Fijne geelkorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fijne geelkorst
Candelariella xanthostigma
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Candelariales
Familie:Candelariaceae
Geslacht:Candelariella
Soort
Candelariella xanthostigma
(Pers. ex Ach.) Lettau (1912)
Fijne geelkorst
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fijne geelkorst op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De fijne geelkorst (Candelariella xanthostigma) is een korstmos uit de familie Candelariaceae. Deze korstmos is een korstvormige soort die leeft op bomen. Hij is vrij algemeen op goed belichte stammen van oudere bomen, onder meer eik, populier, es, iep en linde. Hij leeft in symbiose een chlorococcoïde alg.

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het thallus is geel en bestaat uit een laag dikke fijne gele korrels die op een min of meer regelmatig afstand van elkaar liggen en elkaar niet of nauwelijks raken. De korrels hebben een diameter van 0,03–0,06 mm (uitzonderlijk tot 0,1 mm), wat neerkomt op ongeveer 30–10 stuks per 1 mm. De kleur is geel tot groengeel. Het thallus heeft de volgende kenmerkende kleurreacties: K-, Pd-.

De apotheciën komen zeldzaam voor en hebben een diameter van 0,2–0,4 mm. Het zijn platte of licht convexe schijven die qua kleur lijken op thallus, soms bruingeel. De rand is dun, licht gekerfd of korrelig, geel van kleur. Het hymenium is 65–75 m hoog en is geel in het hoogste deel. De ascus vormt 12–32 sporen. De ascosporen zijn eencellig, ellipsvormig, recht of gebogen, met beide uiteinden afgerond en een grootte van 4–5 µm. De pycnidiën zijn donkergeel van kleur en talrijk aanwezig.

Deze korstmos lijkt op de grove geelkorst (Candelariella vitellina), waarvan het thallus bestaat uit grovere korrels die samenvloeien tot een dikke gele korst.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De fijne geelkorst komt in Nederland vrij algemeen voor. Hij is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.