Fernand Huts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fernand Huts
Fernand Huts in 2011
Fernand Huts in 2011
Volledige naam Ferdinand Ernest Maximiliaan Isidoor Huts
Geboren Antwerpen, 18 juni 1950
Kieskring Flag of Antwerp.svg Antwerpen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Ondernemer
Partij VLD
Functies
1981 - heden Bestuurder Katoen Natie
1995 - 1999 Volksvertegenwoordiger[1]
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Economie

Ferdinand Ernest Maximiliaan Isidoor Huts (Antwerpen, 18 juni 1950) is een Belgisch miljardair,[2] ondernemer en kunstverzamelaar uit Vlaanderen. Hij is sinds 1981 eigenaar van de Antwerpse Katoen Natie en sinds 2015 grootaandeelhouder van de Antwerpse afvalverwerker Indaver.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Huts stamt uit een oud geslacht van boeren uit het stroomgebied van de Velp in Haspengouw.[3] Zijn grootvader verhuisde in de jaren 30 naar Antwerpen, waar hij baas werd bij de Trouwnatie. Fernand Huts volgde middelbaar onderwijs aan het Sint-Jan Berchmanscollege te Antwerpen. Nadien studeerde hij rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1971-72 was hij praeses van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond te Leuven.[4] In 1972-1973 was hij praeses van de faculteitskring van de rechtsfaculteit.

Huts begon zijn carrière bij een staalbedrijf in Eeklo. Hierna richtte hij een allereerste bedrijf op, de nv Veldboerke, dat zich specialiseerde in biologisch gekweekte groenten en fruit.

In 1981 stapte hij over naar Katoen Natie, een bedrijf dat hij geleidelijk overnam van de 19 natiebazen - aandeelhouders. Huts wist het van een Kmo tot een Multinationale onderneming om te vormen. In 1987 verkoos het weekblad Trends hem tot "Manager van het Jaar". Hij verkondigde merkwaardige stellingen, zo mogen zijn managers geen boeken over management lezen en moeten ze pinten pakken. Huts staat er ook op dat iedereen elkaars territorium respecteert in het bedrijf. Verder is Huts in het bezit van een aanzienlijke aandelenportefeuille. Met Katoen Natie kocht hij in 2015 100% van het afvalverwerkingsbedrijf Indaver op.[5]

In 1995 werd Huts als verruimingskandidaat binnengehaald bij de VLD. In 1995 werd hij verkozen tot lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor de partij en bleef dit tot in 1999. In 1999 verliet hij de politiek.

Zijn zoon, Yves, speelde jarenlang als bassist in de Nederlandse metalband Epica.[3]

Huts als kunstverzamelaar en mecenas[bewerken | brontekst bewerken]

De Narrenhandel door Frans Verbeeck de Oude

In het hoofdkantoor van de Antwerpse Katoennatie vindt de bonte permanent tentoongestelde kunstverzameling van het echtpaar Huts een vaste stek met onder meer getatoeëerde varkens van Wim Delvoye, een mosselinstallatie van Marcel Broodthaers, het schilderij De Narrenhandel ook genoemd Hekeling van de menselijke dwaasheden van Frans Verbeeck de Oude. Dit werk werd op 21 oktober 2014 te Wenen publiek geveild voor € 3 035 000. In zijn collectie zit ook een schilderij van Jan Cornelisz Vermeyen. Verder bevat de kunstverzameling ook meer dan duizend jaar oud Koptisch textiel. Huts bezit ook een ruime portefeuille aan onroerend erfgoed in het Waasland.

Begin 2016 deelde Huts, mee dat hij in de toekomst via Katoen Natie het fonds The Phoebus Foundation een half procent van zijn jaarlijkse omzet gaat besteden aan cultuurondersteuning. Zo sponsorde hij het kunstboek Politiek en Schilderkunst van de hand van Katharina Van Cauteren rond de Brusselse barokschilder Hendrick De Clerck.[6]

In mei 2016 raakte bekend dat Huts op een Antwerpse veiling de koper was van een zeldzame tekening van de hand van Peter Paul Rubens. De tekening is een studie van een Arabische ruiter of Een paard en ruiter met tulband en werd geveild tegen € 670 000, exclusief veilingskosten.[7] De tekening is een Vlaams topstuk dat het land niet ongevraagd mag verlaten.

In de tweede helft van 2016 ging er in het Gentse Caermersklooster een tentoonstelling door onder impuls van Huts met als titel Voor God en Geld - Gouden tijd van de Zuidelijke Nederlanden.[8] In deze expositie werd de innovatieve kracht van Vlaanderens Gouden Eeuwen benadrukt. Begin 2017 volgde OER - De wortels van Vlaanderen, een tentoonstelling over Vlaamse kunst tussen 1880 en 1930.[9] Huts en andere industriëlen, zoals Herman De Bode met de Collectie De Bode, ontleenden daarvoor kunstwerken uit hun kunstverzameling. In 2018 volgt VOSSEN - Expeditie in het land van Reynaert, een culturele (fiets)tocht doorheen het historische actieterrein van Reynaert de vos.[10]

Visie op vrouwenemancipatie[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2016 haalde Huts de media door zijn visie te uiten op de rol van de vrouw in de huidige economische situatie. Daarbij stelde hij dat het succes van de mannelijke ondernemer wordt belemmerd door de vrouw, die veeleisend is geworden. Volgens Huts is het voor een (mannelijke) ondernemer niet mogelijk om mee te werken in het huishouden, verlof te nemen tijdens schoolvakanties of überhaupt thuis te zijn. Deze activiteiten verstoren volgens hem het doel van een ondernemer.[11]

Offshore activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2016 dook Huts op in de zogenaamde 'Bahamas Leaks'[12]. Huts was vijftien jaar directeur van de vennootschap Zonamerica, die 9.100 keer wordt vermeld in de papieren 'Panama Papers' die in handen vielen van Knack, De Tijd en Le Soir. Zonamerica is gevestigd in Montevideo, Uruguay. Ook zijn zoon Karl Huts, die mee aan het roer zit bij Katoen Natie, was lang directeur bij de offshore. Noch Fernand Huts, noch Karl Huts hebben een remuneratie voor deze functie ontvangen. Zonamercia heeft ook nooit dividenden uitgekeerd.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]