Katoen Natie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katoen Natie
Logo
Motto of slagzin Our people make the difference
Oprichting 1854
Sleutelfiguren Fernand Huts (CEO)
Hoofdkantoor Antwerpen
Werknemers 11.000[1]
Sector Logistiek
Website www.katoennatie.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Katoen Natie is een bedrijf gevestigd te Antwerpen op het gebied van logistieke diensten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Katoen Natie werd opgericht in 1854 als coöperatie in de haven van Antwerpen en oefende oorspronkelijk typische activiteiten van een havenkapitein of kaaimeester: de opvang en behandeling van goederen in de haven, in het bijzonder katoen - vandaar de 'Katoen' in de naam - en andere grondstoffen zoals jute, koffie, cacao, wol, rubber en aluminium. De natie vormde van oudsher de schakel tussen de stuwadoren (laden en lossen van schepen) en het vervoer van en naar het achterland.

In de jaren 1980 werd het aantal sectoren uitgebreid met consumptiegoederen (bijvoorbeeld textiel, elektronica, doe-het-zelf-artikelen, ...) en de petrochemische, chemische en automobielindustrie.

In 2003 nam Katoen Natie zijn grootste concurrent in de Antwerpse haven over: Werf- en Vlasnatie (gesticht in 1891). Katoen Natie kocht hierbij de aandelen over van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv en verzekeraar Mercator Noordstar, die de aandelen in 1999 hadden gekocht van de toenmalige eigenaar Zuid Natie.[2]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf telde in 2018 ruim 13.000 medewerkers wereldwijd, waarvan 3000 in België. Het heeft zeven operatie-eenheden: petrochemie, industriële producten en producten uit de auto-industrie, fijne chemische producten of specialiteiten, projecten en engineering, havenoperaties, consumptiegoederen en general cargo en commodities. Deze operatie-eenheden zijn gevestigd in Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. De Antwerpse kantoren zijn gehuisvest aan de Van Aerdtstraat en bevatten ook de Kunstverzameling Katoen Natie.

In september 2014 gaf de directie van DELTA te kennen het belang van 75% in het Belgische afvalbedrijf Indaver te willen verkopen.[3] Indaver behaalde in 2013 een omzet van meer dan een half miljard euro en een nettowinst van €40 miljoen. In maart 2015 werd bekend dat Katoen Natie Indaver gaat kopen en betaalt hiervoor € 416 miljoen.[4] Indaver is op 19 juni 2015 definitief overgegaan naar Katoen Natie.

Medio 2015 volgde de overname van het Nederlands-Limburgse transportbedrijf Langen.[5] Langen heeft ruim 400 medewerkers in meerdere Europese landen en zo'n 225 vrachtwagens. Het bedrijf is winstgevend en behaalt een jaaromzet van circa €50 miljoen.[5] De grootste vestiging van Langen ligt in het havengebied van Born aan het Julianakanaal, dicht bij VDL Nedcar. De onderneming houdt zich naast transport bezig met opslag en dienstverlening aan de chemie en automobielindustrie.[5]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werd op de Belgische vestigingen van Katoen Natie in Antwerpen, Kallo, Gent en Genk fotovoltaïsche installaties geïnstalleerd met een capaciteit van 40MWp. In totaal werden zonnepanelen geïnstalleerd op een oppervlakte van 800.000 m². Het project van 166 miljoen euro is de grootste installatie in België.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Katoen Natie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.