Franse veldwesp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Franse veldwesp
Vrouwtje.
Vrouwtje.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde: Apocrita
Familie: Vespidae (Plooivleugelwespen)
Geslacht: Polistes
Soort
Polistes dominula
Christ, 1791
Nest
Nest
mannetje
mannetje
Afbeeldingen Franse veldwesp op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Franse veldwesp op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Franse veldwesp (Polistes dominula) is een wesp uit de familie der plooivleugelwespen (Vespidae).

Beschrijving[bewerken]

Deze soort is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, meer oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben en daarnaast hebben mannetjes groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen. Deze soort is zeer moeilijk van de Gallische wesp (Polistes gallicus) te onderscheiden, die er sterk op lijkt. De Franse veldwesp wordt ongeveer 12 tot 18 millimeter lang en is het hele jaar te zien, de koningin overwintert op beschutte plaatsen in bomen maar ook wel in huizen.

Algemeen[bewerken]

Deze wesp maakt holen op beschutte plaatsen. Het nest heeft geen papieren omhulsing maar is open, waardoor de wespen goed te zien zijn. De wesp jaagt voornamelijk op insecten en is niet geïnteresseerd in zoetigheid, waardoor zelden een confrontatie met mensen plaatsvindt. Wel kan deze wesp steken maar doet dat alleen bij gevaar. De nesten zijn te vinden op open plekken maar deze soort staat er met name in meer zuidelijke streken om bekend de vreemdste plaatsen uit te kiezen. Zo zijn er zelfs nesten in auto's en onder de handgreep van een kliko/gft-container aangetroffen. Van oorsprong komt deze wesp uit westelijk Europa, en is de soort in Nederland alleen in Limburg, Zeeuws-Vlaanderen,in Herfte, Zwolle en in delen van België plaatselijk algemeen.

In de jaren '80 is de Franse veldwesp echter in Noord-Amerika terechtgekomen en maar matig enthousiast ontvangen. Ofschoon de wesp grote hoeveelheden plaaginsecten opeet, is zij minder gewenst in gebieden met bijvoorbeeld zeldzame vlindersoorten.

Externe link[bewerken]