Felix Salten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Felix Salten, ca. 1910

Siegmund (Felix) Salten (Pest, 6 september 1869Zürich, 11 oktober 1945) was een Oostenrijkse schrijver.

Hij werd geboren in Boedapest, Hongarije, onder de naam Siegmund Salzmann. Hij was het zesde kind in het joodse gezin van Philipp en Marie Salzmann. Toen hij drie weken oud was, ging zijn familie naar Wenen, Oostenrijk. Toen zijn vader failliet ging, moest Felix stoppen met school en moest gaan werken bij een verzekerings-agentschap. Hij begon toen met het insturen van gedichten en boekbesprekingen in tijdschriften. Hij werd een deel van de Jonge Wenen (Jung Wien) en al snel kreeg hij werk als een fulltime kunst- en theatercriticus in Wenen. In 1890 kwam zijn eerste novelle uit, dat ging over een hond: Der Vagabund, eine Hundengeschichte. In 1901 stichtte hij in Wenen het eerste, kortstondige literaire cabaret. In 1900 publiceerde hij zijn eerste collectie van korte verhalen. Hij schreef ook voor bijna alle grote kranten van Wenen. Hij schreef filmscripts en libretto’s voor operettes. In 1927 werd hij voorzitter van de Oostenrijkse PEN-club.

Zijn bekendste werk is Bambi, hetgeen hij schreef in 1923. Het werd vertaald in het Engels in 1928 en werd een boek-van-de-maand-clubhit. In 1933 verkocht hij de filmrechten aan Sidney Franklin voor $ 1.000, die later deze rechten overdroeg aan de Walt Disney studio's. Ook is Salten de auteur van de erotische roman Josefine Mutzenbacher, de fictieve autobiografie van een Weense prostituee, die anoniem verscheen in 1906. Van al zijn werk worden in onze tijd alleen nog Bambi en Josefine Mutzenbacher herdrukt.

Salten werd een hartstochtelijk aanhanger van de zionistische ideeën van Theodor Herzl. Hij was echter geen praktiserende jood en beschouwde de boeken van het Oude Testament als "een verzameling onovertroffen allegorieën op menselijk leven en lijden".

Leven in Oostenrijk in de jaren dertig werd levensgevaarlijk voor een prominente jood. In 1933 ontbrak hij nog op de "lijst van schadelijke en ongewenst geschriften" van de nazi's van Adolf Hitler. In 1935 werd hij daar wel op geplaatst. In 1939 ontvluchtte hij zijn land, toen Oostenrijk een deel was geworden van Duitsland. Salten kreeg een Amerikaans visum aangeboden door de Amerikaanse consul "uit persoonlijk respect voor Bambi". Maar Salten wees dit aanbod af en koos voor Zwitserland, waar zijn dochter Anna woonde. Hij verhuisde naar Zürich waar hij woonde tot zijn dood.

Felix Salten was een enthousiast jager. Maar hij zag zichzelf niet als een 'schieter' en de plezierjacht van de Oostenrijkse adel was hem een gruwel. Wel kwam hij er ruiterlijk voor uit dat hij in zijn leven zeker zo'n 200 'Bambi's' had omgelegd. [1]

Hij was getrouwd met de actrice Ottilie Metzl, en vader van twee kinderen: Paul en Anna-Katherina.


Selectie van zijn werk[bewerken]