Gebruiker:Coosje77/Luckiest Girl Alive

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Coosje77/Luckiest Girl Alive
Genre Mystery
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Luckiest Girl Alive is een mysterieroman uit de New York Times Bestsellerlijst van 2015. Het is de debuutroman van de Amerikaanse auteur Jessica Knoll. [1] Het werd voor het eerst gepubliceerd op 12 mei 2015 door Simon & Schuster in de Verenigde Staten en Pan Macmillan in Australië en het is geschreven in de ik-vorm. [2] De roman volgt een jonge vrouw die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden in haar volwassen leven na een reeks gruwelijke gebeurtenissen tijdens haar tienerjaren. In het boek wordt het hoofdpersonage, Ani Fanelli, ook wel TifAni FaNelli, Tif en Finny genoemd.

Korte inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eerste gezicht lijkt de 28-jarige Ani een perfect leven te leiden. Ze werkt als redacteur bij een glossy damesmagazine en heeft een liefhebbende verloofde uit een goede familie. Maar Ani verbergt ook een geheim: als tiener onderging ze een reeks gruwelijke en emotioneel verlammende gebeurtenissen, waaronder een schietpartij op school, die haar tot ver in haar volwassen jaren bleef beïnvloeden. In de loop van de roman wordt onthuld dat Ani werd verkracht toen ze 14 was. Ze probeerde hulp te zoeken na de aanval, maar werd onderworpen aan wrede pesterijen en beschimpingen door haar leeftijdsgenoten, die haar niet geloofden. Naarmate het verhaal vordert, begint Ani zich af te vragen of ze echt gelukkig is met wie ze is geworden en of haar huidige leven het leven is dat ze wil en nodig heeft.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het schrijven van de roman putte de auteur uit haar eigen ervaringen met groepsverkrachting en pesterijen als tiener. [3] Jessica Knoll maakte deze publieke kennis aanvankelijk niet bekend toen ze het boek promootte. In eerste instantie vertelde ze fans dat ze de verkrachting en de nasleep daarvan baseerde op verhalen die ze van anderen had gehoord. [4] In maart 2016 schreef Knoll een essay voor de online feministische nieuwsbrief Lenny Letter, waarin ze haar ervaringen als overlevende van een verkrachting beschrijft. [4] Ze verklaarde verder dat ze haar eigen ervaringen wilde delen na interactie met verschillende mede-overlevenden van verkrachting bij signeersessies. Ze zei:

It really killed me to see the looks on these women's faces when I would say, 'Oh no, you know, I just made it up,' and I just never wanted to see that look on anyone's face again".[5]

Later verklaarde Jessica Knoll in een interview dat ze "zo geconditioneerd was om er niet over te praten dat het niet eens bij was opgekomen om het bekend te maken". [3]

Verfilming[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Luckiest Girl Alive (film) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In april 2015 kondigde Lionsgate aan dat ze de filmrechten voor Luckiest Girl Alive hadden gekozen en dat het Pacific Standard, de productiemaatschappij van actrice Reese Witherspoon, de film gaat produceren. [6]

In februari 2021 werd aangekondigd dat actrice Mila Kunis de hoofdrol gaat spelen in de film, die te zien zal zijn op Netflix. De film wordt geproduceerd door [1]Made Up Stories en Picturestart en het scenario is geschreven door Jessica Knoll zelf. De regie is in handen van Mike Barker.[7] In September 2022 kondigde Netflix aan dat de film in oktober 2022 zal worden uitgebracht.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De kritieken zijn positief. Luckyest Girl Alive is vergeleken met de roman Gone Girl van Gillian Flynn uit 2012 en The Girl on the Train van Paula Hawkins . [1] [8] [9] Het boek werd geprezen door Entertainment Weekly en USA Today, waarvan de laatste schreef dat "Recente nieuwswaardige onderwerpen een achtergrond creëren die de lezer soms ongemakkelijk kan maken. Maar de viscerale spanning die Knoll creëert, vormt een aanvulling op de leeservaring." [10] [11]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Luckiest Girl Alive op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

  1. a b Cowles, Gregory, Inside the List. The New York Times (22 mei 2015). Geraadpleegd op 28 februari 2016.
  2. Jessica Knoll (14 May 2015). Luckiest Girl Alive. Pan Macmillan. ISBN 978-1-4472-8622-6.
  3. a b Alter, Alexandra, "Jessica Knoll Reveals the Rape Behind Her Novel, ‘Luckiest Girl Alive’", The New York Times, 29 maart 2016. Geraadpleegd op 13 april 2016.
  4. a b Knoll, Jessica, What I Know. Lenny Letter (29 maart 2016). Geraadpleegd op 13 april 2016.
  5. Kim, Eun Kyung, Author Jessica Knoll: My rape at 15 inspired 'Luckiest Girl Alive'. TODAY.com. Geraadpleegd op 13 april 2016.
  6. (en) McNary, Dave, Lionsgate Sets Drama ‘Luckiest Girl Alive’ with Reese Witherspoon. Variety. Geraadpleegd op 13 april 2016.
  7. (en) Mila Kunis to Star in 'Luckiest Girl Alive' Film at Netflix. TheWrap (22 februari 2021). Geraadpleegd op 22 februari 2021.
  8. (en) A Guide to Millennial Femininity. The Los Angeles Review of Books. Geraadpleegd op 13 april 2016.
  9. Book review: ‘Luckiest Girl Alive’. Star-Telegram. Geraadpleegd op 13 april 2016.
  10. Busis, Hillary, Luckiest Girl Alive by Jessica Knoll: EW review. Entertainment Weekly (30 april 2015). Geraadpleegd op 28 februari 2016.
  11. Cadden, Mary, Thrilling 'Luckiest Girl' asks: Is she?. USA Today (16 juli 2015). Geraadpleegd op 28 februari 2016.