FIFA Intercontinental Cup

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Intercontinental Cup, een toernooi tussen de Europese en Zuid-Amerikaanse kampioenen, gezien als de voorganger van het wereldkampioenschap voor clubs.


FIFA Intercontinental Cup
Sport Voetbal
Bond/organisator FIFA
Eerste editie 2024
Portaal  Portaalicoon   Sport

De FIFA Intercontinental Cup (Engels: FIFA Intercontinental Cup), is een door FIFA georganiseerd voetbaltoernooi, dat elk jaar in december door gaat. De competitie wordt gespeeld door de kampioenen van de zes confederaties van de FIFA en zal worden gespeeld als een knock-out toernooi waarbij het Europese team een bye krijgt voor de finale. De eerste editie is gepland voor 2024.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 december 2022 keurde de FIFA-raad de uitbreiding van de WK voor clubs goed van zeven naar tweeëndertig teams vanaf 2025. Het toernooi van 2023 was dus de laatste editie dat met zeven ploegen werd gespeeld. Confederaties gaven echter bij de FIFA aan dat de kampioenen van hun continentale competities jaarlijks tegen elkaar moesten blijven spelen om "de competitie tussen de continenten te stimuleren". Het jaarlijks terugkerende intercontinentale voetbaltoernooi zou de sportieve prestaties ten goede komen.[1] Daarom keurde de FIFA Raad op 14 maart 2023 een concept goed voor een jaarlijkse clubcompetitie die in 2024 begint en later de FIFA Intercontinental Cup werd genoemd.[2] Hieraan zullen de kampioenen van de continentale competities van de zes confederaties deelnemen, namelijk de AFC Champions League, CAF Champions League, CONCACAF Champions Cup, Copa Libertadores, OFC Champions League en UEFA Champions League winnaars.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

Zes clubs van zes verschillende confederaties zullen aan de Intercontinental Cup mee doen. Deze deelnemers zijn de kampioenen van de hoogste continentale voetbaltoernooien. De cup wordt gespeeld via het knock-out systeem, waarbij de winnaar van de Europese Champions League instroomt in de finale.

Continent Confederatie Kampioenschap
stage A ¹
Oceanië OFC winnaar OFC Champions League
Afrika CAF winnaar CAF Champions League
Azië AFC winnaar AFC Champions League
stage B
Noord- en Midden-Amerika CONCACAF winnaar CONCACAF Champions Cup
Zuid-Amerika CONMEBOL winnaar Copa Libertadores
finale
Europa UEFA winnaar UEFA Champions League

Schema[bewerken | brontekst bewerken]

Voorronde[bewerken | brontekst bewerken]

 
Ronde 1Ronde 2Play-off
 
       
 
 
 
 
winnaar OFC Champions League
 
STAGE A
 
winnaar CAF Champions League
of AFC Champions League ¹
 
winnaar ronde 1
 
 
winnaar CAF Champions League
of AFC Champions League ¹
 
 
 
 
 
winnaar stage A
 
 
winnaar stage B
 
 
STAGE B
 
 
winnaar CONCACAF Champions Cup
 
 
winnaar Copa Libertadores
 
 
 
 
¹ Een loting beslist welke ploeg het opneemt tegen de OFC Champions League kampioen in de 1e ronde, de winnaar van die match speelt tegen de andere ploeg in de 2e ronde.

Finals[bewerken | brontekst bewerken]

 
Play-offFinale
 
    
 
 
 
 
winnaar stage A
 
 
 
winnaar stage B
 
winnaar play-off
 
 
winnaar UEFA Champions League
 
 
 
 

De thuisploegen van de stage A en B matchen worden aan de hand van een loting bepaald en worden door de confederaties onderling georganiseerd. De winnaar van stage A, tussen Afrika, Azië en Oceanië, neemt het op tegen de winnaar van stage B, tussen Noord- en Midden-Amerika en Zuid-Amerika, in een play-off match op neutraal terrein. De winnaar treft de Europese kampioen in de finale. De play-off match en de finale worden in december afgewerkt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie FIFA Intercontinental Cup van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.