Fien Troch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fien Troch (2009)

Fien Troch (Londerzeel, 1978) is een meermaals genomineerd en gelauwerd Vlaams filmregisseuse.

Fien Troch studeerde in 2000 af aan de Sint-Lukas Hogeschool te Brussel, waar ze ook doceert. Ze schreef en regisseerde een aantal korte films die de aandacht trokken. Haar eerste langspeelfilm, Een ander zijn geluk vertelt over de reacties in een dorp na een verkeersongeluk waarin een kind het leven laat. In 2006 maakte ze een theateruitstap met de regie van de slapstick Oei Klets, bewegingstheater voor de jeugd. Haar tweede langspeelfilm, het liefdesdrama Unspoken, over de plotse verdwijning van een jong meisje, ging in wereldpremière op het Internationaal filmfestival van Toronto, en werd ook vertoond op de festivals van San Sebastian en Gent. De film kwam in 2009 in de Vlaamse zalen.

Fien Troch is de dochter van Ludo Troch, de man die véle Vlaamse langspeelfilms monteerde en zelf ook hiervoor bekroond werd.

Filmografie[bewerken]

  • Verbrande aarde (1998, kortfilm, ook script)
  • Wooww (1999, kortfilm, ook script)
  • Maria (2000, kortfilm, ook script)
  • Cool Sam & Sweet Suzie (2001, kortfilm)
  • Een ander zijn geluk (2005, ook scenario)
  • Unspoken (2008, ook script)
  • Kid (2013)
  • Home (2016)

Nominaties en erkenningen[bewerken]

Op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven kreeg ze in 1999 de Prijs van de jury voor beste Vlaamse fictiefilm voor haar kortfilm Wooww.

Voor Een ander zijn geluk kreeg ze in 2005 de Gouden Alexander als Beste Film en de prijs voor het beste scenario op het 46ste Internationaal Filmfestival van Thessaloniki. Ze kreeg een nominatie voor de Plateauprijs als beste Belgische regisseur, en de film werd genomineerd als beste Belgische film en met het beste Belgische scenario op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. De film behaalde ook prijzen op het festival van Angers, het Linea d'Ombra filmfestival van Salerno en het filmfestival van Taipei (Prijs van de Jury). In 2006 werd de film ingezonden als Belgische inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film maar de film haalde het niet als één van de vijf nominaties.

In 2007 kreeg ze een Bronzen Leeuw voor een door haar geregisseerde reclamespot op het reclamefestival van Cannes. Actrice Emmanuelle Devos kreeg op het 26ste Internationaal Filmfestival van Turijn de prijs als beste actrice voor haar rol in Unspoken.

Fien Troch won in oktober 2008 de Jo Röpcke-award en werd op 2 februari 2009 de laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2008.

In september 2016 won Troch de prijs voor Beste Regie (orrizonto) op het Filmfestival van Venetië met "Home".[1]

  1. De Standaard - Fien Troch wint beste regie in Venetië