Els van Diggele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Els van Diggele (Warmond, 1967) is een Nederlandse historica en journaliste die afwisselend in Israël en Nederland woont.

Na haar voorbereidend wetenschappelijk onderwijs in 1986 trok van Diggele naar Israël. Ze reisde een jaar rond en werkte enkele maanden in een kibboets, wat een grote interesse bij haar opwekte voor land en bevolking. Na terugkomst studeerde ze geschiedenis aan de Universiteit Leiden (afgerond in 1993) en journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna schreef ze voor De Telegraaf, Trouw en NRC Handelsblad.

In 1996 trok ze naar Israël voor een reeks artikelen over het jodendom en Israël wat uitgroeide tot het boek Een volk dat alleen woont over de problematiek van de Joodse identiteit en de splijtende gevolgen ervan voor de Israëlische maatschappij. Van Diggele illustreert hoe er sinds de vestiging van de staat Israël in 1948 een grote onenigheid bestaat tussen het secularisme en het orthodox jodendom over het vereiste karakter van de staat Israël. Het seculiere deel bekritiseert de onevenredig grote invloed van de orthodoxe joden op de maatschappij en wil verhinderen dat Israël verandert in een theocratie waarin een orthodox-religieuze minderheid de lakens uitdeelt. Hierdoor ontstaan spanningen die van negatieve invloed zijn op het functioneren van de samenleving. In 2007 publiceert ze Heilige ruzies, christenen in Israël waarin het christelijk deel van de Israëlische samenleving aan bod komt: palestijnse christenen, christelijke zionisten en Messiasbelijdende Joden. In 2017 beschrijft ze de onenigheid binnen de Palestijnse gemeenschap.[1] In 2019 verschijnt haar boek De misleidingsindustrie. Hoe Nederlandse media ons dagelijks beetnemen. [2]

Bibliografie
Jaar Titel Vertaling Uitgeverij ISBN Opmerkingen
2000 Een volk dat alleen woont: De strijd om de joodse identiteit van de staat Israël A People Who Live Apart, Jewish Identity and the Future of Israel Ten Have, Baarn 90-259-5166-X 284 p.
2007 Heilige ruzies, christenen in Israël Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam 978-90-253-6314-7 318 p.
2017 We haten elkaar meer dan de Joden, Tweedracht in de Palestijnse maatschappij Athenaeum, Amsterdam 320 p.
2019 De misleidingsindustrie. Hoe Nederlandse media ons dagelijks beetnemen De Geus, Breda 9789025309985