Floating Production, Storage and Offloading

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het FPSO-schip Firenze
De rol van een FPSO-schip in de offshore-industrie

Floating Production, Storage and Offloading (FPSO) en Floating Storage and Offloading (FSO) zijn aanduidingen voor een speciaal soort schip dat wordt gebruikt om aardolie en -gas op te slaan en eventueel te behandelen. Het zijn omgebouwde olietankers, waarin de ruwe aardolie wordt opgeslagen, afkomstig van een vast of drijvend productieplatform dat zelf geen opslagcapaciteit heeft en niet met een onderzeese pijpleiding is verbonden. De olie wordt regelmatig geladen in een shuttletanker voor het transport naar een raffinaderij. Het verschil tussen een FPSO- en FSO-schip is dat een FPSO behalve opslagcapaciteit ook productiecapaciteit heeft.

Een voorbeeld was de Knock Nevis, ooit het grootste schip ter wereld, dat omgebouwd werd naar een FSO. De Akpo FPSO daarentegen is een FPSO die speciaal voor deze taak is gebouwd.

Het voordeel van een FPSO is dat hij snel naar de plaats kan worden gebracht, waar hij moet worden gebruikt. Daardoor zijn ze het ideaal om kleine olievelden op zee mee te ontginnen. Ook worden ze ingezet om de eerste putten van een veld te exploiteren voordat het definitieve productieplatform gebruiksklaar is. Er zijn bedrijven die dergelijke schepen verhuren aan de concessiehouder van de olieput.

In het geval van een omgebouwde olietanker is op de boeg een zogenaamde turret gebouwd, die draaibaar boven de te ontginnen olieput blijft en waar de olie via flexibele pijpleidingen vanaf de zeebodem binnenkomt. De gewonnen olie wordt door pijpleidingen naar de wal of met behulp van shuttletankers naar een raffinaderij verder vervoerd. Vanzelfsprekend is er ook accommodatie voor de bemanning aan boord en voor hen ook een helikopterdek.

Nog in de ontwerpfase, begin 2011, zijn FPSO's voor vloeibaar aardgas, lng. Het aardgas moet aan boord vloeibaar worden gemaakt en onder lage temperatuur opgeslagen. Dit maakt FPSO's voor gas aanzienlijk complexer dan die voor ruwe olie. De hiervoor voorziene schepen zullen met een lengte van 500 meter tot de grootste ter wereld behoren.

Een van de grootste fabrikanten en leasemaatschappijen van FPSO's is SBM Offshore.