Uitgeverij Elsevier Weekblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Elsevier Boeken)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitgeverij EW
Oprichting 2006
Eigenaar ONE Business
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Amsterdam
Website www.elsevierweekblad.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Uitgeverij Elsevier Weekblad, sinds zomer 2018 Uitgeverij EW, is een Nederlandse uitgeverij die in 2006 is opgericht om boeken uit te geven die voortkomen uit de redactie van Elsevier Weekblad. Al snel ging de uitgeverij, die bij de oprichting nog Elsevier Boeken heette, ook boeken publiceren van auteurs die niet gelieerd zijn aan het weekblad. Het fonds bestaat op een enkele uitzondering na louter uit non-fictie. Een van de kenmerken van het fonds is dat alle uitgaven een register hebben. De hoofdredacteur en uitgever is Arendo Joustra.

De uitgeverij geeft ook bundels uit met de artikelen die auteurs als Godfried Bomans, Willem Frederik Hermans, Cees Nooteboom en Gerard Reve in Elsevier Weekblad hebben gepubliceerd.

Geschiedenis en naam[bewerken]

De uitgeverij is genoemd naar het opinieweekblad Elsevier Weekblad, dat op zijn buurt is genoemd naar de Uitgevers-Maatschappij “Elsevier” (later kortweg Elsevier geheten), tegenwoordig onderdeel van het beursgenoteerde RELX. Deze uitgeverij werd in 1880 opgericht door J.G. Robbers, de vader van Herman Robbers. Vader Robbers begon in 1891 Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift (1891-1940) om zijn uitgeverij een grotere bekendheid te geven. Het weekblad was in 1945 een voortzetting van dit maandblad.

Voorafgaande aan de oprichting van Uitgeverij Elsevier Weekblad had het weekblad in 2005 al een gebonden editie uitgegeven van de speciale editie “Erfgoed, de Nederlandse geschiedenis in 100 documenten” (ISSN 1875-080X), waarna besloten werd een eigen uitgeverij te beginnen onder de naam Elsevier Boeken, later Uitgeverij Elsevier Weekblad en sinds de zomer van 2018 Uitgeverij EW.[1].

Beeldmerk[bewerken]

Het beeld- of drukkersmerk van Uitgeverij EW was, toen ze nog de naam Elsevier Boeken voerde, een gestileerde versie van het eeuwenoude merk van het geslacht Elsevier dat stamt uit de zestiende eeuw: een wijze man die bij de boom der kennis staat (een olm waar een wijnrank tegenop groeit). Het bijbehorende motto is non solus, Latijn voor “niet alleen”. Het drukkersmerk stond op de titelpagina tussen “Elsevier” en “Boeken”. Op de rug van het boek stond het drukkersmerk met daaronder in kapitaal ELSEVIER. Bij twee uitgaven staat onder het beeldmerk bij vergissing NON SOLUS. Het gaat om de boeken De duiding aller dingen. Gerard Reve in Elsevier. Elsevier over Gerard Reve en Gewone Levens. Necrologieën van onbekende Nederlanders van Gerlof Leistra.

Bij verandering van de naam in Uitgeverij EW in de zomer van 2018 werd het logo veranderd in EW.

Fonds[bewerken]

Het weekblad benut de eigen uitgeverij voor de tekstuitgaven van de drie lezingenreeksen die het (mede) organiseert, de H.J. Schoo-lezing, de Huizingalezing en de EW Economie-lezing. Andere onderwerpen die sterk in het fonds zijn vertegenwoordigd zijn de Amerikaanse politiek, de Nederlandse monarchie, de Europese Unie en de Nederlandse politiek. Verder publiceert de uitgeverij hedendaagse vertalingen van bekende politieke teksten uit binnen- en buitenland, veelal in tweetalige of in modern Nederlands hertaalde edities. Ook bundelde de uitgeverij de vele vraaggesprekken die Hugo Camps gedurende een kwart eeuw bijna wekelijks in het weekblad publiceerde.

Reeksen[bewerken]

Elsevier Weekblad Boeken kent verschillende reeksen:

 • Elseviers Amerikaanse Bibliotheek
 • Elseviers Culinaire Bibliotheek
 • Elseviers Economische Bibliotheek
 • Elseviers Europese Bibliotheek
 • Elseviers Historische Bibliotheek
 • Elseviers Indische Bibliotheek
 • Elseviers Journalistieke Bibliotheek
 • Elseviers Koninklijke Bibliotheek
 • Elseviers Politieke Bibliotheek
 • Elseviers Sportbibliotheek
 • Elseviers Taalbibliotheek
 • Literaire Bibliotheek
 • HJ Schoo-lezing
 • Huizingalezing
 • EW Economie-lezing

Bronnen[bewerken]

Gerry van der List, Meer dan een weekblad. De geschiedenis van Elsevier, Amsterdam, 2de druk, 2015.