Gebruiker:Climax97/Enquête

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wij moeten voor een verslag van informatica op school, een interview houden met een ervaren gebruiker van Wikipedia. Dus als je tijd en zin hebt om wat vragen te beantwoorden, stellen we dat zeer op prijs.

Vragen:

  1. Hoe lang bent u al actief op Wikipedia?
  2. Hoeveel tijd gebruikt u om een artikel samen te stellen?
  3. Moeten artikelen vaak worden bijgewerkt na aanmaak?
  4. Bent u het meest actief in overleg pagina's of bewerkt/maakt u vaak artikelen?
  5. Is er veel sprake van vandalisme in artikelen?
  6. Hoe wordt je een Wikipedia moderator?(Bedoelt voor moderators)
  7. Hoe kwam u op het idee om artikelen te maken op Wikipedia?
  8. Wat voor een doel heb je als je een Wikipedia artikel maakt?
  9. Zijn er interessante aspecten in Wikipedia die je niet op het eerste oog ziet?
  10. Schrijft u uw artikelen in één of meerdere talen?
  11. Waar haalt u informatie voor de artikelen vandaan?

Alvast bedankt, Climax97 (overleg) 4 okt 2013 10:15 (CEST)


Zie hier voor de antwoorden die ik had geplaatst op min overlegpagina na verzoek van gebruiker hierboven. --Wiki13 (overleg) 4 okt 2013 12:11 (CEST)

  1. Account sinds juli 2012, actief sinds maart dit jaar
  2. Ik schrijf niet heel veel artikels, artikels die ik schrijf zijn meestal vertalingen. Hier doe ik zo'n 2/3 uur over.
  3. Dit verschilt per artikel soort, wanneer een artikel over een televizieserie (bijv. NCIS) moet deze vaak vernieuwd worden. Een artikel als Nun ist das Heil und die Kraft zal niet zo vaak worden bewerkt aangezien alle evenmenten in het verleden liggen.
  4. Ik ben het meest actief met het overleggen en verbeteren van artikels.
  5. Ook dit verschilt per artikel, een artikel als Adolf Hitler heeft veel meer potentieel om gevandaliseerd te worden dan Openhaard. Dit vandalisme wordt dan door een gebruiker terug gedraait. Ook is het mogelijk om een artikel te beveiligen zodat niet ingelogde gebruikers deze pagina niet kunnen bewerken (Verenigde Staten).
  6. N.V.T.
  7. Ik kwam Wikipedia zelf tegen voor school en zag een fout in een artikel, deze verbeterde toen. En zo rolde ik er dus in.
  8. Om anderen te informeren.
  9. Ja, verschillende. Voorbeelden hiervan zijn Commons, waar foto's over eigenlijk alles op staan, een ander voorbeeld is de bruisende gemeenschap.
  10. Voornamelijk in het Nederlands maar wanneer een fout tegenkom op EN Wiki zal ik deze natuurlijk verbeteren
  11. Van verifieerbare bronnen, een bron van een fansite over Justin Bieber is dus geen goede bron want deze is niet objectief maar subjectief.
Succes met het onderzoek, Larsnl Overleg 4 okt 2013 17:22 (CEST)

  1. Zo'n 7 jaar nu, ik ben actief op zowel de Engelstalige als de Nederlandstalige Wikipedia.
  2. Dat verschilt heel sterk. Van een paar uur tot een paar weken, afhankelijk van de beschikbaarheid van bronnen.
  3. Inhoudelijk zie ik zelden wijzigingen aan mijn artikelen. Taalkundig zie ik vaker aanpassingen maar lang niet altijd zijn dat verbeteringen.
  4. Ik bewerk heel veel verschillende artikelen, met name op de Engelstalige Wikipedia waar ik mij, naast de creatie van artikelen, met name concentreer op het wegwerken van links naar disambiguatie pagina's. Op de Nederlandse WP ben ik thans meer actief op overlegpagina's maar dat zal veranderen wanneer mijn project op ENWP gereed is.
  5. Moeilijk te zeggen, aangezien ik de actuele wijzigingen niet volg. Maar op mijn volglijsten en "gewone" klussen kom ik geregeld vandalisme tegen. Sommige artikelen die ik volg zijn echter aanzienlijk vaker het slachtoffer dan andere artikelen.
  6. Saai zijn, geen uitgesproken mening hebben en vriendjes wezen met de juiste mensen.
  7. Constateren dat iets waar ik bekend mee was nog ontbrak op Wikipedia. Daarna ben ik langzaam mijn vleugels verder uit gaan slaan in lijn met mijn interesse.
  8. Het bundelen van losse feitjes tot een gestructureerd artikel wat tot een zinvolle informatieoverdracht kan leiden.
  9. De enorme breedte van de onderwerpen die bestreken worden, de enorme hoeveelheid kennis die onder de medewerkers zit, het bijkans op fanatieke wijze uitvoeren van saai en vervelend onderhoudswerk
  10. Wisselt een beetje. Ik schrijf artikelen in het Nederlands die ik niet naar het Engels omzet en ik schrijf Engelstalige artikelen die ik niet naar het Nederlands omzet. Maar geregeld krijgt een artikel wel een vertaling. Ik ben nu op ENWP met een project bezig en als dat afgerond (en bijgewerkt) is, ga ik ze vertalen naar het Nederlands. In het Engels heeft daarbij voorrang aangezien zij de zwaarste eisen qua bronnen stellen.
  11. Boeken, tijdschriften en internet.
Succes! The Banner Overleg 4 okt 2013 21:12 (CEST)

