Falklandwolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Falklandwolf
Status: Uitgestorven (1876)[1] (2015)
Tekening van John Gerrard Keulemans (1842-1912)
Tekening van John Gerrard Keulemans (1842-1912)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Canidae (Hondachtigen)
Geslacht: Dusicyon
Soort
Dusicyon australis
(Kerr, 1792)
Afbeeldingen Falklandwolf op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Falklandwolf op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De falklandwolf (Dusicyon australis), ook wel warrah genoemd, is een uitgestorven zoogdier dat behoort tot de hondachtigen en voor het laatst werd waargenomen in 1876. Het dier kwam alleen voor op de Falklandeilanden, en had een roodbruine vacht en een staart met een witte punt. De falklandwolf leek geblaft te hebben als een hond en niet als een wolf gehuild te hebben. Het was het enige oorspronkelijke landzoogdier toen Darwin de eilanden bezocht in 1832.

De nauwste nog niet uitgestorven verwant is de Zuid-Amerikaanse manenwolf en hun meest recente gemeenschappelijke voorouder leefde zes tot zeven miljoen jaar geleden. De falklandwolf is echter het meest verwant aan de eveneens uitgestorven Dusicyon avus die leefde in Patagonië en met wie hij ongeveer zestienduizend jaar geleden de meest recente gemeenschappelijke voorouder deelt. Deze datering komt ook overeen met een geologische ontdekking dat in dezelfde periode zich een reeks van vier onderzeese terrassen had gevormd op het Argentijnse continentaal plat als gevolg van de lage zeespiegel. Dit suggereert dat de vroegste voorouders Dusicyon naar de eilanden kwamen via een smalle, ondiepe zeestraat - het meest waarschijnlijk, terwijl deze was bevroren.[2][3][4]

Waarschijnlijk voedde de falklandwolf zich met kleine dieren die ook op de Falklandeilanden voorkwamen, zoals pinguïns, maar hij kan ook op schapen gejaagd hebben. Omdat men dacht dat de falklandwolf schapen doodde, is men ook op het dier gaan jagen. Men probeerde hem bijvoorbeeld te vergiftigen en vallen te zetten. Aangezien het dier voor de aankomst van de moderne kolonisten geen ervaring met mensen had, had de falklandwolf ook geen natuurlijke angst voor hen. Vermoedelijk is het dier uitgestorven ten gevolge van die bejaging.