Everbeek-Boven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Everbeekse bossen

Everbeek-Boven is een plaats in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Brakel. Everbeek-Boven ligt in de Vlaamse Ardennen, nabij de grens met Wallonië. Vroeger behoorde het tot Henegouwen, maar bij de officiële vastlegging van de taalgrens in 1963 werd de gemeente deel van de provincie Oost-Vlaanderen.

De Everbeekse bossen zijn een erkend natuurreservaat dat beheerd wordt door Natuurpunt. Het zijn vier afzonderlijke bossen: het Trimpontbos, het Steenbergbos, het Parikebos en het Hayesbos. Via het Hayesbos sluiten de Everbeekse bossen aan op het Waalse Livierenbos in Vloesberg. In 1999 werden de Everbeekse bossen opgenomen in een LIFE+-project van de Europese Unie. Het Hayesbos en de Verrebeekvallei zijn als landschap beschermd.

Kaart

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Everbeek-Boven ligt in de Vlaamse Ardennen op een hoogte van 99 meter. De hoogte in de omgeving loopt op tot 116 meter. In de nabijheid liggen de Everbeekse bossen zoals het Hayesbos en het Trimpontbos. Hier ontspringen ook de Verrebeek respectievelijk de Kleppebeek met hun bijzondere flora en fauna.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Everbeek-Beneden, Vloesberg, d'Hoppe, Nederbrakel, Parike