Gebruiker:Empoor/

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Post-2006[bewerken | brontekst bewerken]

Het jaar 2006 brengt veel verandering met zich mee in de verhoudingen binnen de top van de grootste filmstudio's ter wereld. Lionsgate definieert zich definitief als een grote speler wereldwijd door steeds dichter bij de gevestigde orde te komen. Voor het eerste overtreft het New Line Cinema in de Amerikaanse rangschikking. Een andere onafhankelijke distributeur, het nieuw opgerichte The Weinstein Company, verrast vriend en vijand door gelijk al een duidelijke positie in te nemen. Hoewel nog steeds ver van oudere studio's af, bewijzen de Weinstein-broers dat ze ook zonder Miramax wat betekenen. Over Miramax gesproken, die voorheen onafhankelijke divisie van The Walt Disney Company verdwijnt binnen het studiosysteem en opereert voortaan direct onder de Buena Vista Motion Pictures Group. De rol die Walt Disney Pictures al merknaam had (wereldwijde distributeur) wordt nu niet alleen qua organisatie zoals voorheen afgehandeld door Buena Vista Pictures, maar de decennialange distributeur van Walt Disney Co.-films wordt nu ook actiever als gevestigde naam.

Herwaardering van de Columbia TriStar Motion Picture Group leidt tot een nieuwe definitie binnen de groep. In plaats van Columbia TriStar neemt moederbedrijf Sony Pictures Entertainment nu de belangrijkste rol in. Columbia Pictures gaat fungeren als échte flag-ship-studio en TriStar Pictures, Screen Gems en Sony Pictures Classics als gevestigde, maar kleinere substudio's.

Metro-Goldwyn-Mayer is duidelijk bezig aan een opmars. De filmstudio is dan voor twintig procent in handen van de Sony Corporation, voor de internationale distributie van de films en het home entertainment-materiaal koos de studio voor 20th Century Fox als partner in plaats van Columbia Pictures. In de Verenigde Staten distribueert MGM de eigen films via een eigen kanaal en via een contact met The Weinstein Company fungeren ze ook als Amerikaanse distributeur voor de Weinstein-films. MGM heeft aangekondigd om volgend jaar het aantal films snel te laten stijgen, van zes dit jaar, naar rond de twintig volgend jaar.

DreamWorks verliest een positie binnen de groep nadat Paramount Pictures alle distributie in handen neemt. De distributie van DreamWorks Animation-films komt ook volledig in handen van Paramount.

Grootste filmbedrijven ter wereld
Grote, opkomende filmbedrijven