Gebruiker:ArnoPascual/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kladblok Arno Pascual


ArnoPascual/Kladblok
[[Bestand:
Tomáš Kopecký voor de start van de ZLM Tour 2022
|266px|alt=ArnoPascual/Kladblok]]
Persoonlijke informatie
Bijnaam Tsjechisch Kanon
Geboortedatum 8 april 2000
Geboorteplaats Darlington, Engeland
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlander
Vlag van Tsjechië Tsjech
Lengte 191 cm
Gewicht 73 kg
Sportieve informatie
Huidige ploeg À Bloc CT
Discipline(s) Veldrijden
Wegwielrennen
Specialisatie(s) tijdritten
Ploegen
2018–2019
2019–2021
2021–2022
2022–2023
2023–heden
Pauwels Sauzen-Vastgoed
Pauwels Sauzen-Bingoal
Acrog-Tormans
À Bloc CT
TDT-Unibet Cycling Team
Overige
Zeges:  
2021 Rit 3
2021 GC
2022
Ronde van Vlaams-Brabant
Ronde van Vlaams-Brabant
Wim Hendriks trofee
Medailles
Wegwielrennen
Goud TK 2021 (u23) Individuele tijdrit
Brons TK 2018 (u19) Individuele tijdrit
Goud TK 2016 (u17) Wegrit
Veldrijden
Zilver TK 2020 (elite) Cyclocross
Zilver WK 2018 (u19) Cyclocross
Goud TK 2018 (u19) Cyclocross
Zilver EK 2017 (u19) Cyclocross
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Tomáš Kopecký (Darlington (Engeland), 8 april 2000) is een Nederlands/Tsjechische veldrijder en wegwielrenner die sinds 2023 in dienst rijdt bij TDT-Unibet Cycling Team.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tomáš is geboren in Darlington, maar groeide op in de Nederlandse stad Leiden. Hij is de oudste in een gezin van drie kinderen. Zijn broertje Matyáš en zusje Julia, zijn beiden ook actief in de Wielersport.

Koersen zat duidelijk in het bloed van de Kopecký's. Al op zijn 8e betwistte Tomáš in Leiden zijn eerste cross, en dit weliswaar op een geleende Mountainbike. Hij slaagde er zelfs in om op de Mountainbike een top-5 plaats binnen te rijven, en een passie werd geboren. Een jaartje later won Tomáš zijn eerste Nederlandse Kampioenentrui in het veld. Net voor de wedstrijd brak zijn rechter shifter langs een kant af, waardoor hij enkel maar zwaarder zou kunnen schakelen. Tomáš reed heel de wedstrijd op hetzelfde verzet en schakelde in de laatste ronde een tand groter om zo weg te fladderen van de concurrentie.

Dat Tomáš talent had, werd al snel duidelijk. Hij droomde dan ook van kleins af aan om ooit van zijn hobby, zijn beroep te kunnen maken. Als eerstejaars junior besloot Tomáš om toch uit te komen voor Tsjechië en niet voor Nederland. De Nederlandse/Tsjech wist veel successen te boeken doorheen de jeugdreeksen en leek op weg naar een mooie carrière in het Veldrijden. Helaas kreeg hij op 20-jarige leeftijd te maken met rugproblemen, waardoor zijn sportieve prestaties erop achteruit gingen. In 2021 besloot Tomáš dan ook om alles op de weg te zetten. Hij combineert momenteel een carrière in het Wegwielrennen met een studie kinesietherapie.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Veldrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Tomáš had al op zeer jonge leeftijd een passie voor het veld. Hij doorliep alle jeugdreeksen en reed vanaf de nieuwelingen op internationaal niveau. Tomáš maakte vrijwel meteen indruk, door onder andere winst in de Koppenbergcross, Koksijde en Ronse.

