Falklandwolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Falklandwolf
Status: Uitgestorven (1876)[1] (2008)
Tekening van John Gerrard Keulemans (1842-1912)
Tekening van John Gerrard Keulemans (1842-1912)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Canidae (Hondachtigen)
Geslacht: Dusicyon
Soort
Dusicyon australis
(Kerr, 1792)
Afbeeldingen Falklandwolf op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Falklandwolf op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De falklandwolf (Dusicyon australis), ook wel warrah genoemd, leek met zijn roodbruine vacht en staart met een witte punt op andere soorten vossen of op een kleine wolf, hoewel dit dier tot geen van de beide diersoorten kon gerekend worden. Zijn dichtste levende verwant was de Zuid-Amerikaanse manenwolf, en dit is nog relatief. Een studie uit 2009 toonde immers aan dat beide diersoorten 6 miljoen jaar geleden een gemeenschappelijke voorouder hadden. De verwantschap is daarom groter dan met andere hondachtigen.[2] De Falklandwolf bewoonde de Falklandeilanden en is voor het laatst waargenomen in 1876. Waarschijnlijk is deze hondachtige uitgestorven ten gevolge van bejaging.

Hoe de voorouders van het dier de Falklandeilanden bereikt hebben is niet duidelijk. Er zijn geen bewijzen dat de eilanden ooit door prehistorische mensen bewoond zijn geweest. Vermoed wordt daarom dat ze tijdens de ijstijd via een ijsbrug gekomen zijn.

Omdat het dier voor de aankomst van de moderne kolonisten geen ervaring met mensen had, had de falklandwolf ook geen natuurlijke angst voor mensen. De falklandwolf leek geblaft te hebben als een hond en niet als een wolf gehuild te hebben.

Waarschijnlijk voedde de falklandwolf zich met kleine dieren die ook op de Falkland-eilanden voorkwamen zoals pinguïns maar hij kan ook op schapen gejaagd hebben. Omdat men dacht dat de falklandwolf schapen doodde, is men ook op het dier gaan jagen. Men probeerde hem bijvoorbeeld te vergiftigen en vallen te zetten. Uiteindelijk is dit vosachtige roofdier uitgestorven.

Referenties[bewerken]

  1. (en) Falklandwolf op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. (en) New Clues To Extinct Falklands Wolf Mystery