Naar inhoud springen

Fryske Nasjonale Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Japiobot (overleg | bijdragen) op 10 mei 2014 om 12:58. (link van dp naar juiste pagina, replaced: Provinciale StatenProvinciale Staten met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fryske Nasjonale Partij
Friese Nationale Partij
Logo
Personen
Partijvoorzitter Ultsje Hosper
Partijleider Annigje Toering
Fractieleider in de Eerste Kamer Kees de Lange (OSF en 50plus)
Geschiedenis
Opgericht 1962
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Links
Ideologie Federalisme,
Regionalisme
Europese fractie EVA
Website www.fnp.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Fryske Nasjonale Partij (FNP; Nederlands: Friese Nationale Partij) is een politieke partij die in de Nederlandse provincie Friesland actief is.

Geschiedenis

De partij werd in 1962 opgericht door activisten van de Friese beweging (Fries: Fryske beweging), die ontstaan was in de 19e eeuw. De FNP kwam op voor de Friese taal, cultuur en sporten. De beweging was een reactie op de grote nationale partijen die volgens de oprichters te veel waren gericht op de Randstad.

In 1966 won de FNP haar eerste zetels in de Provinciale Staten van Friesland en de gemeenteraadsverkiezingen. In 1995 verenigde de partij zich samen met andere provinciale partijen en De Groenen in de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF). Op deze manier wisten de partijen een zetel in de Eerste Kamer te bemachtigen. Tussen 1995 en 2003 werd deze door ir. Marten Bierman van De Groenen vertegenwoordigd. Van 2003 tot 2011 werd de zetel bezet door Henk ten Hoeve van de FNP, hoewel hij in 2003 op de tweede plek van de lijst stond.

Standpunten

De FNP staat aan de linkerzijde van het politieke spectrum en is regionalistisch ingesteld. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is de FNP niet voor volledige zelfstandigheid van Friesland. Wel ziet het de Friezen als een apart volk en staat het voor een federalistisch politiek systeem in Nederland, waarin de provincies meer macht krijgen. De partij wil meer autonomie voor Friesland; gebruik, bescherming en erkenning van de Friese taal en eigen gezag over de gasreserves in de Friese bodem.

Vertegenwoordigers en bestuurders

Eerste Kamer

Sinds 1995, toen de partij samen is gaan werken met De Groenen en vele andere regionale politieke partijen, hebben deze onder de naam Onafhankelijke Senaatsfractie samen één zetel in de Eerste Kamer. Sinds 2003 wordt deze ingenomen door Hendrik ten Hoeve, een lid van de FNP.

Tweede Kamer

De partij is niet vertegenwoordigd in de Tweede Kamer en heeft ook niet meegedaan met verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Provinciale Staten

In de Provinciale Staten van Friesland had de partij in 2007 vijf (van de 43) zetels weten te bemachtigen. De FNP deed toen serieus mee aan de onderhandelingen voor het college van Gedeputeerde Staten, maar bleef toch in de oppositie zitten. In 2011 bemachtigde de partij weliswaar slechts vier zetels, maar bereikte een akkoord met PvdA en CDA. Johannes Kramer werd gedeputeerde Landelijk gebied, Openbaar Vervoer en Personeel en Organisatie.[1]

Gemeenten

De FNP is in 16 van de 24 Friese gemeentes vertegenwoordigd door in totaal 59 raadsleden. In totaal heeft de FNP 9 wethouders in de gemeenten Gaasterland-Sloten, Achtkarspelen, Tietjerksteradeel, Littenseradeel, Skarsterlân 2x, Leeuwarderadeel, Ferwerderadeel en in Dongeradeel. In Wonseradeel was er tot 2011 een FNP-burgemeester (Th.R. Piersma).

Europees Parlement

Op Europees niveau wordt de partij vertegenwoordigd door de Europese Vrije Alliantie, hoewel de partij zelf geen leden heeft geleverd voor het Europees Parlement.

Waterschap

De FNP heeft bij de eerste verkiezing van het Wetterskip Fryslân in november 2008 twee vertegenwoordigers in het waterschapsbestuur gekregen.

Electoraat

Het electoraat van de partij ligt binnen Friesland. Met name in het westen en noordoosten van Friesland is het sterk vertegenwoordigd. In Littenseradeel wist de FNP in 2003 28% van de stemmen te bemachtigen. In 2010 wist de FNP 33.9% van de stemmen te halen in de gemeente Skarsterlân.

Literatuur

Externe link