Asterix en Cleopatra (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asterix en Cleopatra
(Astérix et Cléopâtre)
Asterix en Cleopatra
Alternatieve titel(s) Asterix and Cleopatra
Regie René Goscinny
Lee Payant
Albert Uderzo
Producent Raymond Leblanc
Scenario Eddie Lateste
Jos Marissen
Pierre Tchernia
René Goscinny
Albert Uderzo
Voice-over Bernard Lavalette
Hoofdrollen Roger Carel
Jacques Morel
Micheline Dax
Muziek Gérard Calvi
Productiebedrijf Dargaud films
Belvision
Première 1968
Genre Animatie
Speelduur 72 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van België België
Gewonnen prijzen 1 prijs
Overige nominaties 1 nominatie
Voorloper Asterix de Galliër
Vervolg Asterix verovert Rome
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Asterix en Cleopatra is een Frans-Belgische animatiefilm uit 1968 gebaseerd op het gelijknamige stripboek uit de Asterix-stripreeks. Het is de tweede film gebaseerd op deze stripreeks.

Verhaal[bewerken | bron bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Na een verhit argument met Julius Caesar over diens gebrekkige vertrouwen in de Egyptenaren, gaat Koningin Cleopatra een weddenschap met hem aan: haar volk zal binnen drie maanden een nieuw paleis bouwen voor Caesar in Alexandrië. Cleopatra geeft deze taak aan haar beste architect: Tekenis. Als hij slaagt zal ze hem met goud overladen. Als hij faalt, zal hij voor de heilige krokodillen worden gegooid.

Tekenis zoekt hulp bij Panoramix voor deze onmogelijke taak. Panoramix gaat akkoord om naar Egypte te komen voor de opdracht. Asterix en Obelix gaan met hem mee, en Obelix neemt tegen protesten van Asterix in ook Idéfix mee.

In Egypte blijkt al snel hoe erg de situatie is. Niet alleen is er maar weinig tijd om het paleis te bouwen, Tekenis blijkt ook nog eens een slechte architect. Ook blijkt Tekenis een grote rivaal te hebben genaamd Artifis (in de Nederlandse versie Plurkis genoemd), die koste wat het kost de bouw van het paleis wil verhinderen. Hij zet de arbeiders aan tot staken vanwege de harde werkomstandigheden, maar wanneer Panoramix de arbeiders toverdrank geeft gaan ze weer gewoon aan het werk. Vervolgens probeert hij de aanvoer van nieuwe stenen te saboteren, zodat de Galliërs gedwongen zijn zelf nieuwe te gaan halen in Gizeh. Terwijl de stenen worden ingeladen, kijken de drie Galliërs wat rond in Gizeh. Obelix breekt per ongeluk de neus van de Sfinx af. De Galliërs krijgen een rondleiding in een van de piramides. Hun gids blijkt echter een handlanger van Artifis, en sluit het drietal op in de piramide. Dankzij Idéfix weten ze toch de uitgang weer terug te vinden.

In een laatste poging de Galliërs te stoppen probeert Artifis hen te beschuldigen van een moordaanslag op Cleopatra met een vergiftigde taart. Panoramix maakt een tegengif voor deze taart, waarmee de drie Galliërs Cleopatra kunnen laten denken dat de taart niet vergiftigd was, en ze dus vals beschuldigd zijn. Hierna worden Artifis en zijn helper gevangen en gedwongen mee te werken aan het paleis.

Er dreigt echter een nieuw gevaar: Caesar ontdekt dat de Galliërs Tekenis helpen het paleis te bouwen, en besluit maatregelen te nemen om te voorkomen dat het paleis binnen drie maanden af is. Hij probeert eerst Panoramix te laten ontvoeren, maar dat mislukt. Vervolgens opent hij de aanval op het paleis met katapulten. Asterix waarschuwt Cleopatra, waarna zij Caesar op laat houden met zijn aanval.

Het paleis is uiteindelijk op tijd klaar. Tekenis wordt geëerd, en de Galliërs reizen terug naar hun dorp aan boord van Cleopatra's luxeschip.