ChristiaanPR (overleg) 4 okt 2013 21:45 (CEST)

  1. Sinds 2007 geloof ik
  2. twee uur
  3. Ja, meestal heb ik het grootste deel in het begin goed, maar voeg ik daarna nog veel kleine veranderingen toe.
  4. Ik corrigeer veel. Het is niet de bedoeling in verschillende lemma's steeds alleen dezelfde verwijzing te verbeteren, dus corrigeer ik het helemaal.
  5. Volgens mij wordt er veel tegen vandalisme gedaan. Het is er wel, maar het valt vind ik mee.
  6. Je moet geen moderator worden, dat kost veel te veel tijd.
  7. Mijn achternaam Pels Rijcken wordt vaak verkeerd geschreven. Toen dacht ik, dan staat het op de wikipedia in ieder geval goed. Die schrijf ik hier, die staat ook al jaren op mijn eigen overlegpagina.
  8. bijdragen
  9. Het is net zoiets als leren, je weet nooit precies waarvoor je het doet, maar achteraf ben je tevreden dat je het hebt gedaan.
  10. Alleen in het Nederlands, meer talen vind ik niet nodig.
  11. Het zijn meestal onderwerpen, waarvoor ik mij interesseer.

ChristiaanPR (overleg) 4 okt 2013 21:45 (CEST)


  1. Sinds voorjaar 2006
  2. Hangt ervan af. Een kort artikel schrijf ik in 30–45 minuten. Maar ik ben nu al sinds mei met een lang artikel bezig, en het is nog lang niet klaar!
  3. Als ik een artikel heb aangemaakt, moet ik meestal achteraf wat taalfoutjes eruit halen die ik over het hoofd heb gezien. Ook vul ik een artikel weer aan als ik nieuwe informatie vind. Wat ik jammer vind is dat over het onderwerp waarover ik meestal schrijf (Latijns-Amerika) weinig mensen bezig zijn op Wikipedia, dus mijn artikelen worden maar weinig door anderen aangevuld.
  4. Ik ben het meest bezig met artikelen. Ik schrijf alleen op overlegpagina's als dit voor een artikel nodig is. Met heftige discussies in de Kroeg houd ik mij weinig bezig.
  5. Op de artikelen die ik schrijf valt het wel mee, daar zijn de onderwerpen veel te obscuur voor. In het algemeen op Wikipedia komt vandalisme wel vaak voor.
  6. Ik ben geen moderator, dus ik weet het niet goed. Ik neem aan dat er een pagina is waar je je kunt aanmelden als moderator, en dan kunnen mensen op je stemmen. Ik ben zelf niet van plan om moderator te worden, laat mij maar lekker met de artikelen bezig zijn.
  7. Af en toe zocht ik al informatie op op Wikipedia, en op een gegeven moment leek het me leuk om zelf ook bij te dragen. Mijn eerste artikel was over de piraat Rock de Braziliaan, daarna begon ik over andere piraten te schrijven, daarna over Latijns-Amerika... zo rol je van het een in het ander.
  8. Ik vind het idee om kennis voor iedereen beschikbaar te maken erg mooi.
  9. Ik heb veel geleerd door aan Wikipedia bij te dragen. Allereerst over de onderwerpen waarover ik schrijf: om goed over een onderwerp te schrijven moet je veel informatie opzoeken, en daar leer je dan weer van. Ook heb ik veel geleerd over informatie zelf: wat informatie precies is en hoe je dit kunt opslaan.
  10. Ik schrijf meestal in het Nederlands, af en toe in de Engelse, Spaanse of Portugese Wikipedia's
  11. Meestal vanaf internet, af en toe van boeken die ik in huis heb.

