Gebruiker:Bertux/Corona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De heilige Corona (Egypte of Syrië, circa 160 - 177) is een christelijk heilige en martelares. Haar naam wordt ook als Korona gegeven, of als Stephana of Stephania. Ze werd aangebeden als patroonheilige van de houthakkers en van het bestrijden van epidemieën.[1] In de volksdevotie werd haar hulp ook gevraagd door schatzoekers. In 2020 werd ze bekend doordat haar naam lijkt op het coronavirus dat als een pandemie over de wereld ging.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Haar hagiografie is verbonden met die van de heilige Victor van Damascus. Vaak worden ze ook samen genoemd. Victor was Romeins soldaat, afkomstig van het Italiaans schiereiland, die in Damascus diende ten tijde van keizer Antoninus Pius. Omwille van zijn christelijk geloof werd hij gemarteld en terechtgesteld. Zijn ogen werden uitgestoken en hij werd onthoofd. Dit vond plaats in Damascus.

Sint-Corona, een jong meisje, stond hem bij tijdens zijn marteling. Zij troostte hem en moedigde hem aan om vol te houden. Volgens de ene legende was ze de vrouw van een andere soldaat en volgens een andere legenda was ze de vrouw van Sint-Victor zelf. Omwille van haar hulp aan Victor werd ze gearresteerd en ook ter dood veroordeeld. Haar marteldood, die vermoedelijk verzonnen is, zou eruit bestaan dat ze aan twee met touwen gebogen palmbomen werd vastgemaakt, die daarna losgelaten werden waardoor ze in twee zou werden gerukt.

Verering[bewerken | brontekst bewerken]

Haar feestdag, samen met die van Sint-Victor, viert de katholieke kerk op 14 mei. Orthodoxen herdenken hen op 24 november, of 11 november volgens de juliaanse kalender.

Nabij het dorp Feltre, in Noord-Italië, aan de voet van de berg Miesna, staat de kerk van de heilige Victor en Corona, opgericht door kruisvaarders uit Feltre na de Eerste Kruistocht. Ook in het Duitse Unterreit, Franse Ennezat en Italiaanse Grazzano Badoglio zijn er kerken gewijd aan de twee heiligen.

Sint-Corona wordt voornamelijk aanbeden in Oostenrijk en het oostelijk deel van Beieren. In deze gebieden zijn verschillende bedevaartsoorden rond haar cultus te vinden. Ze wordt beschouwd als patrones van zaken die gepaard gaan met geld, zoals gokken en schattenjagen. Ze wordt ook genoemd als beschermheilige van slagers en van houthakkers, dat laatste houdt verband met de wijze waarop ze werd gedood.

Otto III bracht in 996, na zijn keizerskroning, het stoffelijk overschot van Corona naar Aken. Daar werden deze relieken bewaard en in 1911

Naam en connectie met het coronavirus[bewerken | brontekst bewerken]

Het Griekse woord stéphanos betekent "kroon" en corona is de gelatiniseerde versie ervan. Dit verwijst in de christelijke iconografie naar de "kroon van het eeuwig leven" die ze als martelares, gestorven voor het geloof, zou mogen dragen. De verwijzing naar kroon zou ook in verband gebracht kunnen worden met de munteenheid kroon, gezien het feit dat haar patronage gelieerd is aan geldzaken.

In 2020 werd deze grotendeels vergeten heilige opnieuw bekend doordat Reuters over haar bestaan berichtte in relatie met de wereldwijde coronapandemie. Ze werd door het persagentschap foutief als patroonheilige tegen epidemieën genoemd. Dit gaat terug op het feit dat de plattelandsbevolking van Wenschel, een bedevaartsoord rond haar cultus, haar aanriep tegen ziektes onder hun vee.

  1. (en) Reuters, German Cathedral Dusts Off Relics of St Corona, Patron of Epidemics. The New York Times (25 maart 2020). Geraadpleegd op 27 maart 2020.