Franse veldwesp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franse veldwesp
Vrouwtje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Familie:Vespidae (Plooivleugelwespen)
Geslacht:Polistes
Soort
Polistes dominula
Christ, 1791
Nest
mannetje
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Franse veldwesp op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Franse veldwesp (Polistes dominula) is een wesp uit de familie der plooivleugelwespen (Vespidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1791 gepubliceerd door Johann Ludwig Christ.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, oranje voelsprieten en vleugels. Zeer kenmerkend zijn de lange hangende pootjes tijdens de vlucht. Hij heeft een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben en daarnaast hebben mannetjes groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen. Deze soort is zeer moeilijk van de Gallische wesp (Polistes gallicus) te onderscheiden, die er sterk op lijkt.

De Franse veldwesp wordt ongeveer 12 tot 18 millimeter lang en is het hele jaar te zien, de koningin overwintert op beschutte plaatsen in bomen maar ook wel in huizen. De van oorsprong zuidelijke soort is sinds begin 21ste eeuw in Nederland in opkomst, waarschijnlijk door het warmer wordende klimaat.[1]

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Nesten[bewerken | brontekst bewerken]

Deze wesp maakt holen op beschutte plaatsen. De nesten zijn te vinden op open plekken maar deze soort staat er met name in meer zuidelijke streken om bekend de vreemdste plaatsen uit te kiezen. Zo zijn er zelfs nesten in auto's en onder de handgreep van een minicontainer aangetroffen. Vaak zijn er meerdere nesten dicht bij elkaar in de buurt. Het nest heeft geen papieren omhulsing maar is open, waardoor de wespen goed te zien zijn.

Gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

De wesp jaagt voornamelijk op insecten en is niet geïnteresseerd in zoetigheid, waardoor zelden een confrontatie met mensen plaatsvindt. Gewoonlijk zijn ze niet agressief naar mensen toe. Deze wesp kan wel steken maar doet dat alleen bij gevaar.

Verspreidingsgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Franse veldwesp in Twente

Van oorsprong komt deze wesp uit westelijk Europa. Hij is in Nederland alleen in Limburg en Zeeuws-Vlaanderen algemeen, maar wordt ook in midden Nederland aangetroffen. In delen van België is hij plaatselijk algemeen.

In de jaren '80 is de Franse veldwesp in Noord-Amerika terechtgekomen en maar matig enthousiast ontvangen. Hoewel de wesp grote hoeveelheden plaaginsecten opeet, is hij minder gewenst in gebieden met bijvoorbeeld zeldzame soorten vlinders.

Parasieten[bewerken | brontekst bewerken]

De Franse veldwesp is samen met de Gallische wesp gastheer voor het veldwespwaaiertje.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]