Galderse Meren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Galderse Meren
Galderse Meren
Galderse Meren
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 51° 31′ NB, 4° 45′ OL
Foto's
1382Galderse meren.JPG
Galderse Meren
Galderse Meren
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda. Tussen de twee plassen loopt de A58. De grootste plas ligt ten zuiden van de snelweg, en deze is het oudste. Het gebied is genoemd naar het nabijgelegen dorp Galder.

De plassen zijn begin jaren 70 ontstaan als gevolg van zandwinning ten behoeve van de snelweg A16/E19 van Breda naar Antwerpen. In de jaren 80 is er nog zand gewonnen voor het deel van de A58 tussen knooppunt Sint Annabosch en knooppunt Galder. In de noordplas is zand gewonnen ten behoeve van woningbouw in Breda-Noord. De laatste zandwinning vond plaats in 1995.

Het gebied is bedoeld om te zwemmen en te windsurfen. Ook is er een duikstek voor de duiksport. In het water is voor de duiksport diverse objecten geplaatst zoals; een autowrak, een onderwaterplatform, een toiletpot en badkuip.

In het begin was het officieel verboden gebied, vanwege 'gevaar', maar dit werd massaal genegeerd. Vanaf het eind van de jaren zeventig heeft de gemeente Breda het gebied ontwikkeld als recreatiegebied.

Tot eind jaren 70 werd er met speedboten gevaren, o.a. om te waterskiën, maar dit is eind jaren 70 verboden, en sindsdien is het verboden voor gemotoriseerde vaartuigen. Dit viel toevallig samen met de opkomst van windsurfen, en veel waterskiërs zijn toen op de surfplank overgestapt. Het windsurfen was in de jaren 80 bijzonder populair op de grote plas.

De noordoostelijke hoek van de oudste grote plas was in de jaren zeventig in Breda vermaard, omdat het werd gebruikt voor naaktrecreatie. Textielrecreanten keken met verrekijkers naar de naaktrecreanten. Dit is nog altijd het officiële naaktstrand.

Op 12 juni 2011 is de gemeente Breda een proef gestart met betaald parkeren. Vanaf die datum moet men 7 euro per auto betalen, maar dan wel wanneer MeteoConsult drie dagen eerder voorspelde dat het de betreffende dag 21 graden of meer zou worden. Met ingang van 12 juli 2014 ging het parkeertarief bij de Galderse Meren tijdelijk omlaag naar € 3,00 per keer. De gemeente liep hiermee vooruit op een definitieve tariefsverlaging in 2015. Betaald parkeren geldt bij de Galderse Meren in principe dagelijks tijdens het recreatieseizoen, van mei tot en met september. In de praktijk heft de gemeente enkel op drukke dagen parkeergeld op de parkeerterreinen aan de Moerstraat en de Rijsbergsebaan. Ter plekke maakt de Gemeente Breda duidelijk als dit het geval is.

Bij de kleinere plas ten noorden van de snelweg bevindt zich een tot 2008 gedoogd naaktstrand, dat echter veel populairder is omdat de naaktrecreanten dan niet vanaf de andere kant van het meer door 'textielrecreanten' bekeken kunnen worden. Bij de noordplas is echter het probleem, dat het een geliefde ontmoetingsplek is voor homoseksuelen, terwijl het een natuurgebied is.

Begin 2009 heeft de gemeente Breda daarom besloten om recreatie bij de Noordplas niet meer te gedogen. De natuurfunctie van het gebied moet weer de norm worden. In samenwerking met de politie wordt uitvoering gegeven aan de handhaving.

Waterkwaliteit[bewerken]

Het water heeft een vrij hoge zuurtegraad, waardoor er geen alggroei mogelijk is. Hierdoor is het zicht onder water tientallen meters en is het water tropisch blauw van kleur.