Rolverdeling[bewerken | bron bewerken]

Personage Stemacteur Nederlandse stem
Asterix Roger Carel Olaf Wijnants
Obelix Jacques Morel Ger Smit
Cleopatra Micheline Dax Corry van der Linden
Panoramix Henri Labussière Paul van Gorcum
Numerobis (Tekenis) Pierre Tornade Arnold Gelderman
Amonbofis (Plurkis) Bernard Lavalette Jan Anne Drenth
Tournavis (Caponis) Jacques Baletin ?
Caesar Serge Souvion Paul van Gorcum

Achtergrond[bewerken | bron bewerken]

De film is in vergelijking met zijn voorganger, Asterix de Galliër, voorzien van betere animatie en soundtrack. Ook waren Asterix-bedenkers René Goscinny en Albert Uderzo ditmaal wel betrokken bij de productie; de vorige film was zonder hun medeweten gemaakt. Net als Asterix de Galliër is Asterix en Cleopatra een Belgisch-Franse coproductie.

De film is in feite een musical met drie muzikale nummers en meer achtergrondmuziek dan de vorige film. Elementen van satire en surrealistische humor zijn sterk in de film aanwezig:

  • Cleopatra neemt een (melk)bad en oefent daarbij toonladders. De maanloze leeuw van Cleopatra wordt ook aangevoerd en waar deze eerst mee toonladders zingt met Cleopatra, hangt hij nadien zo vermakelijk de kluns uit dat Cleopatra er blij van wordt.
  • In de originele Franstalige versie zit een surrealistische droomscène waar Obelix in een musical-nummer over eten zingt. Deze scène vindt plaats alvorens ze de piramiden bezoeken. In de Nederlandstalige versie ontbreekt deze scène aanvankelijk, in recente versies werd ze er weer in geplakt, maar met Engelstalige audio.
  • De derde muzikale insteek is wanneer Plurkis en Caponis samen de vergiftigde taart maken.

De piraten zijn niet de gekende zooi, maar enkele minder klunzige kerels, al is de kapitein daar eerder uitzondering op. De eerste keer worden ze door Obelix en Asterix geënterd om de Egyptenaren te redden, de tweede keer botsen onze helden op hen op de Nijl, als ze door Plurkis aan worden geworven om de Galliërs een kopje kleiner te worden. Beide nederlagen schrijft de kaperkapitein toe aan 'een verkeerd manoeuvre'. Een andere toegevoegde scène is die waarin Caesar Panoramix laat ontvoeren door Egyptische huurlingen.

Prijzen/nominaties[bewerken | bron bewerken]

In 1974 won Asterix en Cleopatra een Golden Screen award.

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Door Goscinny en Uderzo:Asterix de Galliër · Het gouden snoeimes · Asterix en de Goten · Asterix als gladiator · De ronde van Gallia · Asterix en Cleopatra · De strijd van de stamhoofden · Asterix bij de Britten · Asterix en de Noormannen · Asterix als legioensoldaat · Asterix en het ijzeren schild · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en de koperen ketel · Asterix in Hispania · De intrigant · Asterix en de Helvetiërs · De Romeinse lusthof · De lauwerkrans van Caesar · De ziener · Asterix op Corsica · Het geschenk van Caesar · De grote oversteek · Obelix & Co. · Asterix en de Belgen
Door Uderzo:De broedertwist · De odyssee van Asterix · De zoon van Asterix · Asterix in Indus-land · De roos en het zwaard · De beproeving van Obelix · Asterix en Latraviata · Het pretpakket · Het geheime wapen · De verjaardag van Asterix & Obelix: Het guldenboek
Door Ferri en Conrad:Asterix bij de Picten · De papyrus van Caesar · Asterix en de race door de Laars · De dochter van de veldheer · Asterix en de griffioen
Animatiefilms:Asterix de Galliër · Asterix en Cleopatra · Asterix verovert Rome · Asterix contra Caesar · Asterix en de Britten · Asterix en de knallende ketel · Asterix in Amerika · Asterix en de Vikingen · Asterix en de Romeinse Lusthof · Asterix: Het geheim van de toverdrank
Live-actionfilms:Asterix & Obelix tegen Caesar · Asterix & Obelix: Missie Cleopatra · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix & Obelix bij de Britten
Personages:Asterix · Obelix · Idéfix · Kakofonix/Assurancetourix · Heroïx/Abraracourcix · Panoramix · Nestorix
Overige:Asterix en de waarheid · Hoe de kleine Obelix in de ketel van de druïde viel · Parc Astérix · (Computer)spellen