Gaffelwaterjuffer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gaffelwaterjuffer
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Mannetje
Mannetje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Odonata (Libellen)
Onderorde:Zygoptera (Juffers)
Familie:Coenagrionidae (Waterjuffers)
Geslacht:Coenagrion (Waterjuffers)
Soort
Coenagrion scitulum
(Rambur, 1842)
Afbeeldingen Gaffelwaterjuffer op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gaffelwaterjuffer op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De gaffelwaterjuffer (Coenagrion scitulum) is een libellensoort uit de familie van de waterjuffers (Coenagrionidae), onderorde juffers (Zygoptera).

De soort staat op de Rode Lijst van de IUCN als niet bedreigd, beoordelingsjaar 2007, de trend van de populatie is volgens de IUCN stabiel.[1]

Coenagrion scitulum is in 1842 wetenschappelijk voor het eerst beschreven door Rambur

Kenmerken[bewerken]

Het lichaam van de gaffelwaterjuffer is tussen de 30 33 millimeter lang. De gaffelwaterjuffer is een kleine waterjuffer met lichtbruine of grijze pterostigma’s.

De mannelijke exemplaren hebben een kenmerkende verdeling van blauw en zwart op het achterlijf. De segmenten 3, 4 en 5 zijn voor ongeveer de helft blauw. De segmenten 6 en 7 zijn (vrijwel) geheel zwart en de segmenten 8 en 9 zijn grotendeels blauw. Segment 2 wordt meestal meestal gekenmerkt met gaffelvormige zwarte tekening, die met de achterrand is verbonden. De kleur van de onderkant van de ogen is meestal groen maar soms ook blauw.

De vrouwelijke exemplaren bevatten vrij veel lichte tekening op het achterlijf, vooral op segmenten 2 tot en met 5. De lichte delen kunnen blauw van kleur zijn, maar ook groen, geel of bruinig.

Vliegtijden[bewerken]

Voor de Nederlandse situatie is de vliegtijd nog niet goed bekend maar vermoedelijk is deze eind mei tot eind juli. De soort heeft vermoedelijk een eenjarig levenscyclus. Het is nog niet bekend wanneer deze soort in Nederland uitsluipt. Vermoedelijk van eind mei tot half juli.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De soort komt voor in Europa, Noord-Amerika, Zuidwest Azië, en Centraal Amerika. De hahbitat van de gaffeljuffer bestaat voornamelijk uit stilstaand en zwak stromend water in de zon, met veel water- en oeverplanten.