Junioren[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de junioren schreef hij zowel het eindklassement van de Wereldbeker als dat van de Superprestige op zijn naam. Die eindwinst in de Superprestige wist hij tegen alle verwachtingen in nog te bemachtigen na een tweede plaats in de slotmanche in Middelkerke. Hij begon met een zware achterstand op Ryan Kamp aan de slotmanche, maar de Nederlander kwam in Middelkerke ten val, waardoor Tomáš in extremis toch nog het laken naar zich toe trok. Het was zo onverwachts, dat zelfs Tomáš zelf hier geen rekening mee had gehouden, met als resultaat dat hij helemaal geen kostuum bij had om later die dag op het gala te verschijnen. Tomáš verscheen uiteindelijk op het gala in het pak van de veel kleinere Ryan Kamp, wat leidde tot hilarische taferelen.

Beloften[bewerken | brontekst bewerken]

De progressie van Tomáš liep voorspoedig, zo bemachtigde hij als eerstejaars belofte een knappe 4e plek op het WK in 2019. Hij strandde op een halve minuut van de winnaar Tom Pidcock en op 15 seconden van Eli Iserbyt, die tweede werd op dat WK.

Als tweedejaars belofte presteerde Tomáš niet meer op hetzelfde niveau vanwege rugproblemen. Na anderhalf jaar gesukkel met de rug, besloot Tomáš als derdejaars belofte in 2021, om met pijn in het hart, afscheid te nemen van de cross. Sindsdien focust hij zich volledig op de weg.

Wegwielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

De overstap naar de weg was niet geheel nieuw voor Tomáš. Hij reed elk jaar wel wat wegwedstrijden mee als voorbereiding op veldritseizoen. Zo won hij zelfs in 2017 bij de junioren de Omloop der 3 Provincies, voor onder andere Remco Evenepoel.

2021[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn eerste jaar als wegwielrenner ontpopte Tomáš zich meteen tot een sterke tijdrijder. Hij veroverde op het Tsjechisch kampioenschap tijdrijden meteen de nationale titel bij de beloften. Later dat jaar behaalde hij een knappe 5e plek in de openingsproloog van de Ronde van de Toekomst. In een latere etappe van deze ronde kwam Tomáš helaas stevig ten val, waardoor hij noodgedwongen moest opgeven. Hierdoor viel de voorbereiding richting het WK in Leuven volledig in het water. Hij reed dan ook een teleurstellende tijdrit op dat WK, waar hij tevreden moest zijn met een 34ste plek. In de wegrit kwam Tomáš al een stuk beter voor de dag. Hij opende de finale, waarna er een kopgroep van 8 renners ontstond. De aanval werd in de laatste lokale ronde in Leuven teniet gedaan en Tomáš bolde als 45ste over de meet.

2022[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn tweede jaar als wegwielrenner begon Tomáš meteen sterk aan het seizoen. Met onder anderen een tweede plek in de Zuidenveldtour en de Rutland-Melton Classic (beiden 1.2 koersen), kon Tomáš spreken van een goed voorjaar. Later dat voorjaar reed Tomáš zich in de kijker tussen de profs, met een 8ste plaats in het eindklassement van de ZLM Tour. Op een ongelegen moment in het seizoen kreeg Tomáš te maken met een hardnekkige coronabesmetting, waardoor hij noodgedwongen een rustperiode moest inlassen. In het najaar sloot Tomáš alsnog zijn seizoen heuglijk af met een podiumplek in Parijs-Tours espoirs.

2023[bewerken | brontekst bewerken]

Tomáš Kopecký komt vanaf 2023 uit voor de continentale wielerploeg TDT-Unibet Cycling Team, opgericht door Tour de Tietema. Het team met als sportief directeur Hugo Haak, heeft de ambitie om door te groeien naar een pro-continentale wielerploeg om zo te kunnen deelnemen aan de grootste wielerwedstrijden.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Geen familie van[bewerken | brontekst bewerken]

Om een veelbesproken kwestie voor eens en altijd de wereld uit te helpen: neen, Tomáš Kopecký is geen familie van de bekende Belgische wielrenster Lotte Kopecky. De twee zijn op geen enkele manier gerelateerd aan elkaar.

De Rode Lantaarn[bewerken | brontekst bewerken]

In de wielerpodcast De Rode Lantaarn van de website 'Het is Koers!' is er een klein rubriekje gewijd aan onder andere Tomáš, genaamd 'Follow the Kopeckys'. In deze rubriek worden de prestaties van alle Kopeckys besproken die actief zijn in het wielrennen.