Gebruiker:Kevin 990/Portaal Rwanda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Portaal Rwanda

De Republiek Rwanda (Kinyarwanda Republika y'u Rwanda, bekend als het land van duizend heuvels, is een land in Oost-Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Oeganda, Tanzania en Burundi.

Hoewel het dicht bij de evenaar ligt, heeft het land een koel gematigd klimaat vanwege de hoge ligging. Kigali, de hoofdstad, heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden Celsius. Rwanda staat ook bekend om zijn prachtige terrein met voornamelijk grasrijke hooglanden en schilderachtige, zacht glooiende heuvels. De overvloedige flora en fauna, waaronder de zeldzame berggorilla's, zijn populair bij natuurliefhebbers en toerisme is een van de grootste sectoren van de economie van het land geworden. >>Lees verder.

Locatie op de wereldkaart
Rwandese genocide

Genocide & ontwikkeling

Het land heeft veel internationale aandacht gekregen vanwege de genocide van 1994, waarbij naar schatting 800.000 mensen werden gedood. Sindsdien heeft het land een opmerkelijk herstel gemaakt en wordt het nu beschouwd als een model voor ontwikkelingslanden. In 2009 noemde een CNN rapport Rwanda als het grootste succesverhaal van Afrika, met stabiliteit, economische groei (het gemiddelde inkomen is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd) en internationale integratie. De overheid wordt algemeen beschouwd als een van de meest efficiënte en eerlijke in Afrika. Fortune magazine publiceerde onlangs een artikel getiteld "Why CEOs Love Rwanda."

De hoofdstad, Kigali, is de eerste stad in Afrika die de prestigieuze Habitat Scroll of Honour Award heeft gekregen voor de erkenning van het model voor netheid, veiligheid en stadsbehoud. In 2008 werd Rwanda het eerste land in de geschiedenis dat een nationale wetgevende macht koos waarin een meerderheid van de leden vrouw was. Rwanda is sinds november 2009 lid van het Gemenebest van Naties, waardoor het land een van de slechts twee in het Gemenebest is zonder een Brits koloniaal verleden.

Artikel van de maand

Mutara III Rudahigwa (Kamembe, 29 juni 1912Usumbura, 25 juli 1959) was van 1931 tot zijn overlijden in 1959 mwami (koning) van het toenmalige Belgische mandaatgebied Rwanda (dat wil zeggen het Rwandese deel van Ruanda-Urundi). >>Lees verder.

Rwandese cultuur
Weg in Rwanda

Een selectie uit de lijst: Gewenste artikelen - Rwanda

Koninkrijk Rwanada (rw/de/en)

Vul aan!


Dit kan beter

Twa - Hutu - Tutsi


Gorilla's in Rwanda
Subportalen van Afrika
Algerije · Egypte · Madagaskar · Namibië · Seychellen · Soedan · Zuid-Afrika