Naar inhoud springen

Gabber (subcultuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Vanished user kF34S10g4jtmz3d12g43lAvx90aVs2f (overleg | bijdragen) op 19 apr 2020 om 13:50. (Dit is geen yiddische subcultuur.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gabber in 2017

De Gabbercultuur, is een West-Europese subcultuur rond de gabbermuziek, ook bekend als Early hardcore of Rotterdam hardcore.

Gabbermuziek

Deze subcultuur ontstond in de jaren 90 van de 20e eeuw in Rotterdam vanuit feesten waarop gabbermuziek gedraaid wordt, een muziekstijl gekenmerkt door een snel ritme. Gabberen, de hakkerige manier van dansen op gabbermuziek, wordt ook wel hakken genoemd. De stijl ontstond in de late jaren tachtig, begin jaren negentig. Het genre kreeg in 1991 zijn naam door de Nederlandse houseproducent D-Shake, die in een VPRO-muziekprogramma een vroege gabberplaat liet horen en zei: "Dat is gabberhouse".[1][2] Bekende gabberfeesten zijn Thunderdome en Masters of Hardcore.

Cultuuruitingen

Nike Air Max-schoenen

Gabbers onderscheiden zich – met name in de begintijd van de gabberhype en jeugdcultuur – door ondermeer:

Doordat cabaretiers, zangers en programmamakers de gabbercultuur gingen parodiëren droeg dit bij aan de stereotypering van de gabber en de muziek en het mainstream worden daarvan. Met name zanger Bob Fosko legde zich in de jaren negentig toe op het parodiëren van gabbers en gabbermuziek. Hij maakte onder meer het lied Daar is gabbertje, op de wijs van Daar komt Swiebertje en op versneld ritme. Ook werkte hij mee aan het kinderprogramma Erwassus van de omroep VPRO, waarvoor hij de aflevering "De Nieuwe aussie van de Gabber" maakte, samen met cabaretier Ruben van der Meer. Ook maakte Erwassus een aflevering "De gabbervanger van Mokum", die gebaseerd is op het sprookje De rattenvanger van Hamelen. Behalve parodieën werden in de hoogtijdagen van de gabbercultuur met een knipoog ook andere parodiërende nummers op de plaat uitgebracht, zoals een gabberversie van Hepie en Hepies smartlap Ik lig op m'n kussen stil te dromen en gabberversies van sinterklaasliedjes.

Etymologie

Het Bargoense woord gabber (ook wel 'gab' of 'gappie') komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws (חבר / 'chaveer') en betekent maat, maatje, vriend of makker. [3]

Zie ook