Kersenvlieg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Europese kersenboorvlieg)
Kersenvlieg
Kersenvlieg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Diptera (Tweevleugeligen)
Familie:Tephritidae (Boorvliegen)
Geslacht:Rhagoletis
Soort
Rhagoletis cerasi
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Musca cerasi
Made in kers
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kersenvlieg op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De kersenvlieg (Rhagoletis cerasi) is een tweevleugelige uit de familie van de boorvliegen (Tephritidae). Het is een plaaginsect dat schade veroorzaakt in de kersenteelt. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Musca cerasi in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus in de tiende editie van Systema naturae.[1] De soort komt voor in Europa.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kersenvlieg wordt 3,5 tot 5 millimeter lang. De vleugels hebben een opvallende zwarte tekening, bestaande uit drie dikke dwarslijnen waarvan de buitenste doorloopt langs de vleugelrand en een klein voor deze soort dwarsstreepje tegen de vleugelrand tussen de twee buitenste dikke dwarslijnen. Op het borststuk bevindt zich een opvallende oranjegele vlek.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

De kersenvlieg gebruikt zure kers en zoete kers als waardplanten. In de teelt van deze soorten kan het insect een plaag zijn. Daarnaast komt de soort ook voor op de vruchten van de sneeuwbes, de rode kamperfoelie en de Tartaarse kamperfoelie.

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

De soort vliegt van juni tot augustus. Het vrouwtje legt vijftig tot tachtig eitjes een voor een in bijna rijpe vruchten. Na vijf tot twaalf dagen sluipt de made uit en eet van het vruchtvlees. Na dertig dagen is de made volgroeid en verpopt in de grond. De pop overwintert, soms twee of drie keer.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: