Belvision

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Belvision
Oprichting 1954
Oprichter(s) Raymond Leblanc
Sleutelfiguren Raymond Leblanc, Ray Goossens, Greg, Jacques Martin, Bob De Moor, Hergé
Hoofdkantoor Vlag van België België
Producten animatiefilms
Portaal  Portaalicoon   Economie

Belvision is een Belgische animatiefilmstudio. Het bedrijf werd in 1954 opgericht door Raymond Leblanc als uitvloeisel van zijn uitgeverij Le Lombard en weekblad Kuifje. De naam is een samentrekking van "Belgique" (België) en "télévision" (televisie). Het bedrijf is vooral bekend voor zijn films gebaseerd op strips.

Geschiedenis[bewerken]

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog kwamen de meeste animatiefilms uit de Verenigde Staten. Nazi-Duitsland verbood deze "vijandige" films tijdens de bezetting van Europa, wat de markt opende voor lokale filmstudio's. In december 1954 werd Belvision opgericht met de hoop een plaats te vinden op deze markt.

De eerste ambitie van het bedrijf is om dode momenten op televisie op te vullen. Belvision startte in 1955 met korte, zwart-wit animaties rond Suske en Wiske in opdracht van de Belgische openbare omroep NIR, die sinds 1953 televisie maakt. Daarna volgde een verfilming van Tijl Uilenspiegel. In 1957 startte een project om Het gebroken oor en De scepter van Ottokar van Kuifje te verfilmen. De animatie gebeurde vrij amateuristisch: personages werden uitgeknipt en vervolgens voorzien van gewrichten. De beweging van armen en benen werd beeld per beeld uitgevoerd. In het eind van de jaren 50 werd zo ook Chlorophyl van Macherot geproduceerd voor televisie door Yvan Szücs. Een tweede verfilming gebeurde wel op het klassieke cellofaan, door Szücs en Ray Goossens, die in 1959 werd aangeworven als directeur bij Belvision.

Leblanc besloot in 1959 om professioneler werk af te leveren: hij trok naar de VS en legde er contacten met Larry Harmon (Larry Harmon Pictures Corporation) en Charlie Shows (Hanna-Barbera), die interesse toonden voor Hergés werk. De twee Amerikanen werkten aan twee pilotfilms, maar respecteerden het werk van Hergé onvoldoende. Daarom werd Greg - toen werkzaam bij het tijdschrift Kuifje - aangesteld als scenarist. Harmon, Shows, Belvision en Hergé sloten een akkoord, dat resulteerde in de eerste animatiereeks voor televisie rond Kuifje, in kleur: Hergé's avonturen van Kuifje. Hoewel deze reeks is geïnspireerd op de stripreeks, wordt inhoudelijk opvallend afgeweken van de oorspronkelijke verhalen. Grafisch wordt de trend van de jaren 60 gevolgd: eenvoud.

In 1961 verscheen ook een kleurentekenfilm van Chlorophyl: Le Bosquet hanté. Ook voor dit verhaal werd afgeweken van de oorspronkelijk stijl van de stripreeks.

Naar maatstaven van de Amerikanen maakte Belvision langzame tekenfilms. In het begin van de jaren 60 steeg het aantal medewerkers van Belvision van 20 naar 120. De animatoren stonden onder leiding van Hergé en zijn medewerkers Jacques Martin en Bob De Moor. Wekelijks werd er vijf minuten tekenfilm geproduceerd.

Belvision maakte in 1965 zijn eerste lange tekenfilm, Pinocchio in de ruimte, een coproductie met de Amerikaanse studio Swallow. Er werd vier jaar aan gewerkt met circa 100 personen. Ook van onder meer Hoempa pa en Spaghetti verschenen tekenfilms. Daarna volgden Asterix de Galliër (1967) en Asterix en Cleopatra (1968). In 1969 kwam de eerste lange Kuifjetekenfilm uit: De zonnetempel. In 1971 verscheen Daisy Town, een verhaal rond Lucky Luke. In 1972 verscheen opnieuw een Kuifjefilm: Kuifje en het Haaienmeer. In 1976 werd de eerste Smurfentekenfilm geproduceerd: De fluit met de zes smurfen.

Stilaan werd duidelijk dat de Europese tekenfilm toch niet kan tippen aan de Amerikaanse. Belvision slankte af en maakte daarna vooral wat kortfilms om de stiel niet te verleren. Zo verschenen bijvoorbeeld probeersels van Chick Bill en Dommel. Het bedrijf legde zich ook meer toe op reclamefilmpjes en animaties voor wetenschappelijke documentaires.

In 1977 kwam er een verfilming van Gullivers reizen, een mix van live-action en animatie. In 1980 maakte Belvision een documentaire over Kuifje: Ik, Kuifje. In 1984 werd Clifton verfilmd.[1]

In 1995 was Belvision betrokken bij de Frans-Belgisch-Marokkaanse live-actionfilm Marie de Nazareth. In 2005 maakte het bedrijf onder andere samen met de RTBF een tekenfilmserie rond stripfiguur Yakari.

In 2014 was Belvision als coproducent betrokken bij Asterix - De Romeinse lusthof, een verfilming van het gelijknamige stripverhaal in samenwerking met het Franse M6 en het Belgische Grid.[2] In 2016 kwam de animatiefilm La Tortue Rouge uit, die eveneens in coproductie met Belvision tot stand kwam. De film werd genomineerd voor twee prijzen op het Filmfestival van Cannes, waarvan het er één won.[3]

Externe link[bewerken]