Felix Salten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Felix Salten, ca. 1910

Siegmund (Felix) Salten (Pest, 6 september 1869Zürich, 11 oktober 1945) was een Oostenrijkse schrijver.

Hij werd geboren in Boedapest, Hongarije. Toen hij drie weken oud was, ging zijn familie naar Wenen, Oostenrijk. Toen zijn vader failliet ging, moest Felix stoppen met school en moest gaan werken bij een verzekerings-agentschap. Hij begon toen met het insturen van gedichten en boekbesprekingen in tijdschriften. Hij werd een deel van de Jonge Wenen (Jung Wien) en al snel kreeg hij werk als een fulltime kunst- en theatercriticus in Wenen. In 1901 stichtte hij in Wenen het eerste, kortstondige literaire cabaret. In 1900 publiceerde hij zijn eerste collectie van korte verhalen. Hij schreef ook voor bijna alle grote kranten van Wenen. Hij schreef filmscripts en libretto’s voor operettes. In 1927 werd hij voorzitter van de Oostenrijkse PEN-club.

Zijn bekendste werk is Bambi, hetgeen hij schreef in 1923. Het werd vertaald in het Engels in 1928 en werd een boek-van-de-maand-clubhit. In 1933 verkocht hij de filmrechten aan Sidney Franklin voor $ 1.000, die later deze rechten overdroeg aan de Walt Disney studio's.

Leven in Oostenrijk werd levensgevaarlijk voor een prominente jood in de jaren 1930. Adolf Hitler had Saltens boeken verboden in 1936. Twee jaar later (1938), toen Oostenrijk een deel was geworden van Duitsland, verhuisde Salten naar Zürich, Zwitserland, waar hij woonde tot zijn dood.

Hij was getrouwd met de actrice Ottilie Metzl, en vader van twee kinderen: Paul en Anna-Katherina.

Salten wordt beschouwd als de auteur van de erotische roman Josephine Mutzenbacher, de fictieve autobiografie van een Weense prostituee, die anoniem verscheen in 1906.

Selectie van zijn werk[bewerken]