GB (supermarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
GB
Gb logo.png
Opgericht 1958
Eigenaar/onderdeel Carrefour
Land(en) Vlag van België België
Carrefour Market in Aywaille.
Carrefour Market in Aywaille.
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

GB is een Belgische merk van supermarktketens, voortgekomen uit het voormalige warenhuisconcern Grand Bazar. Sinds 2000 is GB eigendom van de Franse keten Carrefour en werden alle winkels tot die naam omgevormd.

De eerste GB-supermarkt werd geopend in 1958. Vanaf de jaren 60 verschenen ook hypermarkten; in 1985 kregen deze de naam Maxi GB. Later smolt GB samen met "Innovation" en "Au Bon Marché", waardoor de GIB Group ontstaat. Deze groep (die ook fastfoodketen Quick, doe-het-zelfzaak Brico, Auto 5 en warenhuis Inno bezit) viel eind jaren 90 uit elkaar.

In 1997 werd in Sint-Agatha-Berchem GB Express gelanceerd, een keten van kleine lokale supermarkten. Dat jaar namen Unic en Nopri de handelsnaam Super GB Partner over. Vanaf 1998 werd de Contact GB-keten ontwikkeld. 27,5% van het kapitaal van de GB Group werd door Promodès overgenomen.

In 2000 nam de Groep Carrefour de GB Group over en werd Carrefour Belgium opgericht. Vanaf 2001 werden de Maxi GB-hypermarkten omgevormd tot hypermarkten Carrefour. In april 2007 kondigde Carrefour aan dat het bekende logo met de rode bol tegen september 2007 definitief zou verdwijnen en zou worden vervangen door het Carrefourlogo met de letter C. Sinds 2009 worden alle GB-supermarkten omgevormd tot Carrefour Market. Dit met het doel het aandeel op de Belgische markt niet verder te verliezen en de keten verder te stroomlijnen. De Express-winkels worden Carrefour Express, de hypermarkten Carrefour Hyper.

Op 31 december 2007 telde de naam GB zo'n 372 winkels in eigen beheer of franchise. Daarnaast waren er ook nog 56 hypermarkten Carrefour en 164 Express. Naast de traditionele A-merken worden in deze winkels ook producten verkocht van het merk "Carrefour" en het discountmerk "Nr.1". Carrefour Belgium was toen weliswaar marktleider in de Belgische supermarktsector, maar hun marktaandeel viel sterk terug (van circa 40% in 1996 tot circa 26% in 2008). Ze werden op de hielen gezeten door concurrent Colruyt. Het verlies situeerde zich vooral bij de hypermarkten; de supermarkten GB deden het daarentegen wel erg goed. Express was de sterkste groeier binnen Carrefour Belgium.

Tot eind 2007 werd het enseigne Super GB gedragen door traditionele supermarkten. Super GB Partner was de naam voor grote franchisewinkels met een oppervlakte van 900 tot 2000 m². De naam Contact GB werd gebruikt voor buurtsupermarkten met een oppervlakte van 400 tot 900 m². De recentere GB Express-supermarkten zijn lokale winkels met een oppervlakte van rond de 150 m², die vaak gelegen zijn in de buurt van stations, stadscentra en tankstations, en moeten inspelen op de drukke agenda van de hedendaagse consument. Vanaf eind 2007 werden alle geïntegreerde supermarkten GB, de Super GB Partners en grote Contact GB's omgevormd tot GB en kleinere Contact GB's. Alle GB Express-winkels heten sinds dan Express.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]