Succes! LeRoc (overleg) 4 okt 2013 23:37 (CEST)


  1. sinds december 2006.
  2. een artikel in een nieuw kennisgebied kost me vaak meer dan een uur. Als eenmaal duidelijk is wat betrouwbare en verifieerbare bronnen zijn schrijf ik een artikel doorgaans in een half uur.
  3. artikelen kunnen altijd beter. Bij populaire onderwerpen zal er vaak verbeterd worden. Bij "levende onderwerpen" kan een artikel doorgaans worden geactualiseerd.
  4. met name actief met het bewerken van de encyclopedie.
  5. nee, maar vandalisme moet wel aangepakt worden. Het aanpakken van vandalisme voorkomt tegelijkertijd ook weer vandalisme omdat gebruikers geblokkeerd worden.
  6. vertrouwen genieten van de gemeenschap en een juist rede opgeven om moderator te worden.
  7. ik hoorde over Wikipedia van een collega en wilde zelf kijken hoe dit in zijn werk ging.
  8. kennisverspreiding, vrije tijdsbesteding.
  9. Er is een kroeg, pagina's met funonderwerpen, helpdesk, je kan plugins ontwikkelen en mee laten draaien tijdens het bewerken van een pagina, er zijn robots die pagina's automatisch updaten, Wikipedia bijeenkomsten, artikelen kan je volgen en zo kan je interessante dingen leren.
  10. In het Nederlands en de laatste tijd erg actief op Commons om foto's uit te zoeken. In anderstalige Wikipedia's verbeter meestal alleen kleine zaken.
  11. meestal betrouwbare bronnen op internet.

Rudolphous (overleg) 5 okt 2013 07:05 (CEST)


  1. Iets meer dan één jaar.
  2. Bij niet al te lange artikels 1,5 uur.
  3. Ja meestal wel. Veel artikelen kunnen uitgebreid worden, maar er staan soms ook spelfouten in.
  4. Meer met bewerken.
  5. Niet heel veel, maar er moet wel op gecontroleerd worden.
  6. Ben geen moderator.
  7. Doordat ik fouten ontdekte op de pagina Lijst van Nederlandse automerken en er me toen in ging verdiepen,
  8. Andere mensen helpen als ze iets op willen of moet zoeken, maar ook om mezelf te vermaken.
  9. Er zijn heel veel pagina's die je op het eerste oog niet ziet, maar vooral handige functies zoals categorieën en coördinatensjablonen.
  10. In één taal, het Nederlands.
  11. Soms uit boeken of brochures, maar meer van betrouwbare bronnen op het internet.

Supercarwaaroverleg 5 okt 2013 11:07 (CEST)


Hoe lang bent u al actief op Wikipedia?

  • 8 jaar en 8 maanden

Hoeveel tijd gebruikt u om een artikel samen te stellen?

  • hangt van de omvang af

Moeten artikelen vaak worden bijgewerkt na aanmaak?

  • ja, altijd. dat doen we met z'n allen

Bent u het meest actief in overleg pagina's of bewerkt/maakt u vaak artikelen?

  • beide, overleg wat meer dan schrijven/aanpassen van artikelen, dat laatste vaker kleine wijzigingen, zoals taalpoetsjes, opmaakverbetring, categoriseringsverandering, soms titelwijziging

Is er veel sprake van vandalisme in artikelen?

  • sommige artikelen heel veel, andere vrijwel nooit

Hoe wordt je een Wikipedia moderator?(Bedoeld voor moderators)

  • n.v.t. (overigens ben ik moderator (admin) op een niet-WMF-project

Hoe kwam u op het idee om artikelen te maken op Wikipedia? door iets op te willen zoeken dat er niet in stond Wat voor een doel heb je als je een Wikipedia artikel maakt? dat het gelezen wordt Zijn er interessante aspecten in Wikipedia die je niet op het eerste oog ziet?

  • samenwerking tussen mensen die elkaar niet persoonlijk kennen

Schrijft u uw artikelen in één of meerdere talen? meer dan 1,

  • een stuk of drie, vier; per Wikipediataalversie waar ik schrijf doorgaans één, maar soms heb je woorden of uitdrukkingen uit een andere taal nodig

Waar haalt u informatie voor de artikelen vandaan?

  • boeken, radio, tv, kranten, tijdschriften, websites of zelf meegemaakt, bijvoorbeeld biwonenj theatervoorstelling of bezoek concert/festival


 Klaas|Z4␟V:  7 okt 2013 15:08 (CEST)


Ontzettend bedankt voor de reacties, dit past mooi in ons verslag.
Climax97 (overleg) 14 okt 2013 12:42 (CEST)