Gebruiker:Martix/Kladblok/Société à responsabilité limitée.origineel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Een Société à responsabilité limitée (letterlijk vertaald: Vennootschap met beperkte verantwoordelijkheid)[noot 1], veelal afgekort tot S.à.r.l.[noot 5] maar tegenwoordig ook steeds vaker afgekort in vereenvoudigde vorm als SARL.[noot 6][noot 7] is een bedrijfsvorm die vooral in Europese landen en enkele Noord-Afrikaanse landen waar het Frans een officiële voertaal is, een wettige rechtspersoon met beperkte aansprakelijkheid.[noot 1].

Schrijfwijze afkorting[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de schrijfwijze in het Nederlands van beide mogelijk afkortingen ("S.à.r.l." respectievelijk "SARL") worden niet de Nederlandstalige spellingregels[noot 8] gevolgd, maar wordt het donorprincipe gehanteerd – in het algemeen zal dat voor de bedrijfsnaam betekenen dat deze zal worden geschreven als "Bedrijfsnaam S.à.r.l." óf "Bedrijfsnaam SARL", maar als het bedrijf zich anders presenteert of profileert, of wanneer er in de oprichtingsakte of omdat – meestal opzettelijk – in de inschrijving in het betreffende handelsregister een verder afwijkende schrijfwijze van de afkorting is opgenomen, wordt of kan deze vorm óók conform he donorprincipe worden worden overgenomen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerkend voor de bedrijfsvorm "S.à.r.l." (bijvoorbeeld ten opzichte van de Nederlandse bv) is dat een Société à responsabilité limitée ten minste twee, en maximaal honderd vennoten of aandeelhouders – al dan niet natuurlijke personen – kent. (Bij een Nederlandse 'bv' ('besloten vennootschap me beperkte aansprakelijkheid') is een enkele vennoot of aandeelhouder (eigenaar) en voldoende kapitaal voldoende om deze op te richten en in te schrijven in het handelsregister. Daarentegen verschilt ze echter ook weer met bijvoorbeeld een "vennootschap onder firma" of een "maatschap", waarin de partners – voor zover zij natuurlijke personen zijn – hoofdelijk aansprakelijk zijn voor alle denkbare claims en malversaties, financiële schulden, fiscale delicten en fraude, wetsovertredingen (inzake activa als het wagenpark, hinderwetten of ontbrekende maar noodzakelijke vergunningen voor de bedrijfsvoering of overschrijden daarvan), en andere denkbare economische delicten, die doorgaans bestraft worden met forse geldboetes. Een bedrijfsvorm als een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid – zoals, maar niet uitsluitend de Société à responsabilité limitée – beschermt de aandeelhouders zodoende tot op zekere hoogte van langlopende schulden (bij bijvoorbeeld een Faillissement, boetes en/of strafvervolging (van de natuurlijke personen).[noot 10]


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de vroege oorsprong van deze bedrijfsvorm in Duitsland ligt, was deze – dat wil zeggen, alle wet- en regelgeving omtrent de Société à responsabilité limitéeen andere bedrijfsvormen – al vroeg over- en opgenomen in de Franse Code Civil,[(sinds) wanneer?] die door de Franse kolonisatie en/of invloeden door de tijd heen – welicht vergelijkbaar met de verspreiding, acceptatie en heden ten dage in vrijwel geheel Europa gehanteerde standaarden van het metriek stelsel – de hoeksteen of bakermat zou worden van het Burgerlijk recht en de Burgerlijke Rechtsvordering van vele landen in Europa en voormalige Franse kolonieën, waaronder ook Franse kolonieën in Noord-Afrika. In (vrijwel) alle landen – waar deze rechtsvorm bestaat – valt vrijwel alle wet- regelgeving onder het privaat- of Civiel recht. Daar waar het civiel recht omtrent bedrijfsvoering snijdt met het strafrecht is veelal sprake van een Economisch delict.

Landen[bewerken | brontekst bewerken]

De rechtspersoon S.à.r.l. of SARL in oorspronkelijke en identieke vorm gedefinieerd, is erkend en op te richten in Europese landen waar het Frans thans een officiële voertaal is, al dan niet terug te voeren tot het feit dat zij op enig moment onderdeel waren van het Franse rijk of een voormalige Franse kolonie waren. Dit zijn onder meer (maar niet uitsluitend):

== Vergelijkbare of verwante vormen (per land)

  • ...
  • ...
  • ...