Gebruiker:Maranatuur/Kladblok1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

bewaren om verder te bewerken

Elzenzegge
Carex elongata
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex
Soort
Carex elongata
L. (1753)
Carex elongata detail
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De plant wordt 30 - 60 (100) cm hoog en vormt dichte pollen. De dunne stengels zijn scherp driekantig en ruw. De helder geelgroene bladeren zijn 2 - 4 mm breed en ongeveer even lang als de stengels. De onderste bladscheden zijn glanzend lichtbruin.

Elzenzegge bloeit in mei en juni De bloeiwijze is 3 - 10 cm lang en bestaat uit 6 - 12 aren. De aren zijn langwerpig-eivormig tot langwerpig en 3 - 10 cm lang. De vrouwelijke bloemen staan bovenaan de aar met daaronder de meestal schaarse mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen hebben twee stempels. Het schutblad van de onderste aar is veel korter dan de bloeiwijze. De 3 mm lange, kafjes zijn bleek roodbruin en hebben een groene middennerf (kiel). Het 3 - 4 mm lange, ongevleugelde urntje is op doorsnede ovaal-lancetvormig en heeft een afgeknotte, niet gespleten snavel. De urntjes zijn niet stervormig uitgespreid. Het urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vrucht zit.

De vrucht is een lensvormig, donkerbruin, geribd nootje.

2 = Elzenzegge

Elzenzegge komt voor in natte, vrij zure grond in moerasbossen en soms in voedselarm grasland.


Elzenzegge (Carex elongata) is een overblijvende plant en behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae ). Het is een vrij algemene soort in ons land op het Pleistoceen. Elzenzegge komt met name voor in natte broekbossen, vooral Elzenbroekbos, vandaar ook de naam.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Elzenzegge is een relatief vroegbloeiende soort, mei, die in de dan nog lage vegetatie opvalt door de sierlijke, heldergroene pollen. Elzenzegge wordt 30 - 60 en maximaal 100 cm hoog. Ze groeit vaak samen met Zompzegge (C. canescens), doch deze is grijsgroen en bloeit veel later. Bovendien zijn de pollen van Elzenzegge iets forser. In hetzelfde habitat groeit dikwijls ook IJle zegge (C. remota), doch haar pollen zijn platter en ze bloeit veel later, juni-juli. Het aantal chromosomen is 2n = 56.

Verspreiding (geografisch)[bewerken | brontekst bewerken]

Elzenzegge is een oorspronkelijk inheemse plant en komt in grote delen van Europa voor, tot in Klein-Azië. Ze vormt hybriden met zes soorten, waarvan er eentje, C. x fussii [Elzen- x Pluimzegge], ook in Nederland is gevonden. Men dient evenwel bedacht te zijn op het voorkomen van C. x elanescens [Zomp- x Elzenzegge] en C. x ploettneriana [Elzen- x IJle zegge], met name daar waar beide oudersoorten samen groeien.

Groeiplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Elzenzegge komt voor in natte bossen.

Zeldzaamheidsgraad[bewerken | brontekst bewerken]

Elzenzegge is een algemene soort die niet bedreigd is. Zij komt sinds 1950 onveranderd of toegenomen voor.

Namen in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Duits: Walzen-Segge, Langährige Segge
  • Engels: Elongated sedge, Gingerbread Sedge
  • Frans: Laîche allongée

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Cypergrassenfamilie