Naar inhoud springen

Gebruiker:CaseyTaz/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
CaseyTaz/Kladblok

Dit is het persoonlijke kladblok van CaseyTaz.

Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen met wat meer Wikipedia-ervaring) en mag dus geen onoorbare dingen bevatten, zoals auteursrechtschendingen.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.

De Nieuwe Aanleg was een koffieplantage aan de Nickerie in het district Nickerie in Suriname. De plantage lag stroomafwaarts naast de plantage l’Esperance en stroomopwaarts naast Standvastigheid. De plantage had een oppervlakte van 1.000 akkers en stond lang in de boeken als lot 10 en 11. De plantages aan de linkeroever van de Nickerie werden pas omstreeks 1825 aangelegd. De Nieuwe Aanleg was in het bezit van “het Huis van Negotie Fa. Charbon en Zoon” dat gevestigd was in Amsterdam. Deze plantage was daarmee de enige plantage in Nickerie waar het absenteisme een rol speelde. De familie Charbon was afkomstig uit Treytorrens in Zwiterserland en vestigde zich omstreeks 1750 in Amsterdam. Naast het handelshuis bezat zij ook een hoeden- en zijdenkousenfabriek in Amsterdam. De familie kocht voor hun zomerverblijf in Sassenheim het landhuis Rusthoff. De familie bezat plantages in Berbice en later in Suriname. Zij bezaten ook de plantages Hamburg aan de Suriname , l’Esperance aan de Saramacca en Krappahoek. In 1857 werd de firma ook genoemd als adminstrateur in Europa van Providence, Waterloo en Hazard, allen eigendom van de erfgenamen van James Balfour.

l”Esperance[bewerken | brontekst bewerken]

l’Esperance was een koffieplantage van 500 akkers. De plantage was na 1825 aangelegd door landdrost G.H. van Kempen en lag aan de Nickerierivier, tussen Huntly en De Nieuwe Aanleg. In 1835 ging het eigendom over naar de ambtenaar Hermanus Johannes Braam. Deze verliet de plantage al snel en bracht de slaven over naar Botany Bay die hij ook in zijn bezit had. De plantage werd daarna niet meer in gebruik genomen.

Standvastigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Standvastigheid was een kostgrond van 725 akkers. De grond lag aan de Nickerierivier, stroomafwaarts naast De Nieuwe Aanleg. Stroomopwaarts waren er geen andere plantages .De plantage was aangelegd door Lodewijk Abbensetz, die hem echter nooit in cultuur heeft gebracht. Ook Abbensetz kwam uit Berbice.

Categorie:Plantage in Suriname Categorie:Nickerie