Gebruiker:MichielDMN/Zandbak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Gebruikerspagina Overlegpagina Gestarte pagina's Geüploade afbeeldingen Wegwijzer Hulp bij starten van een nieuw artikel

Zandbak

Deze pagina is bedoeld voor mezelf om een eerste opzet voor een nieuw lemma te maken. Het is niet de bedoeling dat je hier aanpassingen doet. Suggesties kun je beter kwijt op de bijhorende overlegpagina.


IJzeren harten
Originele titel Cœurs d'acier
Stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot
Scenario Yves Chaland
Tekeningen Yves Chaland
Eerste druk 1990
Albumlijst
Portaal  Portaalicoon   Strip

IJzeren harten is een stripverhaal uit de reeks Robbedoes en Kwabbernoot en werd getekend en geschreven door Yves Chaland in 1982. Het werd voor het eerst officieel als apart stripalbum uit die reeks uitgegeven in 2013 in het album Robbedoes door Chaland. In 1990 verscheen het verhaal al bij uitgeverij Champaka.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1979 besloot uitgeverij Dupuis dat Jean-Claude Fournier niet langer Robbedoes en Kwabbernoot mocht tekenen. Na het ontslag probeerde Dupuis een oplossing te zoeken voor een oud probleem: als Robbedoes niet in het gelijknamige blad stond, dan ging ging het niet goed met de albumverkoop. De directie kwam met het idee op de proppen om de reeks door een heel team te laten maken om zo de continuïteit te kunnen garanderen.

In dezelfde periode ging het ook niet bergaf met de verkoop van het tijdschrift. Een zekere José Dutillieu werd aangetrokken om het blad te reorganiseren. Hij werd de zogeheten "conceptdirecteur". Dutillieu was een voormalig medewerker van tekenfilmstudio Belvision van Dupuis' concurrent Le Lombard. Een andere belangrijke speler destijds was Alain De Kuyssche, de hoofdredacteur van het blad. Van een echte samenwerking van de twee was echter niet veel sprake. Zo weigerde De Kuyssche om Fournier af te danken, waarop Dutillieu dit zelf deed en zo meer invloed kreeg in het bedrijf. Hij kon zo een nieuwe tekenaar aantrekken: Nic Broca, kortweg bekend als Nic. Nic was bij Belvision een medewerker van Dutillieu, maar hij had geen enkele ervaring met strips.

[[Categorie:Strip van Robbedoes en Kwabbernoot]]