Fernand Huts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fernand Huts
Afbeelding gewenst
Volledige naam Fernand Huts
Geboren Antwerpen, 18 juni 1950
Kieskring Flag of Antwerp.svg Antwerpen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Ondernemer
Partij VLD
Functies
1981 - heden Bestuurder Katoen Natie
1995 - 1999 Volksvertegenwoordiger[1]
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Economie

Fernand Huts (Antwerpen, 18 juni 1950) is een Belgisch ondernemer uit Vlaanderen. Hij is sinds 1981 baas van de Katoen Natie.

Levensloop[bewerken]

Huts stamt uit een oud geslacht van boeren uit het stroomgebied van de Velp in de Haspengouw.[2] Zijn vader verhuisde in de jaren 30 naar Antwerpen, waar hij baas werd bij de Trouwnatie. Fernand Huts volgde middelbaar onderwijs aan het Sint-Jan Berchmanscollege te Antwerpen. Nadien studeerde hij rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1971-72 was hij praeses van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond te Leuven.[3]

Huts begon zijn carrière bij een staalbedrijf in Eeklo. Hierna richtte hij een allereerste bedrijf op, de nv Veldboerke, dat zich specialiseerde in biologisch gekweekte groenten en fruit.

In 1981 stapte hij over naar Katoen Natie, een bedrijf dat hij overnam van zijn vader. Huts wist het van een Kmo tot een Multinationale onderneming om te vormen. In 1987 verkoos het weekblad Trends hem tot "Manager van het Jaar". Hij verkondigt merkwaardige stellingen, zo mogen zijn managers geen boeken over management lezen en moeten ze pinten pakken. Huts staat er ook op dat iedereen elkaars territorium respecteert in het bedrijf. Verder is Huts in het bezit van een aanzienlijke aandelenportefeuille. Met Katoen Natie kocht hij in maart 2015 74,99% van het afvalverwerkingsbedrijf Indaver op.[4]

In 1992 werd Huts als verruimingskandidaat binnengehaald bij de VLD. In 1995 werd hij verkozen tot lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de partij en bleef dit tot in 1999. In 1999 verliet hij de politiek.

Zijn zoon, Yves, speelde jarenlang als bassist in de Nederlandse metalband Epica.[2]