, die zijn eeuwige tegenspeler zou worden.

Acteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Elmers stem werd oorspronkelijk gedaan door radioacteur Arthur Q. Bryan. Andere acteurs die de rol hebben vertolkt zijn:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]