Asterix en de Olympische Spelen (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asterix en de Olympische Spelen
Asterix en de Olympische Spelen
Regie Frédéric Forestier
Thomas Langmann
Producent Jérôme Seydoux
Thomas Langmann
Scenario René Goscinny (strip)
Thomas Langmann
Alexandre Charlot
Frank Magnier
Hoofdrollen Clovis Cornillac
Gérard Depardieu
Benoît Poelvoorde
Alain Delon
Jean-Pierre Cassel
José Garcia
Jérôme Le Banner
Nathan Jones
Stéphane Rousseau
Vanessa Hessler
Franck Dubosc
Muziek Frédéric Talgorn
Montage Vincent Tabaillon
Yannick Kergoat
Camerawerk Thierry Arbogast
Distributie Pathé
Première Vlag van Frankrijk 30 januari 2008
Vlag van Nederland 14 februari 2008
Speelduur 116 minuten
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Budget US$ 114 miljoen
Opbrengst US$ 132 miljoen[1]
Voorloper Asterix & Obelix: Missie Cleopatra
Vervolg Asterix & Obelix bij de Britten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Asterix en de Olympische Spelen (originele Franse titel: Astérix aux Jeux Olympiques) is een Franse film uit 2008, gebaseerd op de Asterix-strips van René Goscinny en Albert Uderzo. Het is de derde live-actionfilm gebaseerd op deze stripreeks. Het verhaal is losjes gebaseerd op het gelijknamige album Asterix en de Olympische Spelen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Asterix en Obelix willen hun vriend Hartstochtelix (Franse naam: Alafolix) helpen de hand te winnen van de Griekse prinses Irina. Zij heeft bekend laten maken dat ze zal trouwen met de winnaar van de aankomende Olympische Spelen. Als Hartstochtelix een kans wil maken zal hij mee moeten doen aan deze spelen.

Vergezeld door Asterix, Obelix, Kakofonix en Panoramix gaat Hartstochtelix naar Griekenland. Aanvankelijk denken de Galliërs makkelijk te kunnen winnen dankzij hun toverdrank, maar bij aankomst in Griekenland blijkt er een strenge controle te zijn op stimulerende middelen. Derhalve zijn de Galliërs gedwongen zonder de toverdrank deel te nemen aan de spelen.

Brutus, de zoon van Julius Caesar, heeft het echter ook voorzien op Irina. Om die reden doet ook hij mee met de spelen. Hij gebruikt elke mogelijke manier om te zorgen dat zijn team de spelen wint, zodat hij niet alleen Irina krijgt, maar zich ook kan ontdoen van zijn vader Caesar. Zo koopt hij de jury om, en ontvoert hij Panoramix om hem het geheim van de toverdrank te ontfutselen.

Maar, door slim denkwerk van Asterix, wordt Brutus betrapt, en gediskwalificeerd, en wordt Hartstochtelix alsnog als winnaar van de Olympische Spelen uitgeroepen, en kan hij trouwen met prinses Irina.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Taal
Originele versie Nederlandse versie Vlaamse versie
Obelix Gérard Depardieu Jack Wouterse
Asterix Clovis Cornillac Waldemar Torenstra
Brutus Benoît Poelvoorde Kasper van Kooten Pol Goossen
Jules Cesar (Julius Caesar) Alain Delon Arnold Gelderman
Prinses Irina Vanessa Hessler Lies Visschedijk
Kakofonix Franck Dubosc Frank Lammers
Couverdepus (Vlooienpus) José Garcia
Hartstochtelix Stéphane Rousseau Cas Jansen
Panoramix Jean-Pierre Cassel Wim van Rooij
Beta Elie Semoun
Mordicus Alexandre Astier
Abraracourcix Elric Thomas
Claudius Cornedurus (Tulius Torsus) Jérôme Le Banner
Numérobis (Tekenis) Jamel Debbouze

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De film vertoont grote verschillen met de strip waar hij op is gebaseerd. Zo kwam in de originele strip geen relatie voor tussen Hartstochtelix en Irina. Ook komt Brutus, die in de film de rol van de primaire antagonist heeft, niet voor in de strip.

De film werd grotendeels opgenomen in Spanje. Met zijn budget van 78 miljoen euro is de film een van de duurste Europese films ooit gemaakt.

Hoewel de film slecht werd ontvangen door critici, bracht hij toch een redelijk bedrag op in onder andere Polen, Spanje en Frankrijk.

Cameo's[bewerken | brontekst bewerken]

In het laatste onderdeel van de Spelen, de Strijdwagenrace, maken Jean Todt en Michael Schumacher hun opwachting. Als zichzelf komen ze uit voor 'Team Germanië'. Inclusief pitstop wordt Schumacher derde, in een strijdwagen gemodelleerd naar zijn (toen nog) Ferrari F-1 bolide. Bij de viering van de Gallische overwinning maakt Zinédine Zidane zijn opwachting als voetballer. Een van de Grieken heeft zojuist een bal uitgevonden en bij toeval komt die bij Nummertienix later ook wel Zinedinix genoemd. Ook Amélie Mauresmo en Tony Parker maken hun opwachting op het Gallische feest.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Door Goscinny en Uderzo:Asterix de Galliër · Het gouden snoeimes · Asterix en de Goten · Asterix als gladiator · De ronde van Gallia · Asterix en Cleopatra · De strijd van de stamhoofden · Asterix bij de Britten · Asterix en de Noormannen · Asterix als legioensoldaat · Het ijzeren schild · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en de koperen ketel · Asterix in Hispania · De intrigant · Asterix en de Helvetiërs · De Romeinse lusthof · De lauwerkrans van Caesar · De ziener · Asterix op Corsica · Het geschenk van Caesar · De grote oversteek · Obelix & Co. · Asterix en de Belgen
Door Uderzo:De broedertwist · De odyssee van Asterix · De zoon van Asterix · Asterix in Indus-land · De roos en het zwaard · De beproeving van Obelix · Asterix en Latraviata · Het pretpakket · Het geheime wapen · De verjaardag van Asterix & Obelix: Het guldenboek
Door Ferri en Conrad:Asterix bij de Picten · De papyrus van Caesar · Asterix en de race door de Laars · De dochter van de veldheer · Asterix en de Griffioen
Geïllustreerde albums:Hoe de kleine Obelix in de ketel van de druïde viel · De XII werken van Asterix · Het geheim van de toverdrank · De Gouden Menhir
Animatiefilms:Asterix de Galliër · Asterix en Cleopatra · Asterix verovert Rome · Asterix contra Caesar · Asterix en de Britten · Asterix en de knallende ketel · Asterix in Amerika · Asterix en de Vikingen · Asterix en de Romeinse Lusthof · Asterix: Het geheim van de toverdrank
Live-actionfilms:Asterix & Obelix tegen Caesar · Asterix & Obelix: Missie Cleopatra · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix & Obelix bij de Britten
Personages:Asterix · Obelix · Idéfix · Kakofonix/Assurancetourix · Heroïx/Abraracourcix · Panoramix · Nestorix
Overige:Asterix en de waarheid · Parc Astérix · (Computer)spellen · Lijst van albums van Asterix